دوشنبه, ۱۰ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 29 April, 2024
مجله ویستا

مکان، منبع و تاریخ خبر (۲)


چهارم، در خبرهاى تلفيقى است که با تعداد بيشترى از منابع خبرى مواجه هستيم، زيرا به هنگام وقوع يک رويداد مهم و بين‌المللي، منابع خبر هر يک مى‌کوشند تا جنبه‌هاى تازه‌ترى از خبر را انعکاس دهند. به همين دليل روزنامه‌ها و ديگر رسانه‌هاى خبرى با تعداد بيشترى خبر و به تبع آن منابع خبرى روبه‌رو هستند.
در تنظيم اين‌گونه خبرهاى تلفيقى با منابع کثير (خبرگزارى‌ها و...) روزنامه‌ها مى‌توانند در ابتداى خبر، نام منبعى که تازه‌ترين و مهم‌ترين خبر را ارسال کرده، بياورند و نام منابع ديگر در بدنه (متن) خبر قرار مى‌گيرد. در برخى نام منابع خبرى به اعتبار و اهميت خبر هم مى‌افزايد.
مثال:
الجزيره (الجزاير)-واحد مرکزى خبر- ۲۱ دى ۷۰: يک منبع رسمى‌الجزاير اعلام کرد: ما دمکراسى را قربانى نارضايتى رأى‌دهندگان نمى‌کنيم.
اين گزارش به نقل از روزنامه فرانسوى فيگارو حاکى است، يک مقام دولتى الجزاير که نخواست نامش فاش شود، اعلام کرد: دولت الجزاير در حال حاضر راه‌هاى مختلف را براى لغو انتخابات پارلمانى در اين کشور مورد مطالعه قرار داده است.
به گزارش خبرگزارى جمهورى اسلامى از بيروت 'حسين آيت احمد' رئيس جبهه نيروهاى سوسياليستى الجزاير از مردم خواست با رأى دادن به اين جبهه، راه را بر پيروزى جبهه نجات اسلامى ببندند.
وى اين سخنان را در مصاحبه با روزنامه لبنانى 'الديار' که ديروز منتشر شد بيان کرد و گفت: ما هرگز دولتى بنيادگرا و هر دولتى که نقش ژاندارم را داشته باشد نمى‌پذيريم.
از سوى ديگر، نشريه آمريکائى 'کريستين سانس مانيتور' با انتشار مقاله‌اى ضمن ابراز نگرانى از انتقال آگاهى مردم و پيروزى اسلام در الجزاير به مصر، پيشنهاد کرد تا همان‌گونه که از صدام حسين رئيس جمهور عراق براى مقابله با انقلاب اسلامى استفاده شد، از سرهنگ معمرقذافى رهبر ليبى براى مبارزه و جلوگيرى از توسعه بنيادگرائى اسلاميى در الجزاير بهره‌گيرى شود.
مثال:
وين (اتريش)-خبرگزارى جمهورى اسلامي- (تاريخ...): رئيس کميسيون خارجى مجلس اوکراين اعلام کرد: کشورهاى مشترک‌المنافع متفقاً بر اين اعتقاد هستند که روسيه نمى‌تواند به تنهائى جانشين شورى شود.
'ديميترى پاوليشکو' رئيس کميسيون خارجى مجلس اوکراين طى مصاحبه‌اى با روزنامه‌ اتريشى 'استاندارد' گفت: به عقيده جمهورى اوکراين، کشورهاى مشترک‌المنافع، همراه با کشورهاى بالتيک و جمهورى گرجستان مشترکاً بايستى کليه حقوق و وظايف شوروى سابق را بر عهده بگيرند.
- کنترل سلاح‌هاى هسته‌اى شوروي:
'داگلاس هرد' وزير امور خارجه انگليس در اين هفته براى گفتگو درباره کنترل سلاح‌هاى هسته‌اى شوروى سابق پيمان‌هاى بين‌المللى و حقوق بشر از سه کشور مستقل مشترک‌المنافع ديدن خواهند کرد.
به گزارش رويتر از لندن، وزارت امور خارجه انگليس اعلام کرد 'هرد' قبل از ديدار سه روزه‌ خود از کشورهاى قزاقستان، اوکراين و روسيه، لندن را به قصد هند ترک خواهند کرد.
- سفر هيئت آمريکائى به شوروى سابق:
از سوى ديگر، وزارت امور خارجه آمريکا خاطرنشان کرد، آمريکا هفته آينده هيئتى متشکل از مذاکره‌کنندگان و کارشناسان فنى به چهار جمهورى پيشين شوروى که سلاح‌هاى هسته‌اى استراتژيکى و تاکتيکى در آنجا وجود دارد خواهد فرستاد.
به گزارش خبرگزارى فرانسه، سخنگوى وزارت امور خارجه آمريکا گفت اين هيئت که رياست آن را معاون وزير امور خارجه در امور امنيت بر عهده خواهد داشت، با مقاومت‌هاى روسيه، اوکراين، روسيه سفيد و قزاقستان درباره انهدام اين سلاح‌ها و تحت کنترل درآوردن دقيق صادرات اين سلاح‌ها گفتگو خواهد کرد.
اين در حالى است که به گزارش رويتر 'ديک‌چيني' وزير دفاع آمريکا در جمع خبرنگاران در لندن گفته است فروپاشى اتحاد شوروى سابق، خطر اشاعه هسته‌اى را افزايش داده و ممکن است کسى نتواند از وقوع چنين اقدامى جلوگيرى کند.
در هنگامى که افراد به‌عنوان منابع خبر قرار مى‌گيرند، چنانچه مطلب خبرى خصوصاً در مواردى که موضوع، نمايانگر قضاوت يا اظهارنظر شخصى است بايد ذکر شود، زيرا با دانستن منبع خبر، مخاطب امکان ارزيابى اهميت مطلب را به‌دست مى‌آورد.
گرچه ضرورى است مطالبى که نشانگر داورى يا اظهارنظر شخصى است داراى منبع حقيقى يا حقوقى باشد، ولى الزامى نيست که در تمام مواقع نام فرد حقيقى يا حقوقى در ليد خبر ذکر شود. نام منبع يا منابع حقيقى يا حقوقى را مى‌توان در پاراگراف بعد از ليد نوشت.
مثال:
دانشجويانى که بيش از ۷۰ واحد درسى را گذرانده باشند در صورت تمايل مى‌توانند فوق‌ديپلم دريافت کنند.
(نام و نام خانوادگي) معاون وزير فرهنگ و آموزش عالى با بيان اين مطلب گفت: اين عده از دانشجويان...
اظهار نظر اشخاص (حقيقى و حقوقي) را مى‌توان به‌صورت نقل قول مستقيم، غيرمستقيم يا جزئى بيان کرد.


همچنین مشاهده کنید