سه شنبه, ۲۵ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 14 May, 2024
مجله ویستا

در حسرت یک خواب خوش


در حسرت یک خواب خوش
اگر زمان زیادی در رختخواب غلت می زنید تا به خواب بروید یا چندین بار از خواب می پرید و توان به خواب رفتن دوباره را ندارید، اگر صبح خیلی زود با تنی خسته و خواب آلود از خواب بیدار می شوید و تمام روز خواب آلوده اید مطمئن باشید از کم خوابی رنج می برید.
در سال های اخیر مشکل کم خوابی زنان در جوامع مختلف شیوع همگانی یافته است و متاسفانه بسیاری از آنان از اثرات منفی کم خوابی بر سلامت روح و جسم و عملکردشان بی اطلاع هستند. دانستن مشکلات ناشی از این معضل، آنها را به رفع هر چه سریع تر آن ترغیب خواهد کرد. خواب مناسب خوابی است که بدون وقفه و بیدار شدن های مکرر باشد و پس از برخاستن از خواب شاداب و سرحال باشید.
خواب خوب به شما کمک خواهد کرد تا بتوانید کارها و وظایف خود را در طی روز به خوبی انجام داده و حضوری فعال و خلاق در محل کار خود داشته باشید. خواب مناسب در تقویت حافظه نیز تاثیر بسزایی دارد.
میزان خواب بر سلامت افراد تاثیر مستقیم دارد. افراد مختلف به مقادیر متفاوتی از خواب نیاز دارند. بیشتر افراد به ۷ تا ۹ ساعت و بعضی ۹ ساعت یا بیشتر خواب شبانه نیاز دارند. این در حالی است که برخی افراد خیلی کمتر می خوابند و صبح هم کاملا سرحال از خواب بیدار شده، به امور روزانه می پردازند.
تحقیقات نشان داده است که ۵۸ درصد زنان از مشکلات کم خوابی رنج می برند. این در حالی است که ۴۸ درصد از مردان مبتلا به این مشکل هستند.به طور متوسط زنان تقریبا ۶ ساعت و نیم می خوابند و بیشتر آنها مشکلات کم خوابی را تجربه می کنند. بیشتر زنان از مشکلات خواب در دوران عادت ماهیانه شکایت دارند.
در این دوران سطح برخی هورمون های بدن نسبت به قبل به پایین ترین سطح خود می رسد. ۷۹ درصد زنان در دوران بارداری با این مشکل دست و پنجه نرم می کنند. ۴۰ درصد از زنان یائسه نیز از مشکل کم خوابی رنج می برند. خواب آنها بسیار آشفته و منقطع است و بسیار بیشتر از مردان هم سن و سال خود از کیفیت خواب خود گلایه مندند.
کیفیت خواب آنها نسبت به سال های گذشته عمرشان بسیار کاهش می یابد. این کاهش ممکن است با تغییرات هورمونی دوران یائسگی مرتبط باشد. مطالعات نشان می دهد که زنان بالقوه مستعد ابتلا به برخی بیماری ها مانند آرتریت (ورم مفاصل) و سردرد هستند که این بیماری ها به نوبه خود کمبود خواب آنان را دو چندان می کند.
شیوع افسردگی و اضطراب نیز در زنان دو برابر مردان است و این مشکل در زنانی که به تازگی مادر شده اند، نمود بیشتری دارد. حساسیت فوق العاده آنها به صدای فرزندشان باعث می شود که به سرعت از خواب بیدار شوند و تمام شب را در اضطراب بسر ببرند. این حساسیت حتی وقتی فرزندشان بزرگ تر شده نیز همچنان ادامه دارد.
تحقیقات نشان داده است که کمبود خواب باعث افزایش گرسنگی شده، بر متابولیسم بدن تاثیر می گذارد و کاهش وزن را در زنان بسیار سخت و مشکل کرده باعث افزایش چاقی در آنان می شود.
علاوه بر آن با تاثیر بر کربوهیدرات ها باعث سوختن و شکستن آنها و افزایش قند خون شده و در نتیجه انسولین اضافی ترشح می شود و منجر به مقاومت به انسولین یا دیابت در آنان می شود. کمبود خواب کوتاه مدت موجب افزایش فشار خون می شود. زنان ۴۵ تا ۶۵ ساله که ۵ ساعت یا کمتر می خوابند بسیار بیشتر از زنان هم سن و سال خود با ۸ ساعت خواب شبانه در معرض ابتلا به بیماری ها و مشکلات قلبی هستند.
این مشکل همچنین موجب کاهش توانایی زنان در انجام فعالیت ها و امور روزانه می شود و بر روابط آنان تاثیر منفی دارد.
۵۱ درصد از زنان مورد مطالعه در انجام فعالیت های روزانه، ۴۶ درصد آنان در انجام وظایف خانه و ۲۷ درصد آنان با شغل خود مشکل دارند. دو سوم آنان نیز در روابط شان با همسر و فرزندان خود دچار مشکل جدی هستند. این در حالی است که فقط ۴ درصد از زنان مبتلا به پزشک مراجعه می کنند. کم خوابی یک بیماری قابل کنترل است و راه حل هایی برای آن وجود دارد تا هر چه سریع تر به خواب بروید و شاداب و سرزنده از خواب بیدار شوید. تنها کافی است با پزشک خود مشورت کنید و از یکی از راه های رفتار درمانی یا دارودرمانی که به شما توصیه می کند، استفاده کنید.
به هر حال به کار بستن این روش ها قطعا موثر است؛ سعی کنید از خوردن غذاها و نوشیدنی های حاوی کافئین (قهوه ، چای و شکلات) هنگام خواب اجتناب کنید. راه دیگر انجام مرتب تمرینات روزانه ورزشی، حداقل سه ساعت قبل از خواب است.
گرم کردن پاها نیز بسیار کارآمد است. زیرا ممکن است گردش خون ناکافی در پاها موجب کم خوابی شده باشد. این عمل برای زنان مسنی که گردش خون ضعیفی در اندام تحتانی خود دارند بسیار مناسب است. اگر مدتی در تخت خواب ماندید اما خوابتان نبرد، از جا بلند شوید و در یک اتاق تاریک یا با نور خیلی کم فعالیت های آرامی مثل خواندن کتاب، بافتنی یا گوش دادن به موسیقی ملایم را انجام دهید.
سیگار کشیدن نیز یکی از عوامل بی خوابی است، زیرا نیکوتین محرک است و می تواند شما را بیدار نگه دارد. ۶ ساعت قبل از خواب از کشیدن سیگار اجتناب کنید. اگر چنانچه با به کار گرفتن این توصیه ها همچنان کم خوابی شما چندین هفته باقی ماند حتما به پزشک مراجعه کنید زیرا با داشتن این مشکل نمی توانید از کارها و فعالیت های روزانه خود لذت ببرید.
ترجمه؛ میترا جلیلی
منبع : روزنامه کارگزاران