دوشنبه, ۱۰ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 29 April, 2024
مجله ویستا

آنتی‌بیوتیک‌‌ پرمصرف


آنتی‌بیوتیک‌‌ پرمصرف
سفالکسین ازجمله آنتی‌بیوتیک‌‌های بسیار پرمصرف بخصوص در بیمارستان‌هاست. این دارو در درمان انواع بخصوصی از عفونت‌های باکتریایی مثل عفونت ریه، استخوان، گوش، پوست و دستگاه ادراری استفاده می‌شود. کاربرد دیگر سفالکسین در پیشگیری از بروز عفونت زخم جراحی است. سفالکسین در اشکال کپسول، قرص پوشش دار و معمولی و سوسپانسیون در بازار وجود دارد.
● مصرف صحیح
سفالکسین داروی بدون نسخه نیست پس دارو را دقیقا مطابق نظر پزشک خود مصرف کنید و از تغییر خودسرانه دوز دارو جدا پرهیز نمایید. به طور معمول این دارو هر ۶ ساعت یا هر ۸ تا ۱۲ ساعت و برای ۷ تا ۱۰ روز تجویز می‌شود. حتی در صورت بهبودی، از قطع مصرف دارو بدون مشورت با پزشک معالج خودداری کنید. قرص‌ها و کپسول‌ها را با یک لیوان آب ببلعید. قبل از استفاده از سوسپانسیون دارو، آن را به خوبی تکان دهید.
در صورت فراموش کردن یک دوز دارو، به محض به خاطر آوردن دوز فراموش شده آن را میل کنید، اما اگر تقریبا زمان نوبت بعدی رسیده است، نوبت فراموش شده را رها کرده طبق برنامه منظم خود عمل کنید. مقدار دارو را ۲ برابر نکنید.
این دارو را باید در بسته مخصوص آن، کاملا پوشیده و دور از دسترس اطفال نگهدارید. قرص‌ها و کپسول‌ها باید در دمای اتاق، دور از نور مستقیم، حرارت زیاد و رطوبت نگهداری شوند. سوسپانسیون را در یخچال نگهداری، اما از منجمد کردن آن پرهیز کنید. پس از تهیه سوسپانسیون، فقط تا ۱۴ روز دارو قابل استفاده است. با گذشتن از تاریخ اعتبار یا نیاز به دارو، آن را دور بریزید.
● عوارض جانبی
سفالکسین معمولا عوارض چندانی ایجاد نمی‌کند. تهوع، استفراغ، اسهال یا ناراحتی معده از عوارض این داروست که در صورت شدت یا طول کشیدن آن باید به پزشک مراجعه کنید، اما اگر دچار بثورات پوستی، کهیر یا خارش، زردی پوست یا چشم‌ها، تب بالا، تورم زبان، گلو یا صورت، اشکال در تنفس یا بلع، زخم دهان یا گلو، برفک دهان، اسهال شدید یا خونی، کبود شدگی یا خونریزی غیرمعمول شدید دارو را قطع و بلافاصله به پزشک خود مراجعه کنید.
● ۱۰ فرمان
۱) سفالکسین ممکن است باعث ناراحتی معده شود، در این صورت دارو را با غذا یا یک لیوان شیر مصرف کنید.
۲) مصرف همزمان سفالکسین با وانکومایسین یا جنتامایسین و هم خانواده‌های آن، احتمال آسیب کلیوی آنها را افزایش می‌دهد.
۳) سفالکسین ممکن است موجب افزایش اثر ضدانعقادی وارفارین شود.
۴) سفالکسین می‌تواند موجب نتایج مثبت کاذب در آزمون قند ادرار گردد؛ در صورت ابتلا به دیابت مراتب را با پزشک خود در میان بگذارید.
۵) تاثیر قرص‌های پیشگیری از بارداری هنگام استفاده از سفالکسین ممکن است کاهش یابد. بنابراین توصیه می‌شود در کنار مصرف این قرص‌ها، از روش دیگری نیز استفاده نمایید و این روند را تا یک هفته پس از پایان دوره درمان سفالکسین ادامه دهید.
۶) با تشخیص پزشک، سفالکسین برای کودکان قابل تجویز است.
۷) مصرف این دارو در دوران بارداری بی‌خطر بوده، اما حتما باردار بودن خود را به پزشک اطلاع دهید.
۸) سفالکسین در شیر مادر نیز ترشح می‌شود، به همین دلیل ممکن است سبب بروز اسهال، عفونت قارچی یا واکنش‌های آلرژیک در شیرخوار شود؛ از این رو مصرف سفالکسین در دوران شیردهی باید با احتیاط همراه باشد.
۹) اصولا آنتی‌بیوتیک‌‌‌ها و ازجمله سفالکسین، کمکی به درمان عفونت‌های ویروسی مثل سرماخوردگی یا آنفلوآنزا نمی‌کنند. پس بی‌مورد آن را مصرف نکنید.
۱۰) و سرانجام این که اگر در پایان دوره درمانی هنوز علایم بالینی شما برطرف نشده است، به پزشک خود اطلاع دهید.
منبع : روزنامه جام جم


همچنین مشاهده کنید