یکشنبه, ۹ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 28 April, 2024
مجله ویستا

سرما بخورید ، آنتی بیوتیک نخورید!


سرما بخورید ، آنتی بیوتیک نخورید!
استعداد ابتلا به این بیماری به تدریج از ۵ سالگی تا ۲۰ سالگی کاهش می یابد و سپس ثابت می ماند. گفته می شود به طور متوسط، هر یک از افراد جامعه ، در طول یک سال ، بین ۳ تا ۵ بار دچار سرماخوردگی می شوند.
سرماخوردگی نامی است که عموم مردم برای عفونت های حاد تنفسی فوقانی به کارمی برند.
عفونت، می تواند ویروسی یا باکتریایی باشد یا با عوامل دیگری مانند قارچ ایجاد شود اما عفونتی که ما به آن سرماخوردگی می گوییم، عفونتی ویروسی است.
▪ عوامل زمینه ساز و مستعد کننده ابتلا به سرماخوردگی عبارتند:
- ضعف عمومی و خستگی ( قرار گرفتن در معرض سرمای شدید هم احتمالا باعث تغییراتی در بدن می شود که شبیه ضعف عمومی ، فرد را مستعد ابتلا به این بیماری می کند).
- رعایت نکردن بهداشت به ویژه در محیط های پرجمعیت مانند مدارس ، مهد های کودک و پادگان ها.
- وضع نامناسب تغذیه و ناهنجاری های ساختمانی قسمت های فوقانی دستگاه تنفس مانند انحراف بینی و بزرگ بودن لوزه ها.
▪ سیر بیماری:
دوران نهفتگی (کمون) بیماری کوتاه است و از ۲ تا ۴ روز متغیر است.
شروع بیماری ناگهانی و با احساس خارش یا سوزش در حلق ، بینی یا گوش همراه است و به دنبال آن علائم واضح تر ظاهر می شوند.
عطسه، آبریزش بینی ، احساس خستگی و کوفتگی ، تب خفیف که ندرتاً با لرز همراه است ، سردرد خفیف ، اختلال حس بویایی و چشایی و دردهای مبهم کمر یا دست و پا .
ترشح چرکی (زرد یا سبز) از بینی نشانه عفونت باکتریایی است و یعنی بیماری از یک سرماخوردگی ساده فراتر رفته است.
▪ درمان:
از آنجا که سرماخوردگی یک بیماری ویروسی است برای درمان آن نیازی به آنتی بیوتیک وجود ندارد و در اصل آنتی بیوتیک در درمان آن تاثیری ندارد.
درمان سرماخوردگی ، درمان علائم بیماری است ؛ یعنی دارویی برای خود بیماری وجود ندارد و داروها فقط علائم را تخفیف می دهند، تا دوره بیماری طی شود.
استراحت ، نوشیدن مایعات کافی و رژیم غذایی به اندازه داروهای شناخته شده ، در درمان این بیماری موثر است.
▪ تذکر:
تاکید می شود ، هیچ نیازی به استفاده از آنتی بیوتیک در سرماخوردگی وجود ندارد. مصرف خودسرانه آنتی بیوتیک ها گذشته از این که از نظر اقتصادی باعث خسارات زیادی به خانوادهخ و کشور می شود، باعث ایجاد مقاومت دارویی باکتری ها هم می شود.
نمونه واضح آن دارویی مشهور به نام آمپی سیلین است که تا چند سال پیش بر اغلب عفونت های تنفسی فوقانی موثر بود، اما امروزه به علت مصرف خودسرانه و نابجای این آنتی بیوتیک ، بسیاری از باکتری ها به آن مقاوم شده اند و این دارو دیگر تاثیر سابق را ندارد.
▪ پیشگیری :
به علت تنوع در گونه های ویروس سرماخوردگی ، هنوز هیچ واکسن موثری برای این بیماری ساخته نشده است و تنها راه پیشگیری ، رعایت بهداشت فردی مانند شست و شوی مرتب دست ها و دوری کردن از فرد سرماخورده است.
منبع : خانواده ما


همچنین مشاهده کنید