دوشنبه, ۱۰ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 29 April, 2024
مجله ویستا

امام حسین ( ع) معلم ارزشها


امام حسین ( ع) معلم ارزشها
"اریدان امر بالمعروف و انهی عن‌المنكر"، این پیام اصلی عاشوراست و گویی اراده الهی بر این تعلق گرفته است تا امام حسین (ع) معلم ارزشها گردد به‌گونه‌ای كه همراه با تاریخ و نسلها امر به معروف و نهی از منكر نماید.
هرچند مصداق اصلی این فرموده امام، مبارزه با یزید و دستگاه خلافت او بود ولی واقعیت آن است در عاشورا و نهضت حسینی در ضمن مبارزه با منكرهایی همچون زمامداران فاسد و نالایق ، ضد ارزشها و تعطیل حدود ، امام حسین (ع) عملا معروفهایی را مطرح ساخته‌اند كه در پیامها و شعارهای عاشورا آمده است.
ارزشهایی كه امام به عنوان معلم ارزشها بر آن تاكید داشتند عبارت بود از: درس مبارزه و جهاد در راه خدا، شهادت، ایثار، اخلاص، تسلیم و توكل در برابر اراده الهی، شكیبایی در برابر مشكلات، عدم سازش با ستمكار، نپذیرفتن رهبری غیر الهی، تبلیغ صریح و علنی دین، عبادت و بندگی خدا، توجه به نماز حتی در میدان جنگ، نترسیدن از مرگ، حفظ قداست حرم امن الهی، گذشتن از زن و فرزند در راه دین، انتخاب دین بر دنیا، آزادمردی و جوانمردی، رعایت عدالت و انسانیت و ...
توصیه ائمه (ع) به زنده نگهداشتن عاشورا نیز به همین منظور بود چرا كه آنان می‌دانستند زنده نگه داشتن عاشورا یعنی احیای بسیاری از معروف‌ها و در یك كلمه احیای دین.
امر به معروف و نهی از منكر مهمترین ویژگی جامعه دینی است كه آن را از سایر جوامع متمایز می‌سازد.
امر به معروف و نهی از منكر جزء سیره الهی است. در آیه ‪۹۰ ‬سوره نحل می‌خوانیم: "ان الله یامر بالعدل و ... و ینهی عن الفحشا والمنكر." قرآن كریم همچنین می‌فرماید: "والمومنون والمومنات بعضهم اولیاء بعض یامرون بالمعروف و ینهون عن المنكر و یقیمون الصلاه و یوتون الزكاه و یطیعون الله و رسوله اولئك سیرحمهم الله ان الله عزیز حكیم".
این فریضه، راه و روش پیامبران نیز هست. پیامبر اعظم (ص) می‌فرمایند: "لیس منا من لم یامر بالمعروف و لم ینه عن المنكر".
قلمرو امر به معروف و نهی از منكر، دایره‌ای است وسیع و شامل مسایل اعتقادی، اخلاقی، سیاسی و غیره می‌شود.
نكته آخر آنكه امر به معروف و نهی از منكر موجب رستگاری جامعه، تداوم ارزشها، وحدت در میان مومنین و جلوگیری از رواج سنتهای غلط و هدایت جامعه بشری به سمت سعادت می‌شود.
منبع : گسترش صنعت


همچنین مشاهده کنید