دوشنبه, ۱۰ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 29 April, 2024
مجله ویستا

انرژی حاصل از مواد غذائی


ما هيچ‌گاه نمى‌گوئيم کالرى مى‌خوريم. همان‌گونه که قد را با سانتى‌متر يا اينچ و وزن را برحسب کيلوگرم يا پوند اندازه مى‌گيريم، ارزش انرژى غذاها يا نياز انرژى بدن را با واحد کالري( ژول واحد انرژى است که در سطح بين‌المللى به کار مى‌رود و معادل‌هاى مکانيکى را به جاى معادل‌هاى حرارتى به کار مى‌برد. يک کيلوکالرى برابر با ۱۸۴/۴ کيلو ژول است و يک کيلو ژول برابر است با ۲۴/۰ کيلو کالرى. ) مى‌سنجيم. در تغذيه از کالرى بزرگ، که درست‌تر است کيلوکالرى گفته شود، استفاده مى‌گردد. کالرى که در تغذيه به‌کار مى‌رود ۱۰۰۰برابر واحد کالرى حرارتى مورد استفاده در شيمى و فيزيک است. کيلوکالرى مقدار حرارتى است که دماى ۱۰۰۰ گرم آب را يک درجه سانتى‌گراد افزايش دهد.
مقدار انرژى مواد غذائى در آزمايشگاه و با استفاده از وسيله کالرى متر بمبى اندازه‌گيرى مى‌شود. مواد غذائى درون اين وسيلهٔ دو جداره و آب بين ديواره‌هاى داخلى و خارجى محفظه قرار مى‌گيرد. با وارد کردن اکسيژن به محفظهٔ غذا و آتش زدن آن، دماى آب افزايش مى‌يابد. اين روش کالرى مترى مستقيم ناميده مى‌شود. مقدار کالرى مواد غذائى که به اين طريق به‌دست مى‌آيد بيشتر از مقدار کالرى واقعى در بدن است. بنابراين براى هضم ناکامل کربوهيدرات‌ها، چربى‌ها، و پروتئين‌ها و هم‌چنين دفع ازت از ادرار بايد تصحيح انجام شود.
مقادير تصحيح شده که به‌نام عامل سوخت فيزيولوژيکى شناخته مى‌شود، در محاسبات به‌کار مى‌رود.


همچنین مشاهده کنید