دوشنبه, ۱۰ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 29 April, 2024
مجله ویستا

وضع سواد


نگاهى به آمارهاى سال‌هاى ۳۵-۴۵-۵۵-۶۵-۷۵ در مورد وضعيت سواد افراد جامعه اين واقعيت را روشن مى‌کند که روند سوادآموزى در ايران با شتابى چشمگير رو به‌ فزونى گذاشته است تا قبل از سال ۱۳۵۵ بيش از نيمى از جمعيت ايران بى‌سواد بودند ولى در حال حاضر روند يادگيرى و دانش‌آموزى رو به فزونى گذاشته است.
در عين حال بين آمار مربوط به باسوادى مردان و زنان تفاوت مشاهده مى‌شود. اما روند کاهش اين تفاوت بسيار پرشتاب است. طبق آمار سال ۱۳۳۵ تنها ۹۵۴،۴۵۶ نفر از زنان يعنى ۳/۷ درصد از آنان از نعمت سواد بهره‌مند بودند و ۱،۴۵۳،۶۷۶ نفر از مردان يعنى ۲/۲۲ درصد توانائى خواندن و نوشتن داشتند.
و در سال ۱۳۴۵ تنها ۱،۶۲۶،۶۲۸ نفر از زنان يعنى ۹/۱۷ درصد از آنان و ۲۳۵/۹۰۵/۳ نفر از مردان يعنى ۱/۴۰ درصد توانائى خواندن و نوشتن داشتند.
در سال ۱۳۵۵ تنها ۰۸۸/۶۷۹/۴ نفر از زنان يعنى ۵/۳۵ درصد و ۸،۱۹۷،۸۷ از مردان يعنى ۹/۵۸ درصد توانائى خواندن و نوشتن داشتند.
در سال ۱۳۶۵ تنها ۹،۸۴۰،۶۲۲ نفر از زنان يعنى ۹/۵۱ درصد و ۱،۲۱۳،۶۸۴ نفر از مردان يعنى ۴/۷۱ درصد توانائى خواندن و نوشتن داشتند و در سال ۱۳۷۵ تنها ۱۹،۱۱۷،۵۵۹ نفر از زنان يعنى ۲/۷۴ درصد ۲۲،۴۶۴،۷۱۸ نفر از مردان يعنى ۷/۸۴ درصد توانائى خواندن و نوشتن داشتند.
- وضع تحصيلات در کشورهاى در حال توسعه:
در جهان، ثبت‌نام در مقطع ابتدائى در دو دههٔ گذشته افزايش يافته و از حدود ۷۰ درصد به بيش از ۸۰ درصد رسيده است در همين ثبت‌نام در مقطع متوسطه تقريباً دوبرابر شده و از حدود ۲۵ درصد به ۴۰ درصد رسيده است.
تقريباً در دنيا يک ميليارد نفر يا ۳۵ درصد جمعيت بزرگسالان هنوز بى‌سواد هستند و ميزان ترک تحصيل در مقطع ابتدائى از ۳۰ درصد تجاوز مى‌کند.


همچنین مشاهده کنید