دوشنبه, ۱۰ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 29 April, 2024
مجله ویستا


اشراف زاده‌ای شیفته تئاتر


اشراف زاده‌ای شیفته تئاتر
● مروری بر زندگی و آثار ادوارد آلبی، نمایشنامه نویس معاصر
ادوارد فرانكلین آلبی سوم ، نمایشنامه نویس معاصر آمریكایی است .وی چهره برجسته و شناخته شده ای در جامعه تئاتری آمریكاست . شهرت آلبی تنها به خاطر آثارش نیست بلكه تلاش های او در معرفی نگرش و تكنیك تازه ای در حوزه ادبیات نمایشی آبزورد از او چهره ای جهانی ساخته است .
آدوارد آلبی در ۱۲ مارس سال ۱۹۲۸ در واشنگتن دی سی متولد شد. بعد از مدتی همراه خانواده اش به وست چستر نیویورك نقل مكان كرد. تئاتر در خانواده ادوارد موروثی بود .پدر بزرگش ، ادوارد فرانكلین دوم ، پایه گذار سالن های زنجیره ای نمایش در سرتاسر كشور بود.
پدرش نیز مدیریت این مجموعه را بعهده داشت، با این حال در خانه تحت سلطه همسرش فرانسس بود . مادر ادوارد بسیار از همسرش جوانتر بود و با شم مدیریتی كه داشت، خانه و همسرش را هدایت می كرد. اوضاغ خانه در زمان كودكی ادوارد زیر نظر مقررات مادرش و همراه با تفریحات لوكس و تجملاتی سپری شد.
درجایی درباره كودكی او نوشته اند: «دوران خدمتگزارها، معلم های رنگارنگ سرخانه ، آموزش سواركاری ، زمستان ها در میامی و تابستان ها برروی كشتی تفریحی ، در خانه ای كه اتاق تعویض لباس، خود به اندازه یك خانه معمولی بود…»ادوارد در ۱۹ سالگی خانه و تمام امكانات رفاهی آن را ترك كرد. در مصاحبه ای درباره این كناره گیری گفته است : «پدرو مادرم در مقام والدین از انجام وظایفش برنمی آمدند و من هم در مقام فرزند برایشان پسر خوبی نبودم .»او مدتی را در مؤسسه هنری هارتفورد گذراند و سپس به دانشگاه كلمبیا رفت . در طی سال های تحصیل چند نقش كوتاه را در چند نمایش ایفا كرد.
ادوارد جوان علی رغم آنكه از رفاه مالی و حمایت خانواده برخوردار بود ولی با ورود به اجتماع تحت تأثیر ناملایمات و سختی های زندگی و رنج مردم قرار گرفت و برای انعكاس این واقعیات ، نمایشنامه نویسی را بعنوان شغل خود برگزید .
آثار او را آیینه نمای آبزورد جامعه مدرن آمریكا می دانند . اولین نمایشنامه هایش را تحت تأثیر پیشگامان مكتب آبزورد اروپا، جین ژانت ، ساموئل بكت و اوژن یونسكو نوشت.در ۱۹۶۲ ،نمایشنامه ای را با عنوان «چه كسی از ویرجینیا وولف می ترسد؟» را به رشته تحریر درآورد كه ملغمه ای از دیالوگ های خشن و طعنه آمیز و فضای هنری تئاتر بود. چهار سال پس از انتشار این نمایشنامه ، فیلمی براساس آن ساخته شد كه با استقبال مخاطبین روبرو شد.او كه پیش از این تجربه نگارش نمایشنامه های داستان باغ وحش (۱۹۵۹) ، مرگ بث اسمیت (۱۹۶۰) و جعبه شن (۱۹۶۰ ) را داشت با انتشار «چه كسی از ویرجینیا وولف می ترسد؟» به چهره نمایشنامه نویس آبزورد در آمریكا تبدیل گشت.
برای ده سال پی درپی او به یكه تازی در عرصه ادبیات نمایشی ایالات متحده پرداخت و ۱۳ اثر را به نام خود ثبت كرد.باوجود كهولت سن این هنرمند ، او همینك ریاست مجموعه هنری آلبی ، به یادگار مانده از جد فقیدش را برعهده دارد. وی سه بار موفق به كسب جایزه پولیتزر شده است . همچنین جایزه تونی و مدال طلای آكادمی هنر وادبیات آمریكا در كارنامه هنری این نمایشنامه نویس به چشم می خورند.
س.منصوری
منبع : روزنامه ابرار


همچنین مشاهده کنید