دوشنبه, ۱۰ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 29 April, 2024
مجله ویستا

فوتبال، فقیر در سرزمین ثروت


فوتبال، فقیر در سرزمین ثروت
داستان پرپیچ و خم انتقال ستاره برزیلی میلان به منچسترسیتی که می توانست گران ترین خرید دنیای فوتبال را رقم بزند با پایان ناخوشایند خود کاخ آرزوهای شیخ های ثروتمند عرب را فرو ریخت. شیخ منصور آل نهیان در سپتامبر ۲۰۰۸ با پرداخت ۲۰۰ میلیون پوند به عنوان مالک منچسترسیتی شناخته شد و حالا با رضایت کامل و تقریبا بدون هیچ گونه محدودیت بودجه فوق العاده ای را برای نقل و انتقالات ژانویه در اختیار آنها قرار می دهد. اما آیا این سؤال پیش نمی آید که چرا شیخ های فوق ثروتمند عرب به جای آنکه کمی به فکر فوتبال سرزمین خود باشند، تمام قدرت و ثروتشان را پای فوتبال دیگر کشورها می گذارند سایت ورزشی BBC به بررسی وضعیت فوتبال در امارات متحده عربی پرداخته است.
● لیگ حرفه ای فوتبال
لیگ حرفه ای فوتبال امارات قدمت کمی دارد. فوتبال این کشور هر چقدر هم که در میان مردمانش محبوب باشد، تا زمان شروع لیگ فوتبال امارات در ماه سپتامبر به عنوان لیگی حرفه ای به رسمیت شناخته نمی شد.
پس از آنکه محمد بن همام، رییس کنفدراسیون فوتبال آسیا اعلام کرد تمامی لیگ ها باید سیستم مدیریتی حرفه ای داشته باشند، این درخواست در لیگ امارات پذیرفته شده و به اجرا درآمد.
«رومی گای» که ۱۴ سال به عنوان مدیر تجاری غول های ایتالیا (یوونتوس) مشغول به کار بود، به عنوان مدیر اجرایی در لیگ فوتبال امارات، وظیفه هدایت لیگ به سمت حرفه ای شدن را برعهده گرفت. او در مصاحبه با BBC گفت: «من از نبود تشکیلات سازماندهی شده واقعا شگفت زده شدم اما آنها بسیار مشتاق بودند بخشی از این لیگ حرفه ای جدید شناخته شوند و چیزهای زیادی بیاموزند. در دنیای فوتبال مدرن، شانس بنا کردن یک لیگ را پیدا کردن غیرمعمول به نظر می رسد.»
شیخ منصور بن یزید آل نهیان، مالک باشگاه منچسترسیتی که همچنین ۳/۱۶ درصد از سهام دومین بانک بزرگ انگلیس را در اختیار دارد، رییس باشگاه الجزیره نیز هست. رقابت آنها با باشگاه های همسایه در پایتخت از جمله الوحده و تیم هایی خارج از دبی چون الوصل و الاهلی در کنار العین (تنها تیم اماراتی فاتح عنوان لیگ قهرمانان آسیا) باعث جذابیت دیدارها و بالاتر رفتن سطح رقابتی بازی ها شده است.
● سرمایه گذاری
در مجموع بیش از ۱۱۰ میلیون پوند از طریق حق پخش تلویزیونی و همچنین وجود اسپانسرها جمع آوری شد. رومی گای گفت: «قبلا این رقم صفر بود پس حالا مبلغ خیلی خوبی است باشگاه ها به دلیل کیفیت بازی بهترشان پول بیشتری برای سرمایه گذاری و همچنین درآمد بیشتری دارند.»
● سطح بازیکنان
بن همام، رییس کنفدراسیون فوتبال آسیا و قدرتمندترین فرد در دنیای فوتبال پرجمعیت ترین قاره جهان گفت: «امارات امکانات خوبی دارد؛ استادیوم های بسیار، مربی های متعدد و ... اما مهمترین چیزی که کم دارد بازیکن است.» بن همام «دیدگاه» بازیکنان را در کشوری که فوتبال به عنوان یک حرفه گاهی اوقات در درجه دوم اهمیت قرار می گیرد، زیر سؤال برد: «آنها هر موقع که بخواهند می خورند و می خوابند اما این دیدگاه تغییر خواهد کرد.» برجسته ترین بازیکن لیگ امارات، رافائل سوبیس، ملی پوش برزیلی است که در ماه سپتامبر با قراردادی ۵ ساله و به ارزش ۱۵ میلیون پوند از رئال بتیس که در ۵۷ بازی با آن ۸ گل زد، به الجزیره پیوست.
نام بزرگ دیگر خورخه والدیویا، هافبک ملی پوش تیم شیلی است که پس از ترک تیم برزیلی پالمیراس در ازای ۷ میلیون پوند برای العین بازی می کند. لیگ امارات امیدوار است بتواند همانند قطر بازیکنان برجسته ای را به خدمت بگیرد. بن همام در این مورد تاکید کرد که قصد ندارند با انتخاب های بزرگ و نامعقول شروع کنند.
● برترین بازیکن
اسماعیل مطر، مهاجم صاحبنام تیم الوحده، بزرگترین بازیکن لیگ امارات است. در سال ۲۰۰۲ و در جام جهانی جوانان، به عنوان برترین بازیکن این تورنمنت شناخته شد و در سال ۲۰۰۷ با ۵ بار گلزنی در ۵ بازی، کشورش را در جام خلیج فارس به نخستین عنوان قهرمانی رساند و در عین حال بهترین بازیکن و بهترین گلزن شناخته شد.
شایع شده بود تیم برزیلی واسکوداگاما به این بازیکن علاقه دارد اما مالکان قدرتمند باشگاه ها علاقه ای به از دست دادن او ندارند. الهاجری، مربی تیم الجزیره در این مصاحبه گفت: «ما بازیکنانی داریم که توانایی بازی در اروپا را دارند اما اعضای باشگاه از این که به آنها اجازه رفتن بدهند، واهمه دارند. آنها فقط بر روی باشگاه و فعالیت هایش متمرکز شده و از اینکه بازیکنان خود را از دست بدهند، می ترسند. اما خیلی خوب است که به آنها این شانس را بدهیم چون با کوله باری از تجربه باز می گردند و برای تیم ملی بسیار مفید خواهند بود.» بن همام امیدوارانه در این مورد گفت: «خیلی زود همه چیز تغییر خواهد کرد و این بازیکنان اجازه رفتن خواهند داشت. حتی اگر هم به قطر یا عربستان سعودی بروند، باز هم تجربیاتشان برای تیم ملی مفید خواهد بود.»
● چالش های لیگ
الهاجری معتقد است اکثر ساکنان این کشور عاشق فوتبال نیستند اما اتحادیه فوتبال امارات و باشگاه ها روی این مسأله سخت کار می کنند. در واقع توجه و علاقه مردم به ورزش کریکت که رقابت هایش در شارجه و دبی و ابوظبی برگزار می شود، بیشتر است.
در واقع بزرگترین چالش اتحادیه این است که مردم را به گیشه ها و برای تماشای فوتبال به استادیوم بکشاند. فوتبال با حضور نسل جدید و جوان پیشرفت خواهد کرد. پسران شیخ محمد بن رشید آل مکتوم نه تنها به عنوان یک هوادار بلکه به عنوان بازیکن نیز به فوتبال علاقه شدید دارند. نسل جوان برخلاف نسل گذشته که تمام وقت خود را در پیست های اسب سواری و زمین گلف می گذراندند اشتیاق بسیاری به حضور در استادیوم های فوتبال دارند و این خود جای امیدواری بسیاری دارد.
‌● زیرساخت های ورزش
طی ۵ سال گذشته دبی و ابوظبی در مورد اینکه چه چیزی بزرگترین منبع تجارت را به راه خواهد انداخت، مذاکرات را شروع کردند. با وجود برگزاری هفت تورنمنت گلف و راگبی و همچنین رقابت های فرمول یک برای فصل ،۲۰۰۹ ورزش نقش مهمی در این کشور ایفا می کند. با برپایی لیگ فوتبال و به دنبال آن سرمایه گذاری میلیون پوندی این راه را ادامه دادند که البته این کار به دلایل مختلف صورت گرفت. این سرمایه گذاران سرانجام متوجه شدند که بزرگترین و محبوب ترین ورزش در دنیا فوتبال است و هیچ جای تعجب نیست حتی اگر آنها در آینده پیشنهاد برگزاری جام جهانی را بدهند.
● آینده فوتبال
هنوز نمایش بزرگ تیم ملی امارات در صحنه جهانی به اجرا درنیامده است. با توجه به تنها حضور آنها در جام جهانی ،۱۹۹۰ راهیابی امارات به جام جهانی ۲۰۱۰ آفریقا بعید به نظر می رسد به خصوص آنکه هم اکنون در گروه خود برای مقدماتی جام جهانی در آسیا رده آخر را در اختیار دارند.
اما بازیکنانش هم اکنون در لیگ کشور خود بازی می کنند که نسبت به سال های گذشته بهتر و پرقدرت تر برگزار می شود. الهاجری گفت: «اینجا همه بازی های لیگ اسپانیا، سری A و لیگ برتر را نگاه می کنند اما می خواهند رقابت های فوتبال کشورشان هم با کیفیت بالایی برگزار شود.»
فاطمه گل نبی
منبع : روزنامه ایران ورزشی


همچنین مشاهده کنید