شنبه, ۸ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 27 April, 2024
مجله ویستا

زمان جای‌گذاری IUD


اگر چه يک خانم مى‌تواند Loop را در هر زمان در طى سال‌هاى بارورى مصرف کند (به ‌جز در زمان حاملگي)، مناسب‌ترين زمان براى جاى‌گذارى Loop در طى روزهاى خونريزى يا در طى ۱۰ روز اول قاعدگى مى‌باشد. در طى اين دوره جاى‌گذارى IUD از نظر فنى آسان‌تر است چرا که قطر کانال دهانه رحم نسبت به فاز ترشحى بزرگ‌تر مى‌باشد. در اين دوره رحم شُل‌تر است و انقباض رحمى که ممکن است خروج خود به‌خود را سبب شود در پائين‌ترين حد خود قرار دارد. به‌علاوه خطر حامله بودن مصرف‌کننده نيز بسيار پائين است.
جاى‌گذارى IUD در هفته اول بعد از حاملگى، قبل از اينکه خانم بيمارستان را ترک کند نيز امکان‌پذير است. که به آن جاى‌گذارى بلافاصله بعد از زايمان (Immediate postpartom Insertion) مى‌گويند. مراقبت ويژه‌اى در مورد جاى‌گذارى IUD در هفته اول بعد از زايمان بايد انجام گيرد چرا که خطر پارگى رحم در اين دوران بالا است. به‌ علاوه جاى‌گذارى در اين دوره با خروج خودبه‌خود بالاترى همراه است. بعد از زايمان زمان مناسب براى جاى‌گذارى Loop شش تا هشت هفته بعد از تولد بچه است که به آن جاى‌گذارى بعد از دوران نفاس (Post - puerperal Insertion)، گويند. جاى‌گذارى بعد از دوران نفاس منافع زيادى در بردارد مثلاً مى‌تواند همراه با معاينات پيگيرى مادر و کودک باشد. جاى‌گذارى IUD مى‌تواند بعد از سقط‌هاى قانونى که در سه ماهه اول انجام شده است صورت گيرد. اما جاى‌گذارى IUD بعد از سقط‌هاى سه ماهه دوم توصيه نمى‌شود. به‌ خاطر احتمال بالاى بروز عفونت هنوز بسيارى از پزشکان جاى‌گذارى IUD را بعد از سقط‌هاى غيرقانونى مناسب نمى‌دانند.
  پيگيرى
يکى از جنبه‌هاى مهم جاى‌گذارى IUD، پيگيرى آن است که متأسفانه فراموش مى‌شود. اهداف معاينات پيگيرى از اين قرار هستند:
- انگيزه و پشتيبانى عاطفى براى خانم مصرف‌کننده فراهم شود.
- از وجود IUD در رحم اطمينان حاصل شود.
- عوارض جانبى احتمالى تشخيص داده و درمان شوند.
افرادى که IUD مى‌گذارند بعد از اولين دوره قاعدگى بعد از جاى‌گذارى IUD، بايد معاينه شوند، چرا که احتمال خروج خودبه‌خود Loop در اين دوران زياد است. معاينات بعدى بايد در سومين دوره قاعدگى بعد از جاى‌گذارى IUD انجام شود تا مشکل خونريزى و درد ارزيابى گردد و بعد از آن هر ۶ ماه و يا سالى يک‌بار، بسته به امکانات موجود و تمايل بيمار، پيگيرى‌ها ادامه مى‌يابد.
به افراد داراى IUD بايد دستورالعمل زير را توصيه کرد:
- آنها بايد دائماً نخ IUD را کنترل کنند تا مطمئن شوند که IUD در رحم است و اگر نتوانند نخ را تشخيص دهند بايد با پزشک مشورت کنند.
- هر گاه يکى از عوارض جانبى مثل تب، درد لگنى يا خونريزى را تجربه کردند بايد به مطب يا مرکز بهداشتى درمانى مراجعه کنند.
- اگر قاعدگى آنها عقب افتاد بايد با پزشک مشورت کنند.


همچنین مشاهده کنید