جمعه, ۱۴ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 3 May, 2024
مجله ویستا

بهره‌برداری جنگل


در جهت نظم در جنگل يک سرى برنامه‌ريزى کامل در خصوص روش‌هاى مختلف بهره بردارى‌هاى نهائى و يا فرم‌هاى مختلف جنگل‌دارى دخالت دارند.
جنگل بايد داراى يک نظم و ترتيب داخلى باشد، تا کار مفيد ما را سهل‌تر نمايد و خود را در مقابل خسارات و صدمات حاصله حفظ نمايد. به‌خصوص مناطقى که کاملاً پوشيده باشند و امروزه در جنگل‌هاى روستائى نيز اکثراً ديده مى‌شوند، از نظر طبقات سنى جنگل ممکن است باد خسارات شديدى به جنگل بزند. در واحدهاى بهره‌بردارى بايد کاملاً توجه کنيم و يا به‌عبارتى ديگر در طرح‌هاى جنگل‌دارى خود از متخصّصين علوم جنگل کمک بگيريم، که به‌عنوان مثال چگونه و يا در چه مسيرى برداشت توده بايد انجام پذيرد.
در موقع برداشت بايد سعى گردد که يک تودهٔ جنگلي، جهت باد را در مقابل تودهٔ ديگرى سد نمايد. مثلاً از سمت جنوب شرقى در جهت عکس باد به‌سمت شمال غربى ادامه داشته باشد.
توده‌هاى جنگلى نبايد هرگز در جهت باد غالب باز شوند. برداشت درختان بايد به‌صورتى باشد که باد در جهت عکس برداشت جريان داشته باشد، يعنى توده بايد هميشه به‌طور صحيح در پشت سر يکديگر قرار گيرند.
در نتيجهٔ رعايت اصول فوق مطمئن خواهيم بود که پوشش حفاظتى مناسبى براى جلوگيرى از خطرات باد در جنگل وجود خواهد داشت.
حدفاصل:
که باعث جدائى به‌موقع توده‌هاى جوان از توده‌هاى مسن مى‌گردد، به‌طورى که خود مى‌تواند يک پوشش جانبى مناسبى ايجاد نمايد. (Traufschutz)
ولى در صورتى که توده‌ها برعکس قرار گرفته باشند، بايد کاملاً به‌موقع توده‌هاى جوان‌تر را از توده‌هاى مسن توسط ايجاد يک نوار برداشت شده از يکديگر جدا ساخت تا در نتيجه مسير مشخصى حاصل گردد و توده‌ها نيز کاملاً از يکديگر جدا گردند. احتياج نيست که خيابان به‌وجود آمده عرضى بيش از ۵ متر داشته باشد.
از طرفى بايد سعى شود که در موقع مناسب، توده‌هاى درختان بزرگ‌تر، و هم‌سن را برداشت درختان در عرض ۱۰ تا ۱۵ متر از يکديگر مجزا گرداند تا بتوانيم توده‌هاى به‌سن بهره‌بردارى رسيده را در مراحل مختلف بهره‌بردارى نمائيم.
برداشت درختان بين قسمت‌هاى مختلف توده‌هاى جنگلى باعث خواهند شد که در موقع مناسب توده‌هاى بزرگ و مشابه از هم مجزا گشته و در نتيجه هر قسمت از قسمت ديگر کاملاً جدا گردد.
به‌وجود آمدن به‌موقع بادشکن‌ها باعث جلوگيرى از خسارات ناشى از باد مى‌شوند و از طرفى اين امکان را به ما مى‌دهند که در موقع برداشت وسعت عمل بيشترى (انعطاف) داشته باشيم. از طرفى توده‌هاى جنگلى هم‌جوار نيز بايد در موقع متقتضى از خسارات ناشى از باد مصون بمانند و اين مسأله بايد به‌خصوص در حد و مرز مناطق برداشت مورد توجه قرار گيرد. بالاخره بايد سعى شود که از معلّق ماندن درختان پرهيز شود تا بعداً در موقع حمل چوب دچار اشکال نگرديم، و مخصوصاً اين مسأله زمانى صادق است که در يک تودهٔ جوان تعدادى درخت مسن وجود داشته باشد.


همچنین مشاهده کنید