شنبه, ۸ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 27 April, 2024
مجله ویستا

۳۱ اردیبهشت ـ ۲۱ می ـ اعدام«امیل هانری» آنارشیست فرانسوی و اشاره ای به اظهارات او در دادگاه: هیچ ثروتمندی بی گناه نیست


۳۱ اردیبهشت ـ ۲۱ می ـ اعدام«امیل هانری» آنارشیست فرانسوی و اشاره ای به اظهارات او در دادگاه: هیچ ثروتمندی بی گناه نیست
بیست و یکم مه مه سال ۱۸۹۴ «امیل هنری» آنارشیست ۲۲ ساله فرانسوی كه كافه پاتوق ثروتمندان (بورژواها) را در پاریس با انفجار بمب ویران ساخته بود كه ضمن آن یك تن كشته و ۲۰ نفر مجروح شده بودند و چند اتهام دیگر از این قبیل، به حكم دادگاه با گیوتین گردن زده شد. وی كه وابسته به یك فامیل اعیان بود در دادگاه گفته بود كه به نظراو، هیچ ثروتمندی بی گناه نیست.
اگر دفاعیات «امیل هانری» در ماه مه ۱۸۹۴ که در محکمه ایراد شد مورد توجه قرار گرفته بود تكرار آن تا به امروز ادامه نداشت. اتهام «امیل هنری» چند مورد بمب گذاری منجر به مرگ و جرح و ویرانی از جمله قرار دادن بمب در راهرو ساختمان یك كمپانی معدن، در پاسگاه پلیس و همچنین در كافه پاتوق ثروتمندان.
امیل دانشجوی دانشگاه بود. پدر «امیل» با این که وابسته به یک خانواده از اشراف بود با انقلابیون فرانسه همکاری می کرد و از اعضای كمون پاریس بود. وی در سال ۱۸۷۱ با خانواده اش به اسپانیا گریخته بود که سال بعد، امیل در این كشور به دنیا آمده بود و بنابراین از كودكی با افكار انقلابی و مبارزه با ظلم و تعدی و دفاع از طبقه تنگدست آشنا شده بود. امیل با این افکار در دانشگاه به صف آنارشیستها كه پرچم مبارزه با ظلم و كاهش قدرت حكام (با توزیع اختیارات دولت میان شوراهای محلی) را به دوش می كشیدند پیوسته بود. (در دهه های آخر قرن ۲۰ و دهه اول قرن ۲۱ عنوان تروریست بر افرادی با طرز عمل آنارشیست ها گذارده اند)
پس از دستگیر شدن، دفاعیات امیل در دادگاه كه در حقیقت بیان انگیزه بود از اسناد مهم تاریخ معاصر است. وی گفته بود كه اظهاراتش برای رهانیدن خود از اعدام نیست و صرفا به خاطر دادن هشدار به مقامات ارشد دولتی است تا «علت» را بشناسند و برطرف سازند و سراغ «معلول» نروند كه اصل مسئله را حل نمی كند.
دفاعیات امیل در كتب درسی رشته های تاریخ دانشگاهها آمده بود، مخصوصا كه روز اعدام او، ۲۲ مه، مصادف با سالروز رویدادی بود كه در شب آن روز (۲۲ مه سال ۱۱۷۶ میلادی) فدائیان (اسماعیلیه) در چادر صلاح الدین ایوبی كه درحاشیه حلب (قدیمی ترین شهر سوریه و دومین شهر فعلی این كشور از نظر جمعیت) استقرار یافته بود به عنوان هشدار، خنجر و نوشته ای گذارده بودند كه از محاصره نظامی پایگاه آنان دست بردارد، به همان گونه كه گروه ایرانی این جمعیت (الموتی ها) چنین خنجری و نوشته ای را در خوابگاه سلطان سنجر قرار داده بودند و صلاح الدین هشدار را پذیرفته بود. می دانیم كه واژه بین المللی «اسسین» به معنای تروریست از كلمه حشاشین است كه ماركوپولو و یك سیاح اروپایی دیگر بر فدائیان (سازمان تاسیس شده توسط حسن صباح) گذارده بودند و تا به امروز بكار برده می شود.
امیل در جلسه دادگاه گفته بود: تجربه كوتاه من نشان داد كه بر خلاف تصور هر انسان ناآلوده - تنها چاپلوسی، دروغگویی، دو رویی، حیله، تقلب و داشتن استعداد ظلم كردن، اجحاف و حق كشی وسیله كسب قدرت و ثروت و داشتن زندگانی مرفه است و كسی در اندیشه تامین عدالت برای تنگدستان، رنجبران و ضعفاء نیست. ضعفاء با بدبختی و مشقت زندگی می كنند و در میان فقر و حرمان می میرند؛ درست مثل این كه به دنیا آمده اند تا رنج ببرند و وسائل خوشی و زندگانی مرّفه شمار كمی را تامین كنند و این وضعیت مرا به تغییر دادن این وضعیت برانگیخت و ....
منبع : تاریخ ایران و جهان در این روز


همچنین مشاهده کنید