جمعه, ۱۴ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 3 May, 2024
مجله ویستا


بیستون - هرسین


بیستون مركز دهستان چم‌چال در یك منطقه كوهپایه‌ای و در 32 كیلومتری شمال شرقی كرمانشاه واقع شده است. رودخانه دینور آب از كنار روستا می‌گذرد. كوه و غار معروف بیستون در غرب آن واقع شده است. آب و هوای بیستون معتدل و نیمه خشك است. مردم بیستون به زبان كردی كرمانشاهی سخن می‌گویند و پیرو مذهب اثنی عشری هستند.
بیستون یكی از كانون‌های تاریخی و باستانی ایران و استان كرمانشاه است. آثار و یادمان‌های تاریخی این روستا شامل نقوش و كتیبه‌‌های هخامنشی و اشكانی، طاق اشكانی،‌ مجسمه هركول (ق.م)، پل صفوی و كاروانسرای شاه عباسی است. در این ناحیه زیارتگاهی به نام امام‌زاده باقر وجود دارد كه مورد احترام اهالی بومی است. ناحیه‌ بیستون را با توجه به مجموعه آثار تاریخی و طبیعی با علامت 5 ستاره جهانگردی می‌توان ارزیابی كرد.
كاروانسرای بیستون، به علت موقوفات و متولی مخصوص، نسبتاً سالم مانده و در بنای آن از سنگ‌های ابنیه ساسانی استفاده شده است. این كاروانسرا را شیخ علیخان زنگنه در دوران شاه‌عباس دوم بنا نهاده است.
پل صفوی، بر روی رودخانه دینور آب احداث شده است.
مجسمه هركول، كه تاریخ آن به زمان یونانی قدیم نوشته شده، از آثار سال 153 قبل از میلاد است.
نقوش تاریخی بیستون كه از آثار دوران هخامنشیان و به مناسبت ششمین سال سلطنت داریوش (480 قبل از میلاد) به سه زبان و خط بابلی، عیلامی و فرس قدیم حجاری شده است. كتیبه بزرگ شامل پرستش و اطاعت از اهورامزدا،‌ شجره و حوادث دوران سلطنت و وصایای داریوش كبیر است و كتیبه كوچك حاكی از معرفی داریوش و حوادث دوران پادشاهی او است. در نقوش حجاری شده، داریوش در حالت ایستاده است و بر بالای سر داریوش، نقش فَروَهَر در حالت پرواز نشان داده می‌شود. از مهم‌ترین اماكن مذهبی بیستون می‌توان به امام‌زاده باقر اشاره كرد.