جمعه, ۷ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 26 April, 2024
مجله ویستا

قرص شادی بخش Ecstasy


قرص شادی بخش  Ecstasy
در ابتدا قابل ذكر است كه تولید این قرص در تمام كشورها غیر قانونی است و مخفیانه صورت می گیرد در حقیقت در لیست مواد قاچاق قرار دارد این دارو اگر چه مخدر نیست و مصرف آن وابستگی جسمانی به بار نمی آورد ولی چون از دسته داروهای روان گردان است موجب تحمل در فرد می گردد.و فرد مجبور است مقدار آن را برای رسیدن به حالت سرخوشی اولیه مرتب افزایش دهد
مصرف مواد مخدر از راههای متداول نظیر كشیدن تریاك و مصرف هروئین در سالهای گذشته اكنون به مصرف قرص های وارداتی یا دست ساز خطرناكتری به نام اكستیسی تبدیل شده است. قرص هایی كه مصرف آنها با نام قرص شادی بخش - قرص X -قرص اكسی - قرص E پارتی و ...در بین جوانان متداول شده است كه رنگی شبیه اسمارتیز وطرح و نشانهای مختلف از جمله صلیب - لنگر - طرح پرندگان - دولفین و...دارد كه فرد پس از مصرف آنها دچار حالتی می شود كه به آن سفر می گویند سفری كه زاییده توهمات ذهنی است
● اكستیستی چیست؟
اكستیستی یكی از مشتقات آمفتامین است در ابتدا در آلمان به عنوان ضد اشتها وسپس تنظیم كننده خلق و خوی معرفی گردید ولی تا كنون هیچ گونه كاربردی برای آن به عنوان دارو مورد پذیرش مجامع علمی قرار نگرفته است اكستیسی اغلب به شكل قرص كپسول پودر و گاهی تزریقی مورداستفاده قرار میگیرد پزشكان معتقدند كه یكی از علل اشتیاق به مصرف این قرص تاثیر آن بر حافظه حسی است. واقعیت این است كه با تقویت حافظه یك حس ارتباط برقرار میشود وبدون وجود عوامل بیرونی تحریك میگردد . از قرار معلوم مصرف آن توسط جوانان موجب تخلیه انرژی فراوان میشود و مصرف كنندگان مدعی بدست آوردن احساسات مثبت از قبیل احساس داشتن انرژی فراوان همدلی و همدردی با دیگران كاهش اضطراب ودر عوض كسب آرامش و عالی به نظر رسیدن همه چیز هایی كه در اطراف می گذرد هستند.نیاز به خوردن و خوابیدن نیز كاهش پیدا می كند . اثر آن ۲۰ دقیقه تا یك ساعت پس از مصرف آغاز می شودو۴ تا ۶ ساعت طول می كشد.
تاثیر عمده اكستیسی افزایش آزادسازی سروتونین از پایانه عصبی پیش سیناپسی و ممانعت از بازجذب آن -تخلیه سروتونین مغز -مهار آنزیم مونو آمین اكسیداز و در نتیجه ممانعت از كاتابولیسم سروتونین و در نهایت كاهش غیر مستقیم اثر دوپامین است
اكستیسی در اولین بار مصرف عوارض ماندگار و دراز مدت بر جای می گذارد . ابتدا حالت سرخوشی موقت به مصرف كننده دست می دهد و شخص راغب می شود برای حفظ این حالت مقدار مصرف را افزایش دهد.
● عوارض جانبی
عوارض جانبی كه ممكن است بسرعت ایجاد شود عبارتند از :گیجی و اختلال حواس- اختلال در خواب -اضطراب وتشویش -قفل شدن دندانها - تاری دید- آكنه شبیه بثوران پوستی-عطش- بالا رفتن دمای بدن- آسیب مغزی - افسردگی - اعتیاد - بدگمانی- توهم- لرز و تعریق- آسیب كبدی و رفتار تهاجمی كه با ادامه مصرف تشدید می شود.مصرف نكردن آب همراه قرص میتواند بدن را با خطر كم آبی وتشنج روبه رو كند. علایم بد گمانی در طول مدت مصرف آن دارو و حتی گاهی هفته ها پس از مصرف آن وجود دارد. حركات سریع چشم - غش و تلاش برای به دست آوردن دارو - گوشه گیری فرد از خانواده و دوستان -مشكلات عاطفی-ترس -ضعف و سستی نیز غالبا دیده می شود.
▪ سمیت
مسمومیت ناشی از اكستیسی به صورت كوتا مدت و بلند مدت و عمدتا در ارتباط با اختلالات روانی ظاهر می شود.حقیقت این است كه اثرات سمی این دارو بسیار پیچیده است .
علایم مشخص مسمومیت عبارتند از:
۱) گشاد شدن مردمك چشم
۲) آشفتگی
۳) بیقراری
۴) تهییج
۵) توهم
۶) بی اختیاری
۷) تپش قلب
۸) پرفشاری خون
۹) افسردگی و مرگ در اثر نارساریی قلبی یا گرمازدگی شدید و ناراحتی های بنفسی .
اكستیسی سبب از بین رفتن سلولهای تولید كننده سروتونین كه در تنظیم خواب و قعالیت جنسی وحساسیت به درد نقش مستقیمی ایفا می كنند در مغز می شود.گاهی آسیب سلول های تولید كننده دوپامین نیز دیده شده است.
افرادی كه به صورت تنفنی از آن مصرف می كنند نیز همانند مصرف كنندگان دایمی در معرض آسیب های پایدار مغزی قرار دارند و گفته می شود عوارض آن در زنان بیشتر است.
نكته دیگر مصرف قرص های اكستیسی اعتیاد ویران كننده به آن است زیرا به تدریج باعث وابستگی روانی به آن می شود بطوری كه معتاد به راحتی نمی تواند آن را ترك كند و این در حالی است كه جوانان و خانواده های از عوارض این ماده شیمیایی تازه وارد اطلاع دقیقی ندارند.
منبع : سایت اطلاعات دارویی و پزشکی


همچنین مشاهده کنید