سه شنبه, ۱۱ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 30 April, 2024
مجله ویستا

اینجا برای همه جا نیست؟


اینجا برای همه جا نیست؟
حضور خانواده ها در میادین ورزشی به عنوان تماشاگر، هرچند مقوله جدیدی نیست،اما از آنجا که هنوز به جواب مشخصی نرسیده، همچنان بحث محافل ورزشی کشور است و توصیه اخیر کنفدراسیون فوتبال آسیا بر ایران برای باز کردن در ورزشگاهها به روی بانوان بررسی این مهم را بیشتر طلب کرده است.
در چهارم اردیبهشت ماه ۱۳۸۴که رئیس جمهور درنامه ای به رئیس سازمان تربیت بدنی دستور داد با برنامه ریزی صحیح و مقتضی شئون بانوان، بخشی از مرغوب ترین مکان های تماشاگران در ورزشگاههایی که مسابقات فوتبال ملی و مهم برگزار می شود، بطور ویژه به بانوان و خانواده ها اختصاص یابد، نوید حل این مشکل دردلها زده شد. اما امروز با گذشت سه سال از این مهم هنوز هم بانوان علاقه مند منتظر عملی شدن دستور رئیس جمهور هستند.
آنان به تاثیرات مثبت این عمل اشاره دارند و آن را عاملی برای گسترش ورزش در کشور، افزایش انگیزه در میان قشر جوان برای روی آوردن به ورزش، افزایش سطح مهارتی ورزشکاران و در نهایت ترویج فرهنگ ورزش در میان خانواده ها می دانند.
پیگیریهای انجام شده در این زمینه باعث شده در برخی از رشته ها همچون بسکتبال، تکواندو، کاراته و... زنان بتوانند به عنوان تماشاگر در سالن ها حضور پیدا کنند اما هنوز این امر در تمامی رشته ها به ویژه فوتبال که از رشته های پرطرفدار در کشور به شمار می رود، تحقق نیافته است. در پی سفر ناظر ژاپنی کنفدراسیون فوتبال آسیا(ای اف سی) به منظور بررسی وضعیت باشگاهها و تایید فوتبال حرفه ایی ایران ومسائلی از قبیل حاضر نشدن بانوان در ورزشگاه به عنوان یک نقطه ضعف، فوتبال را با مسئله جدیدی روبه رو کرد.
در نشست مسئولان ای اف سی با مسئولان فدراسیون فوتبال معلوم شد که فوتبال ایران به درصدی از خواسته های این تشکیلات قاره ای پاسخ نداده و تا پایان ماه جاری مهلت دارد به بقیه درخواستها نیز پاسخ دهد. کنفدراسیون فوتبال آسیا برای حرفه ایی شدن فوتبال در کشور ما ۱۰مورد را در نظر دارد که یکی از آنها حضور بانوان به عنوان تماشاگر در ورزشگاهها است.
درواقع فدراسیون بین المللی فوتبال (فیفا) در نظر دارد شرایط اداره ورزش فوتبال را در سراسر جهان یکسان نماید و باید این امر در سیاستهای فدراسیون های فوتبال عضو فیفا درنظر گرفته و اجرا شود. فیفا بجز مسائل لیگ و استقلال مالی فدراسیون های فوتبال و پخش مسابقات از تلویزیون به مساله غیبت بانوان در ورزشگاهها نیزاشاره دارد و توصیه می کند هرچه سریعتر زمینه حضور بانوان را در ورزشگاهها مهیا کرده و با یک بازنگری در تدابیر انجام شده، بسترهای مناسب را فراهم آوریم.
آنچه شواهد امر نشان می دهد، احتمالا توصیه های کنفدراسیون فوتبال آسیا در آینده ای نه چندان دور به عنوان یک تهدید برای ورزش به ویژه فوتبال کشورمان به شمار خواهد رفت و جا دارد که نگاه جدی تری به آن داشته باشیم. این اصلی که مسئولان فدراسیون فوتبال تلویحا به ان اشاره دارند و حاضر به تایید مستقیم آن نیستند.
مسلما اگر مسئولان ورزش کشور از هم اکنون به فکر آن بوده و فکری جهت حل آن بکنند، نتایج مطلوب تری خواهد داشت تا آنکه تشکیلاتی خارج از سیاستهای ما آن را دیکته کند. مسئولان ورزش کشور ضمن ابراز تمایل برای تحقق این امر، به موانع و مشکلات موجود اشاره دارند و مسایل فرهنگی را مهمترین مانع آن تلقی می کنند. آنان معتقدند بایستی قدم هایی برداریم که شرایط فرهنگی ورزشگاهها آماده حضور همه احاد جامعه اعم از مرد و زن باشد.
اکنون در برخی از ورزشگاهها با معضلاتی مانند تماشاگرنماها، شعارهای غیراخلاقی و برخوردهای غیرفرهنگی روبرو هستیم و این موضوع چه زنان حضور داشته و یا نداشته باشند، وجود دارد. مسئولان می بایست با فرهنگ سازی، توجه به تقویت اخلاق اسلامی در میادین ورزشی و توسعه و فراهم کردن امکانات مناسب، حضور زنان را میسر کنند. در محل های برگزاری رقابت های فوتبال، بعضا الفاظ نامناسبی گفته می شود که شنیدن آنها در شان ومنزلت زن مسلمان نیست. برخورد با افراد خاطی، ممانعت از دادن شعارهای زشت، احداث امکانات و تاسیسات مناسب، طرح شعارهای اخلاقی، پاکسازی فضای میادین ورزشی، اطلاع رسانی و تبلیغات مثبت از طریق رسانه های همگانی و... می تواند دراین راه کارگشا باشد.
درحال حاضر ورزشگاههای کشور از لحاظ امکانات بااستانداردهای جهانی فاصله زیادی دارند، به غیر از مسایل فرهنگی، از نظر محل نشستن، سرما و گرما، مکان های بهداشتی، درهای ورود و خروج و... نیزمشکلات بسیاری در ورزشگاهها وجود دارد.
نقش رسانه ها درکنار نهادهای ذیربط برای جاانداختن فرهنگ صحیح تماشاگر بسیار موثر است و جا دارد همه با همکاری هم برای رسیدن هرچه سریعتر به این هدف گام بردارند. شاید اگر موانع موجود رفع شود، زنان راحت تر بتوانند به این آرزوی دیرینه خود که حضور در ورزشگاههای فوتبال است، دست یابند. اینکه کنفدراسیون فوتبال آسیا نیز بر حضورزنان در ورزشگاهها برای ورود باشگاههای ایران به لیگ حرفه ای اسیا تاکید می کند، می تواند با اجرای این طرح این خواسته ها و فشارها را رفع کند. نایب رئیس بانوان فدراسیون فوتبال در این زمینه می گوید: در جلسه ایی که با مسئولان ای اف سی داشتیم بیشتر مسائل و مشکلات فوتبال بانوان مورد بحث قرار گرفت و سعی بر این شد تا نیازها برطرف شود اما فشاری از بایت حضور زنان در ورزشگاه ها اعمال نشد.
فریده شجاعی افزود: حضور زنان در ورزشگاهها به نظر مانعی ندارد اما قبل از هر کاری باید بسترهای مناسب برای اینکار ایجاد شود. به اعتقاد وی، باید کاری کرد که زنان به عنوان نیمی از جمعیت کشور بتوانند بدون دغدغه فوتبال را از نزدیک دنبال کنند تا حداقل هیجان بخشی از ورزش دوستان به ویژه نسل جوان به این نحو فروکش نماید. شجاعی گفت: البته باید این موانع و چالشها را پیدا کرد و اگر مقدور بود راه حل معقولانه ای پیشنهاد داد. شجاعی درخصوص جو حاکم بر فوتبال به هنگام باخت یک تیم و ایجاد ناآرامی و برخی بی حرمتی ها گفت: به نظر من شاید حضور زنان در ورزشگاهها می تواند این مساله را کمی تعدیل کند، چون مردان ایرانی به سبب برخی تعصبات خاص از دادن دشنام یا حرکات ناشایست در حضور زنان خود داری می کنند. نایب رئیس بانوان فدراسیون فوتبال در خصوص استاندارد نبودن ورزشگاهها برای حضور بانوان گفت: باید تلاش جمعی صورت بگیرد و برای نزدیک شدن به استانداردها چه به لحاظ مکان وچه به لحاظ تجهیزات تلاش کرد. وی گفت: باید کم کم و با همدلی و تبلیغات مثبت روی این قضیه کار کرد و بسترهای لازم فرهنگی را ایجاد کرد چه بسا که کمیته فرهنگی فدراسیون فوتبال در بسیاری از زمینه ها اقدام به کارهای تبلیغی کرده است.
منبع : روزنامه ابتکار


همچنین مشاهده کنید