یکشنبه, ۱۶ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 5 May, 2024
مجله ویستا

ای قوم، در این عزا بگریید


ای قوم، در این عزا بگریید
سیف الدین فرغانی که از شاعران سنی مذهب و حنفی قرن ششم است، قصیده بلندی به نام
«ای قوم در این عزا بگریید!» در عزای امام حسین علیه السلام سروده و خسته دلان را به ماتم سالار شهیدان
فراخوانده است و خود، بر منبر عزا نوحه سرایی کرده است.
ای قوم در این عزا بگریید
بر کشته کربلا بگریید
با این دل مرده خنده تا چند
امروز در این عزا بگریید
فرزند رسول را بکشتند
از بهر خدای را بگریید
از خون جگر سرشک سازید
بهر دل مصطفی بگریید
وز معدن دل به اشک چون دُر
بر گوهر مرتضی بگریید
با نعمت عافیت به صد چشم
بر اهل چنین بلا بگریید
دلخسته ماتم حسینید
ای خسته دلان، هلا! بگریید
در ماتم او خمُش مباشید
یا نعره زنید یا بگریید
تا روح که متصل به جسم است
از تن نشود جدا بگریید
در گریه سخن نکو نیاید
من می گویم، شما بگریید
بر دنیی کم بقا بخندید
بر عالم پر عَنا بگریید
بسیار در او نمی توان بود
بر اندکی بقا بگریید
بر جور و جفای آن جماعت
یک دم ز سر صفا بگریید
اشک از پی چیست تا بریزید
چشم از پی چیست تا بگریید
در گریه به صد زبان بنالید
در پرده به صد نوا بگریید
تا شسته شود کدورت از دل
یک دم ز سر صفا بگریید
نسیان گنه، صواب نبود
کردید بسی خطا، بگریید
وز بهر نزول غیث رحمت
چون ابر گه دعا بگریید
هر سال با فرا رسیدن محرم الحرام، ماه پیروزی خون بر شمشیر، سراسر استان سیستان و بلوچستان حال و هوای دیگری پیدا می کند. جوانان و نوجوانان استان دست به دست هم می دهند تا بتوانند مراسم این مناسبت را به نحو شایسته و در خورشأن نام ابا عبدالله الحسین علیه السلام برگزار کنند.
● همه سوگوار هستند
در این ایام علاوه بر نهادهای دولتی و خصوصی، مساجد و تکیه ها با زدن پارچه و پرچم سیاه بر دیوارهای خود همگام با سراسر کشور در عزاداری های این ماه شریک می شوند، محلات و کوچه های قدیمی و روستاهای سیستان و بلوچستان نیز جلوه دیگری می گیرد.
در سیستان و بلوچستان از شب اول تا شب پنجم محرم بعد از نماز مغرب و عشا جلسه سخنرانی در مساجد برگزار می شود و در شب ششم مراسم علم بندان از سوی تمام هیأت های عزاداری در محل مسجد جامع علی بن ابیطالب علیه السلام زاهدان برگزار می شود. حرکت هیأت های عزاداری در سطح شهر از شب هفتم آغاز می شود و در روزهای تاسوعا و عاشورای حسینی مراسم
شبیه خوانی و تعزیه در اکثر شهرهای استان با شکوه خاصی برگزار می شود.
سرزمین دارالولایه سیستان در شمال استان سیستان و بلوچستان از نخستین روز ماه محرم غرق در عزا و ماتم سرور و سالار شهیدان حضرت امام حسین علیه السلام و یاران با وفای آن حضرت است.
مردم سیستان مانند دیگر مناطق کشور با پوشیدن لباس سیاه و نصب پارچه های سبز و سیاه در مساجد، حسینیه ها، سر در منازل و اماکن کسب و کار به سوگواری در غم امام حسین علیه السلام و یاران وفادار آن حضرت مشغول شدند.
در تاریخ آمده است که مردم سیستان نخستین کسانی بودند که پس از واقعه عاشورا علیه دشمنان اسلام قیام کردند.
راه اندازی دسته ها و هیأت های سینه زنی و زنجیر زنی، قرائت زیارت عاشورا بامداد هر روز در مساجد و تکیه ها و عنوان مصیبت از جمله مراسم سوگواری مردم سیستان در ایام محرم است.
مراسم سنتی شبیه خوانی یا تعزیه به رسم هر ساله در این منطقه آغاز شده و حضور قشرهای مختلف مردم بویژه کودکان، نوجوانان و جوانان در مراسم سوگواری آقا ابا عبدالله الحسین علیه السلام چشمگیر است.
● طرح هجرت؛ یادمان هجرت سیدالشهدا(ع)
در شهرستان زهک نیز برای برپایی مراسم سوگواری سرور و سالار شهیدان حضرت اباعبدالله الحسین علیه السلام مساجد و حسینیه ها سیاه پوش شده اند و روحانیون زهک در قالب طرح هجرت اداره تبلیغات اسلامی این شهرستان به روستاهای منطقه سفر کرده ودر مراسم عزاداری شرکت می کنند.
در این مراسم که ابتدا با نوحه خوانی مداحان محلی آغاز می شود، روحانی طرح هجرت درباره عبرت های عاشورا سخنرانی می کند.
در زاهدان نیز دومین همایش شیر خوارگان حسینی همزمان با نخستین جمعه ماه محرم الحرام در مسجد جامع زاهدان برگزار شد. در این مراسم که از سوی ستاد بازسازی عتبات عالیات استان برگزار شده بود، جمع کثیری از مادران همراه با شیرخوارگان خود جهت همنوایی با حضرت علی اصغر علیه السلام و کاروان تشنه لب کربلا حضور یافتند.
مجتبی هادیانفر، دبیر این همایش نیز هدف از برگزاری این همایش را بزرگداشت یاد وخاطره حضرت علی اصغر علیه السلام، تبیین و شناساندن تأثیرهای تربیتی شهادت آن حضرت به مادران شرکت کننده عنوان کرد. این مراسم معنوی بوسیله نصب پرچم مطهر گنبد آقا ابوالفضل العباس علیه السلام متبرک شد.
● دانشجویان و تأکید بر معرفت عاشورایی
جامعه اسلامی دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی زاهدان نیز در این روزها با صدور بیانیه ای خواستار هوشیاری مردم و مسئولان در مقابله با برخی انحرافات در عزاداری های ماه محرم شدواعلام کرد: واقعه عاشورا در همه ابعاد از بزرگترین وقایع تأثیرگذار بر عالم اسلام بویژه تشیع است وسوگواری بر مصیبت شهادت امام حسین
علیه السلام و یاران با وفای آن حضرت از بزرگترین اعمال شناخته می شود.
همچنین عزدارای های این قیام نیز همانند بسیاری از مسائل از افراط و تفریط های زیادی ضربه خورده است.
در این بیانیه از برخی مداحان که برای رونق دادن به مجالس خود به برخی داستان ها و روضه خوانی های غیر متعارف و غیر عقلانی می پردازند انتقاد و بر آثار مخرب این گونه روضه خوانی ها و نمایش تمثال و عکس های منتسب به ائمه اطهار علیهم السلام بر ذهن جست وجوگر نسل جوان اشاره شد.
این بیانیه برنقش صدا و سیما به عنوان یک رسانه ملی در نظارت دقیق بر پخش عزاداری ها و مداحی ها تأکید کرده و اعلام کرد: رسانه ملی می تواند در کنار پخش مراسم سوگواری از برنامه های مناسبی برای کسب معرفت عاشورایی و شناخت درس های این نهضت عظیم بهره برداری کند.
● عزاداری در سراوان
در شهرستان سراوان نیز مراسم ایام محرم مطابق هر سال در مساجد محوری سطح شهرستان از جمله مسجد جامع علی ابن ابیطالب علیه السلام و مسجد فاطمه الزهرا سلام الله علیها و حسینیه امام سجاد علیه السلام بعد از نماز مغرب وعشاء به صورت پر شورو باشکوه برگزار می شود.
همچنین اداره تبلیغات اسلامی شهرستان سراوان با همکاری هیأت فاطمه الزهرا سلام الله علیها مراسم عزاداری محرم را ویژه خواهران به صورت منظم برگزار می کند.
دراین مراسم که در محل میهمانسرای اداره تبلیغات اسلامی شهرستان سراوان از ساعت ۹ تا ۱۰ صبح برگزار می شود، زیارت عاشورا ومداحی و نوحه سرایی ویژه بانوان با حضورجمع کثیری اجرا می شود.
● دست نیکی در آستین عزا
دست نیکی و خیر خواهی در این روزها از آستین پاک مردم این دیار بیرون آمده است.
در ایام سوگواری شهدای کربلا۴۰ دستگاه تانکر آبرسان از سوی یکی از نیکوکاران سیستان و بلوچستانی به کربلای معلی اهدا شد.
این تانکرها به منظور استفاده عزاداران اباعبدالله الحسین علیه السلام درایام سوگواری آن حضرت دربین الحرمین کربلا مستقر می شود و ستاد بازسازی عتبات عالیات که وظیفه جمع آوری نذورات مؤمنان برای بازسازی اماکن مقدسه را برعهده دارد اعلام کرده است: آماده دریافت هرگونه نذورات عاشقان خاندان آل محمدعلیهم السلام و ارسال آن به حرمین شریفه است.
منبع : روزنامه ایران