شنبه, ۱۵ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 4 May, 2024
مجله ویستا

نور پردازی (۲)


اگر داخل رستوران را با رنگ‌هائی نظیر: آبی، برنزی، پرتقالی رنگ‌آمیزی کرده باشند و سقف آن نیز آینه‌کاری باشد، در انعکاس نورها دستخوش نورهای اصلی و طبیعی خواهد گردید و در چنین رستورانی اگر یک منبع نور تیره‌کننده همچون رگه‌ای بر پهنه‌ای بی‌کران تعبیه گردد، هوش ربا خواهد بود. چنانچه در رنگ پرده‌ها، مبل‌ها یا کناره پنجره‌ها از رنگ برنزی استفاده شود، تأثیری بسیارگرم و خوشایند خواهد داشت به ویژه که از شیشه‌های رنگی مناسب نیز استفاده گردد. در چنین محیطی سبزی‌ها، به خصوص کاهو، بسیار شاداب و تازه به نظر می‌آید، اجسام فلزی نقره‌ای پرجلا می‌گردد و نان‌ها گرم به نظر می‌آید.
اگر به طراحی‌ها و ظرافت‌های مربوط به آن توجه کافی شده باشد، رومیزی‌ها، ظروف چینی و بلورین، اشیاء فلزی، متفرقه‌های سرویس، گل‌های خوشبو، همه و همه بر روان مشتریان تأثیر فراموش‌ناشدنی خواهند داشت. برای مختصر کردن کلام اینکه ایجاد ترکیب مناسب از دکور و نورپردازی با کمترین هزینه، رمز اصلی موفقیت است. نور پردازی را می‌باید با توجه به برقراری تعادل میان انواع نورهای اصلی و فرعی و تداخل و انعکاس آنها انجام داد. اگر بپرسیم که: بهترین نوع نورپردزای برای یک رستوران کدام است؟ در پاسخ به خود باید گفت جواب ساده‌ای وجود ندارد. نخست باید اهداف و برنامه‌های تعیین شده را بررسی کرد که این عوامل نیز همگانی نیستند.
با دور نماها و دکورها سازگاری داشته باشد، از کار دقیق و سریع جلوگیری نکنند (تاریک کننده و کم سو نباشد)، زننده و خستگی‌آور نباشد، موجب کسالت و خمودگی نگردد، تابش نور توسط لامپ‌های فلورسنت با هزینه کمتری همراه است. چهره‌ها دیدار آنها با اشتها و تمایل به غذا منافات دارند و این چهره‌ها را باید در رابطه با سیستم نورپردازی ارزشیابی کرد. از لامپ‌های فلورسنت در مواردی که نیاز به مطالعه نباشد و بیشتر در محیط‌های کم‌ تحرک استفاده می‌گردد.
آباژورها را به سادگی می‌توان جابه‌جا کرد و به روی میزها یا نقاط دیگر سالن انتقال داد، ولی ظاهر گرم آنها می‌تواند مشکلاتی در رنگ ایجاد کند. این چراغ می‌تواند مردم را با نشاط و سرحال و اطراف خود را زیبا و شاد جلوه‌گرسازد، اما نباید از رنگ زرد استفاده کرد به ویژه هنگامی که نور کمی تیره باشد چرا که رنگ گوشت و کاهو را کدر خواهد کرد. استفاده از نور صورتی رنگ می‌تواند رنگ گوشت را طبیعی نشان دهد ولی سالادها را ناخوشایند و سیرکننده جلوه خواهد داد.
غذای سرو شده را می‌توان با استفاده از نور آبی، سفید به صورت دلپسندی نشان داد، ولی این ترکیب نور می‌تواند یک فضای گرم را به سرعت به یک اتمسفر سرد تبدیل کند. بهتر آن است که از هر دو بالانس برای گرم‌بودن و دلپسندی ظاهر غذای خوب استفاده شود. نورپردازی به نسبت ۷۰% سرد یا آبی سفید ۳۰% نور آباژور می‌تواند نورپردازی مناسب و خوبی باشد. ولی یک رستوران بیش از آنکه به طراحی نور احتیاج داشته باشد به دکور مناسب نیاز دارد و همچنین برای آشپزخانه به‌ خصوص به منبع نور قوی احتیاج خواهد بود. در نورپردازی رستوران باید به وجود نور کافی برای کارکنانی که غذا را سرو می‌کنند و همچنین برای میهمانان که غذا را سفارش می‌دهند توجه شود.
ـ نور پردازی برای مردم:
برای میهمانانی که بیشتر مایلند وضع ظاهری خود را جلوه‌گر سازند نورپردازی میز از ناحیه سقف به طرف پایین مؤثرخواهد بود. این مردم را آن‌طور که می‌خواهند زیبا جلوه می‌دهد، ولی باید توجه کرد که لامپ‌های بسیار قوی در آن به کار نرود چرا که نتیجه آن ایجاد سایه‌هائی خواهد بود که نمایش ناخوشایندی میان نقاط تیره و روشن صورت‌ها و شانه‌ها به وجود خواهد آمد و این اشخاص را فرسوده و پیر نشان خواهد داد. یک رومیزی خوشرنگ در رستوران که بتواند نور را به خوبی منعکس سازد. نور انعکاسی را به سمت بالا و بر چهره میهمانان خواهد پاشید و خواهد توانست همچون یک بالانس دهنده برای نورهائی که از سقف می‌تابند عمل نماید و چهره‌ها را زیباتر نشان دهد. این رومیزی می‌تواند نقش ملایم‌کننده نورها را داشته باشد.
برای نورپردازی در سالن غذاخوری باید به چندین موضوع و هدف عمده اندیشید. نورهای قوی که با استفاده از لامپ‌های با وات بالا پراکنده شوند برای نمایان ساختن قسمت‌های دیدنی سقف ضروری خواهد بود. در بعضی نقاط سقف نیز باید از لامپ‌هائی ضعیف استفاده کرد. روی پیش خوان را باید با نور بیشتری روشن ساخت و این همانند سقف دارای اهمیت است. برای دکورها و نور رستوران‌ها نکاتی را توصیه‌وار بیان می‌کنیم:
ـ منبع نوری که به دیوار است بهتر است که نور سفید باشد. از لامپ‌های رنگی چسبیده به دیوار استفاده نشود.
ـ وسایلی را که به دیوار هستند باید رنگین انتخاب کرد.
ـ اگر در محلی لازم است که از لامپ رنگی استفاده شود ته رنگ را نباید قوی انتخاب کرد. قوی بودن رنگ حالت تئاتری به محیط خواهد داد.
ـ از نور سبز رنگ نباید استفاده کرد، اشتها را سیر می‌کند.
ـ از نور دادن به دیوارهای صاف و رنگ‌آمیزی شده دوری کنید.
ـ تابش نور از یک زاویه بلند هر کمبودی را که بر دیوار باشد آشکار خواهد کرد.
ـ پیشخوان اسنک‌ها را باید به طور تیره نور داد، به ویژه در مواقعی که مردم برای صرف ناهار مراجعه کرده‌اند و مشتری‌هائی برای صرف نوشابه خود خواستار آن هستند که در زوایای کم نور بنشینند. این نور بایستی روی نوشابه فروش‌ها متمرکز باشد و به اطراف تابیده نشود
ـ بهتر است که سرآشپز نیز نوری همانند نور رستوران در قسمت آشپزخانه را در اختیار داشته باشد تا بتواند غذا را پیش از سرو کردن مشاهده نماید.


همچنین مشاهده کنید