یکشنبه, ۹ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 28 April, 2024
مجله ویستا
کم خونی فقر آهن چیست؟
آهن اساسیترین ماده اولیه برای ساخت گلبولهای قرمز خون میباشد و در صورتی كه به مقدار كافی در دسترس بدن نباشد، ابتدا فرد از ذخایر موجود در بدن استفاده میكند و با پایان یافتن این ذخایر، كم خونی فقر آهن بروز میكند.
● عوامل ایجاد كننده كمبود آهن و كم خونی فقر آهن
▪ كم خونی فقر آهن، به دلایل متعددی ایجاد میشود كه مهمترین آنها عبارتند از:
كمبود آهن در رژیم غذایی روزانه، افزایش نیاز بدن در دوران بارداری و رشد (كودكی و نوجوانی)، دفع زیاد خون به لتبیماریهای دستگاه گوارش (مثل زخم معده، زخم اثنیعشر، بواسیر و...)، آلودگیهای انگلی (ابتلا به كرم قلابدار)، خونریزیهای شدید دوران قاعدگی، عادات نامناسب تغذیهای (مثل مصرف چای بلافاصله پس از غذا) و استفاده از نانهایی كه خمیر آنها ور نیامده است و... .
● چه كسانی در معرض خطر سوء تغذیه قرار دارند؟
- زنان باردار و در سن باروری
- كودكان خردسال بخصوص كودكانی كه با شیر مادر تغذیه نمیشوند.
- كودكان ۵-۲ ساله، به علت ابتلای مكرر به عفونتهای تنفسی و آلودگیهای انگلی.
- دختران و پسران نوجوان، به علت جهش رشدی و شروع عادت ماهیانه در دختران.
● علائم ابتلا به كم خونی
علائم بیماری ممكن استبسته به میزان و شدت تخلیه ذخایر آهن در بدن بصورت رنگ پریدگی دائمی مخاط زبان و پلك چشم، خستگی و بیحالی، سرگیجه، خواب رفتن دست و پا و در مراحل پیشرفته، تنگی نفس همراه با تپش قلب و تورم قوزك پا بروز نماید. لازم به ذكر است كه تشخیص میزان دقیق كم خونی از راه اندازهگیری میزان هموگلبوبین خون با آزمایشهای مختلف انجام میگیرد و در صورت كاهش تعداد هموگلوبین، انجام اقدامات درمانی سریع برای فرد الزامی است.
● عوارض
۱. در شیرخواران و كودكان ۶ ماهه تا ۹ ساله: اختلال در تكامل و هماهنگی سیستم اعصاب حركتی، اختلال در تكامل گفتاری، كاهش ضریب هوشی و قدرت یادگیری، تغییرات رفتاری (بیتفاوتی، خستگی و بیحسی) و كاهش قدرت بدن در برابر عفونتها.
۲. در زنان باردار: ضعف و ناتوانی، افزایش خطر سقط جنین، تولد نوزاد نارس و افزایش احتمال مرگ و میر مادر به هنگام زایمان.
۳. در بزرگسالان، (هر دو جنس): كاهش قدرت كاری و ظرفیتیادگیری و خستگی زودرس.
پیشگیری
- استفاده از مواد غذایی آهندار در برنامه غذایی روزانه، مثل: گوشت قرمز، مرغ، ماهی، تخممرغ، سبزیجات، اسفناج و حبوباتی مثل عدس.
- گنجاندن خشكبار در برنامه غذایی، از قبیل: توت خشك، برگه آلو، انجیر، كشمش در میان وعدههای غذایی كودكان و نوجوان.
- رعایتبهداشت فردی و جلوگیری از ابتلاء به بیماریها بخصوص بیماریهای انگلی
- رعایتبهداشت در استفاده از مواد غذایی و ضد عفونی كردن میوهجات و سبزیجات.
- استفاده زنان باردار از قرص آهن، از پایان ماه چهارم بارداری تا سه ماه پس از زایمان (برای جلوگیری از عوارض ناشی از مصرف قرص آهن، لازم است كه قرص بعد از غذا یا شب قبل از خواب مصرف شود).
- شروع بموقع تغذیه تكمیلی در كودكان (پس از پایان ۶ ماهگی) و استفاده روزانه از ۱۵ قطره آهن، از ۶ ماهگی تا پایان ۲ سالگی.
- توجه كامل به تغذیه دختران در سنین بلوغ
منبع : موسسه اطلاعرسانی طعام اسرار
همچنین مشاهده کنید
نمایندگی زیمنس ایران فروش PLC S71200/300/400/1500 | درایو …
دریافت خدمات پرستاری در منزل
pameranian.com
پیچ و مهره پارس سهند
خرید میز و صندلی اداری
خرید بلیط هواپیما
گیت کنترل تردد
مجلس شورای اسلامی حجاب دولت سیزدهم مجلس جمهوری اسلامی ایران دولت رئیس جمهور گشت ارشاد رئیسی پاکستان امام خمینی سیدابراهیم رئیسی
پلیس تهران وزارت بهداشت قتل شهرداری تهران هواشناسی سیل کنکور پایتخت زنان آتش سوزی سازمان سنجش
خودرو قیمت خودرو دلار قیمت دلار بازار خودرو قیمت طلا بانک مرکزی سایپا تورم مسکن ایران خودرو قیمت
سریال تلویزیون یمن سینمای ایران سینما کیومرث پوراحمد موسیقی سریال پایتخت مهران مدیری فیلم ترانه علیدوستی قرآن کریم
اینترنت کنکور ۱۴۰۳
غزه اسرائیل فلسطین رژیم صهیونیستی آمریکا جنگ غزه روسیه چین حماس اوکراین ترکیه ایالات متحده آمریکا
پرسپولیس فوتبال لیورپول بازی جام حذفی سپاهان آلومینیوم اراک فوتسال تیم ملی فوتسال ایران تراکتور باشگاه پرسپولیس بارسلونا
تبلیغات هوش مصنوعی ناسا اپل سامسونگ فناوری بنیاد ملی نخبگان آیفون ربات روزنامه
کاهش وزن روانشناسی بارداری مالاریا آلزایمر زوال عقل