یکشنبه, ۹ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 28 April, 2024
مجله ویستا


مدیریت تحولات دوران شغلی


مدیریت تحولات دوران شغلی
تعریف رایج از موفقیت مبتنی است برسخت کار کردن، ارتقا یافتن، پول در آوردن و هویت بخشیدن به خود و سازمان خود است. برخی، موفقیت را ،«بالا رفتن از پلکان ترقی سازمان» و «خوب بودن» می ‌دانند. اما در سال ‌های اخیر، افراد بسیاری این تعاریف را زیر سوال برده ‌اند. آنها به دنبال یافتن راه‌ هایی تازه تر برای ایجاد توازن در زندگی و نیل به موفقیت هستند.
دلایل بسیاری وجود دارند برای این که چرا شما باید مدیریت تحولات دوران شغلی را مد نظر قرار دهید. دلیل اصلی آن نیازهای خانوادگی است. فرزندانتان نیازمند توجه شما هستند و اگر مدت زیادی را در خانه نباشید حتی پیوند زناشویی شما نیز به خطر می ‌افتد. والدین پیر شما نیز نیازمند مراقبت و توجه هستند. همچنین تضاد ارزش‌ ها می‌ تواند دلیل مهم دیگری برای مدیریت تحولات دوران شغلی باشد. ممکن است در سازمان از شما خواسته شود تا کاری را بکنید که کاملاً مغایر با ارزش ‌های شما است. نهایتاً ممکن است شما در آستانه دوران بازنشستگی باشید، احساس کنید که باید از شغل خود فاصله بگیرید و یک زندگی خارج از محیط کاری را آغاز کنید.
بدون توجه به دلایل این امر، باید بدانید که مهم ‌ترین کار آن است که برای این دوران برنامه ‌ریزی داشته باشید. برخی سؤالاتی که در خلال این فرآیند باید مد نظر داشته باشید، عبارتند از:
▪ چه چیزی را می‌ خواهید متحول کنید؟
▪ آیا می ‌خواهید به سراغ چیز تازه ‌ای بروید یا می‌ خواهید از دست چیزی راحت شوید که دیگر برایتان کارآیی ندارد؟
▪ وضعیت مالی فعلی و بلند مدت شما چیست؟
▪ ارزش ‌های محوری که در زندگی جدید خود انتظار دارید، چه هستند؟
▪ آیا دارای شبکه‌ ای حمایت‌ کننده متشکل از افراد متفکر هستید؟
• چه چیزی را می‌ خواهید نگه دارید، چه چیزی را می‌ خواهید رها کنید و چه چیزهایی را بیشتر می ‌خواهید؟
● پرسش ‌های تحقیق
▪ اگر دست به تحول و تغییر بزنم، آیا دوران شغلی خود را نابود نخواهم کرد؟
اگر این سوال را بپرسید، نباید اصلاً فکر تغییر و تحول شغلی را به ذهنتان راه بدهید. افرادی که می‌ خواهند دست به تغییر و تحول شغلی بزنند، دیگر علاقه‌ای ندارند از نردبان دوره‌ شغلی فعلی خود بالا بروند. این امر دیگر معنا و مفهومی برای آنها ندارد. آنها به لحاظ احساسی هیچ تعلق خاطری به کارشان ندارند. همچنین آنها انگیزه‌ های خود را از دست داده ‌اند.
▪ من آماده ‌ام تا خیلی سریع شرایطم را تغییر دهم اما همه نخواهند گفت که من دیوانه شده ‌ام؟
اتفاقاً خیلی خوب است که دیگران چنین فکر کنند. این امر همانند آن است که شما بازی مونوپولی را رها کنید و به سراغ میز دیگری برای بازی شطرنج بروید. در هر بازی، شما از قواعد متفاوتی استفاده خواهید کرد و اگر آنها فکر می ‌کنند که شما هنوز دارید مونوپولی بازی می ‌کنید، آنگاه رفتار شما برای آنها خیلی عجیب خواهد بود. شما باید همیشه به ندای درونی خود گوش کنید و ببینید چه ارزش‌ هایی برای شما مناسب هستند. نگران نباشید که دیگران چطور فکر می‌ کنند.
▪ اگر به این نتیجه برسم که این تغییر و تحول شغلی برای من مناسب نیست، آیا می ‌توانم به مسیر دوره‌ شغلی قبلی خود بازگردم؟
وقتی دست به تغییر و تحول شغلی می‌ زنید، در واقع خطر کرده ‌اید. شما وارد عرصه ‌ای ناشناخته می‌ شوید و سبک زندگی جدیدی را برای خود خلق می ‌کنید. شما نمی توانید راه آمده را بازگردید. به هر حال شما باید شانس خود را در شغل جدید بیازمایید. اگر می‌ خواهید روش‌ های ساده ‌تری را به کار بگیرید، بدانید که این روش برای شما مناسب نیست. برای دست زدن به تغییر و تحول شغلی، شما باید فردی ریسک ‌پذیر باشید تا بتوانید گام‌ های بعدی را در این مسیر بردارید.
● عملی ساختن آن
▪ توجه کنید که چرا می ‌خواهید خودتان و خانواده ‌تان را درگیر فرآیند تغییر و تحول شغلی کنید
تصمیم به تغییر شغل، یک تصمیم مهم در زندگی هر فردی است. زمانی را صرف اندیشیدن به این موضوع کنید که چرا می‌ خواهید چنین کاری را عملی سازید. درباره‌ این موضوع، با اعضای خانواده و کسان دیگری صحبت کنید که مستقیماً تحت تأثیر تصمیم شما قرار خواهند گرفت. ببینید چه چیزهایی در مسیر جدید زندگی شغلی شما جذاب هستند. به حرف ‌ها و نگرانی ‌های آنها با دقت گوش کنید.
تغییر شغل زمانی رخ می ‌دهد که شرایط سازمانی، دیگر برای شما جذابیت ندارد. اما مراقب باشید از چاله به چاه نیفتید. تغییر موفق شغلی زمانی رخ می ‌دهد که شما نگرشی روشن درباره‌ یک زندگی شغلی بهتر و بامعناتر دارید. ضروری است که تا حد امکان، این نگرش شفاف و روشن باشد.
▪ یک ارزیابی جامع بلند و کوتاه مدت درباره‌ وضعیت مالی خود بعمل آورید
تغییر و تحول شغلی نیازمند قدری ریسک و خطر است اما شما نباید سلامت امروز و رفاه دوران پیری خود را به خطر اندازید. ببینید در صورت بروز شرایط اضطراری یا یک بیماری مزمن، از نظر مالی در چه شرایطی قرار خواهید گرفت. البته آن قدر محافظه‌ کار نباشید که تأسف فرصت‌ هایی را بخورید که به سادگی از دست داده‌ اید. مطمئن شوید که قدری پس‌ انداز خواهید داشت. در صورت امکان، به روش ‌هایی برای افزایش درآمد خود فکر کنید.
وقتی اولین گام را به سوی تغییر و تحول شغلی برداشتید، این امر بدان معنا است که شما سازمان خود را ترک کرده‌ اید و برای مدتی درآمدی ندارید. باید برای پرداخت هزینه‌ های ماهانه‌ خود و حداقل برای مدت شش ماه تا یک سال، پس‌ انداز کافی داشته باشید. به عنوان بخشی از فرآیند تغییر و تحول شغلی، باید بتوانید به میزان قابل توجهی از حجم هزینه‌ های خود بکاهید. بنابراین شما الزاماً نیازمند پس‌ انداز بزرگی هستید.
● ارزش ‌های کار – زندگی خود را ارزیابی کنید
تغییر و تحول شغلی نیازمند اتخاذ تصمیماتی مهم درباره‌ زندگی و کار خود است. اگر می‌ خواهید از تصمیم خود راضی باشید، باید بسیار شفاف درباره‌ ارزش ‌ها و زندگی جدید خود عمل کنید.
▪ وضعیت زندگی خود و نقل و مکان محل زندگی خویش را ارزیابی کنید
یک روش مهم برای کاهش هزینه ‌های ماهیانه، نقل مکان به خانه یا آپارتمانی کوچک ‌تر است. در این فرآیند، ممکن است مجبور شوید که بخشی از دارایی ‌ها و متعلقات خود را بفروشید. خانه‌ کوچک ‌تر می ‌تواند باعث ساده ‌تر شدن زندگی شما شود. مکانی را انتخاب کنید که نیازمند حداقل هزینه‌ تعمیر و نگهداری است، به راحتی تمیز می‌ شود و کار لازم برای حیاط آن کم است یا اصلاً حیاطی ندارد.
▪ تصمیم بگیرید آیا می‌ خواهید سازمان خود را ترک کنید یا خیر
در اغلب موارد، تغییر و تحول شغلی به معنای ترک شغل فعلی و روی آوردن به یک کارگزار آزاد و کار در خانه است. البته این امر می ‌تواند به معنای داشتن شغلی با فشار کمتر در یک سازمان کوچک ‌تر نیز باشد.
▪ مشخص کنید می ‌خواهید چه چیزهایی را نگه دارید و چه چیزهایی را بفروشید
شما می ‌توانید با فروش اموالی که دیگر نیازی به آنها ندارید، زندگی خود را ساده کنید. کمدهای خود را تمیز کنید. لباس‌ های مناسب را در اختیار مراکز خیریه قرار دهید. اشتراک مجله و روزنامه را فسخ کنید. در نهایت، آنچه را که برایتان با اهمیت و با ارزش هستند نگه دارید .
▪ یک طرح اقدام را با یک جدول زمانی مشخص تهیه کنید
وقتی تغییر و تحولات کاری و زندگی خود را مشخص کردید، می ‌توانید یک جدول زمانی از اقدامات کلیدی را مشخص کنید. این موارد عبارتند از فروش خانه، فروش اثاثیه، اعلام موضوع به شرکت خود و آغاز کسب و کارتان. وقتی اجرای طرح خود را آغاز می ‌کنید، زندگی شما اندکی پیچیده شده و بعد رو به ساده ‌تر شدن می ‌رود. ممکن است هنوز شما به سبک قدیم خود زندگی کنید اما در عین حال، برای زندگی جدید خود برنامه‌ ریزی کنید.
▪ یک بازنگری سالانه داشته باشید و به ارزیابی کار – زندگی خود ادامه دهید
حداقل سالی یک بار، زمانی را به خانواده‌ خود برای گفتگو درباره‌ سبک جدید زندگیتان اختصاص دهید. کارتان را تجزیه و تحلیل کنید و ببینید چه تغییراتی را دوست دارید. جرأت و شهامت خود برای دستیابی به یک زندگی متوازن را به دیگران نشان دهید.
● اشتباهات رایج
آنقدر در قبال ایده‌ تغییر و تحول شغلی دچار هیجان می ‌شوید که خیلی سریع شغلتان را رها می‌ کنید
تغییر و تحول شغلی، یک تغییر مهم در زندگی است و نیاز به فکر و برنامه‌ ریزی دارد. قبل از دست زدن به هر کاری، زمانی را به فکر کردن درباره‌ زندگی خود اختصاص دهید.
▪ تلاش می ‌کنید در یک آن، حجم زیادی کار را انجام دهید
تغییر شغل و نقل مکان، دو مورد از استرس‌ زاترین فعالیت ‌های زندگی هستند. اگر طرح تغییر و تحول شغلی شما نیازمند هر دو فعالیت است، سعی نکنید آنها را در یک زمان و با هم انجام دهید. برای هر یک از آنها برنامه‌ ریزی کنید.
تنها دست به تغییرات ظاهری می ‌زنید و سپس درمی‌یابید که تنها یک بازگشت به عقب داشته‌ اید
کنار گذاردن عادات قدیمی کار بسیار دشواری است و بسیاری از ما به سخت کار کردن و تجربه کردن استرس زیاد عادت کرده ‌ایم. باید با حذف برخی کارهایی که به طور طبیعی انجام می‌ داده ‌اید، زندگی خود را ساده‌ تر سازید. باید تمام زمان خود را برای اقدام به کارهای جدید اختصاص دهید. مجدداً ارزش ‌های مد نظر خود را ارزیابی کنید و زمانی را صرف تعیین یک سبک زندگی ساده ‌تر برای خود کنید.
مترجم: گروه مترجمان میثاق مدیران
برای اطلاعات بیشتر
کتب:
«چتر نجات شما چه رنگی است؟» ریچارد بولز ، ۲۰۰۱
«تحولات دوران شغلی: چگونه کمتر کار کنیم و بیشتر از زندگیمان لذت ببریم»، جان دریک ، ۲۰۰۱
منبع : نشریه میثاق مدیران


همچنین مشاهده کنید