چهارشنبه, ۱۲ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 1 May, 2024
مجله ویستا


مرکز جهانی صلح از طریق حقوق


مرکز جهانی صلح از طریق حقوق
« مرکز جهانی صلح از طریق حقوق » در سال ۱۹۶۳ در جلسه ای که با شرکت قضات و حقوقدانان ۱۲۰ کشور در آتن پایتخت یونان تشکیل یافته بود ، تأسیس گردید .هدف اصلی این مرکز کمک به تقویت سیستم حقوقی جهانی چه از طریق تحکیم سازمانهای قضائی جهانی از قبیل دیوان دادگستری بین المللی و چه از طریق تقویت قوانین جهانی می باشد . آرزوی نهایی این مرکز برقراری یک نظام مسالمت آمیز جهانی است که در آن تمام مردان وزنان جهان بتوانند، از طریق همکاری قضات و حقوقدانهای جهان ، از عدالت برخوردار گردند . این مرکز غیر سیاسی است وشرکت کنندگان در جلسات آن بیشتر بعنوان افراد خصوصی اظهار نظر می کنند تا بعنوان نماینده یک شکور ویا یک ایده ئولوژی خاص .
امروز این مرکز که ۱۳ سال از تأسیس آن می گذرد، از مشارکت فعال ۱۴۳ کشور منجمله ایران برخوردار است . چهار انجمن که عبارتند از : « انجمن جهانی قضات » « انجمن جهانی وکلای دادگستری » « انجمن جهانی استادان حقوق » و «انجمن جهانی دانشجویان حقوق » تأسیس گردیده و وابسته به مرکز جهانی صلح از طریق حقوق می باشند . مرکز یاد شده از طریق این انجمنها مطالعات واقداماتی درباره مسائل حقوقی که از لحاظ بین المللی حائز اهمیت هستند ، انجام می دهد . بخش مربوط به بررسی مالکیت آثار فکری و بخش مسئول بررسی از رابطه بین قانون و تکنولوژی کامپیوتری ، از بخشهای پیشگام این مرکز بشمار میروند
شورای مرکز از برجسته ترین حقوق دانان جهان تشکیل گردیده است و شورای کارشناسان مرکز که دو نفر از حقوقدانان متبحر هریک از کشورهای عضو در آن عضویت دارند ، یکی از معروفترین هیأت های مشاوره حقوقی است که تاکنون تشکیل گردیده است . مرکز مذکور با کانونهای وکلای دادگستری ، دانشکده های حقوق و کتابخانه های حقوق از طریق مبادله نشریات واطلاعات ارتباط برقرار کرده است .
این مرکز نشریه منظمی به نام « قانون و تکنولوژی کامپیوتری » Law and Computer Technology و نشریه دیگری تحت عنوان « حقوقدان جهانی» The World Jurist منتشر می سازد که در آن تحولات عمده حقوقی، آراء دادگاهها و اخبار مهم حقوقی سراسر جهان منعکس می گردند.
یکی دیگر از نشریان این مرکز« راهنمای حقوقی جهانی » The World Legal directory است که هرسال دو بار بوسیله مرکز منتشر می گردد و تنها راهنمای بین المللی حقوقی ، جامعی است که بوسیله کامپیوتر تنظیم می شود . نشریه دیگر مرکز موسوم به « حقوق و نظامهای قضائی کشورها » Law and Judicial Systems of Nations نیز نشریه منحصر به فردی است که قوانین و سیستمهای قضائی تمام کشورهای جهان را مورد بررسی قرار می دهد .
بعضی از آخرین نشریات مرکز بشرح زیر می باشند :
- نظری به روش ایجاد حقوق جهانی .
- وظائف بین المللی و فعالیتهای قانونگذاری بانک بین المللی توسعه و ترمیم.
- فعالیتهای قانونگذاری مؤسسه بین المللی نیروی اتمی .
- فعالیتهای قانونگذاری شورای اروپا .
- گزارشی درباره بعضی از تحولات حقوقی اخیر صندوق بین المللی پول .
- تصویب قراردادهای بین المللی حقوق بشر- گزارشی از کمیته حقوق بشر.
- وضع حقوقی ناظران ملل متحد .
- روش کشورهای کمتر توسعه یافته در مقابل دیوان بین المللی دادگستری .
- بسوی دومین ربع قرن حقوق پناهندگان .
- روز حقوق بین المللی پناهندگان .
- تحولات و نوآوریهائی که در دادرسی بدوی در نقاط مختلف جهان پدید آمده اند .
انجمن جهانی قضات
انجمن جهانی قضات که در سال ۱۹۶۶ تأسیس گردیده است، می کوشد که از طریق بخشهای سه گانه خودکه عبارتند از بخش قضات دادگاههای عالی، بخش قضات دادگاههای پژوهشی و بخش قضات دادگاههای بدوی ، کارآئی قضات را در حل مشکلات مربوط به اجرای عدالت در محیط بین المللی رو به توسعه ، افزایش دهد .
انجمن جهانی قضات، پس از سمیناری که در سال۱۹۷۵ در کنفرانس جهانی واشنگتن تشکیل گردید ، یک طرح مهم جدیدی را برای اصلاح دادرسی بدوی تهیه نمود . هدف این طرح مبادله حداکثر اطلاعات بین حقوقدانان جهان درباره آخرین اصلاحات نوآوریها در دادرسی نخسیتن می باشد . انجمن جهانی قضات ، در تعقیب همین منظور، درکنفرانس جهانی مانیلا (اوت ۱۹۷۷ ) سمیناری راجع به تراکم کار دادگاهها ،که یک مشکل همگانی بشمار میرود ، تشکیل خواهد داد .
▪ انجمن جهانی وکلای دادگستری
انجمن جهانی وکلای دادگستری که درسال ۱۹۷۵ برابر تصمیم کنفرانس جهانی واشنگتن تأسیس گردید ، باسرعت بعنوان یک نیروی قابل توجهی در جامعه بین المللی کسب اهمیت کرده است .
این انجمن بیش از ۷۰ کمیته مرکب از حقوقدانان برجسته جهان تشکیل داده است که مشغول تهیه گزارشهائی برای توزیع در سراسر جهان می باشند .
انجمن جهانی وکلای دادگستری ، با توجه به اینکه جامعه حقوقی جهانی به اندازه کافی به اهمیت فعالیتهای قانونگذاری سازمان ملل متحد و سایز سازمانهای بین المللی پی نبرده است ، کمیته هائی درباره فعالیتهای قانونگذاری این سازمانهای بین المللی تشکیل داده است . این کمیته ها مشغول تهیه گزارشهائی هستند که در آنها توصیه هایی درباره قوانین جدید و آیین های نوین دادرسی گنجانیده شده است .
کمیته های دیگر انجمن وکلاء به بررسی مسائل حساس مربوط به قوانین ماوراء مرزی transnational که از پدیده های زمان حاضر بشمار می روند ، می پردازند. این مسائل شامل گسترش صلاحیت قضائی دیوان بین المللی دادگستری ، مقررات مالی بین المللی ، بازرگانی و سرمایه گذاریهای خارجی، حقوق بشر ، داوری بین المللی ، دادگاه جنائی بین المللی، قانون بین المللی کار ، مبادلات بین المللی اطلاعات حقوقی ، تروریسم بین المللی ، حقوق دریاها ، حقوق فضا، حقوق زنان ، معاضدت قضائی به افراد بی بضاعت و امثال آن می گردند .
ضمناً انجمن جهانی وکلاء از طریق شورای افتخاری خود، با کانونهای وکلای دادگستری سراسر جهان در تماس می باشد .
▪ انجمن جهانی استادان حقوق
انجمن جهانی استادان حقوق که در سال ۱۹۷۵ درکنفرانس جهانی واشنگتن تأسیس گردید ، می کوشد که کارآئی آموزش حقوق در زمینه مسائل حقوقی بین المللی را افزایش دهد .
این انجمن دو کمیته تشکیل داده است : یکی کمیته « مبادله استادان حقوق » و دیگری کمیته « تدریس حقوق بین المللی بشر » .
▪ انجمن جهانی دانشجویان حقوق
انجمن جهانی دانشجویان حقوق که درسال ۱۹۷۶ تأسیس گردیده است ، منافع ۷۰۰۰۰ نفر دانشجوی ۸۰۰ مدرسه و دانشکده حقوق جهان را مورد بررسی قرار داده و می کوشد که به تأمین این منافع کمک کند .
▪ کنفرانسهای جهانی
مرکز جهانی صلح از طریق حقوق، تاکنون هفت کنفرانس جهانی در چهار قاره دنیا که در آنها مجموعاً ۲۳۰۰۰ نفر شرکت جسته بودند ، برگزار کرده است . در این کنفرانسها ، شرکت کنندگان درباره مسائل حساس عصر حاضر ، از قبیل گسترش نیروی هسته ای- تروریسم - حقوق پناهندگان - اصلاح سیستم پولی بین المللی - کنترل داروهای خطرناک - گسترش صلاحیت دیوان بین المللی دادگستری - حمایت بین المللی از حقوق بشر و بازرگانی بین المللی ، سخنرانی نمودند . همچنین دراین کنفرانسها قطعنامه هائی به تصویب رسید و بمنظور تسریع در تدوین یک قانون بین المللی و اجرای آن ، طرح عهدنامه های جدید و قوانین نمونه بوسیله کارشناسان و کمیته های مرکز جهانی صلح از طریق حقوق ، تهیه گردیدند .
▪ هشتمین کنفرانس مرکز جهانی صلح از طریق قانون
هشتمین کنفرانس مرکز جهانی صلح از طریق قانون از ۲۱ تا ۲۶ اوت ۱۹۷۷ در مانیلا پایتخت فیلیپین برگزار خواهد گردید . بهمین مناسبت چارلز راین (CHARLES RHYNE ) رئیس مرکز مذکور، طی نامه ای از تمام اعضای مرکز دعوت نموده است که بمنظور تقویت سیستم حقوقی جهانی و افزایش اهمیت حقوق در دنیای امروز،مسائل حقوقی مبتلا به عموم را مورد بررسی قرار دهند . وی در نامه خود پیش بینی کرده است که درکنفرانس مانیلا بیش از ۶۰۰۰ نفر از کارشناسان حقوقی سراسر جهان شرکت خواهند جست و لذا این کنفرانس بصورت بزرگترین اجتماع حقوقی غیر دولتی جهان در خواهد آمد .
درنامه رئیس مرکز توضیح داده شده است که درکنفرانس جهانی مانیلا ، مانند هفت کنفرانس جهانی سابق مسائل حساسی که با جامعه جهانی با آنها مواجه است، مورد بررسی قرار خواهند گرفت تا بتوان برای آنها را ه حلهائی مبتنی بر قانون پیدا کرد . در این کنفرانس ، گروهها و کارشناسان حقوقی برجسته جهان راجع به مسائلی از قبیل حقوق دریاها ، مقررات بازرگانی جهانی ، سربازان مزدور ، تروریسم ، اجرای مقررات مربوط به حمایت از حقوق بشر ، حقوق حفاظت محیط زیست بین المللی ، سخنرانی خواهند کرد.این کنفرانس بیش از هر گردهم آیی مشابه دیگری ، با توجه به اهمیت روزافزون قوانین برون مرزی ، یعنی قوانینی که دامنه صلاحیتشان از حدود مرزهای کشورها فراتر می رود ، توجه خود را به نقش دستگاههای تخصصی سازمان ملل متحد وسایر سازمانهای بین المللی و فعالیتهای قانونگذاری آنها معطوف خواهد داشت . بعلاوه قضات ، وکلای دادگستری ، استادان و دانشجویان حقوق که در این کنفرانس شرکت خواهند جست ، در باره مسائلی از قبیل معاضدت قضائی به افراد بی بضاعت ، آموز ش قضائی ، تراکم کارهای دادگاهها ، استفاده هرچه بیشتر از دیوان جهانی دادگستری ، مقررات مربوط به شرکتهای چند ملیتی ، با یکدیگر تبادل نظر خواهند کرد .
موضوعات دیگری نیز تحت بررسی است و دستور جلسات کنفرانس موقعی قطعیت خواهد یافت که تمام پیشنهادات به مرکز جامعه حقوقی جهانی واصل شده باشند .
رئیس مرکز در خاتمه نامه خود ، خاطرنشان ساخته است که کنفرانس مانیلا از هر گونه پیشنهادی که از طرف اعضا منجمله پیشنهادهای مبنی بر گنجانیدن مسائل دیگری در دستور جلسات کنفرانس داده شود ، حسن استقبال خواهد کرد .
موضوعاتی که درکنفرانس جهانی حقوق درمانیلا مطرح خواهند گردید .
در نشریه ای که راجع به تشکیل کنفرانس مانیلا منتشر شده است ، موضوعاتی که در این کنفرانس مورد بحث قرار خواهند گرفت بشرح زیر ذکر شده اند :
- حقوق بشر
- حقوق دریاها
- حق مردن
- پناهندگان
- تروریسم بین المللی
- دیوان بین المللی دادگستری
- کمک به آسیب دیدگان
- ملل متحد و سازمانهای وابسته به آن
- همکاری اقتصادی بین المللی
- معاضدت قضائی
- وضع مالیات
- شرکتهای چند ملیتی
- تکنولوژی کامپیوتری
- مالکیت آثار فکری و صنعتی
- حفظ محیط زیست
- یک نواخت ساختن قوانین مربوط به مواد غذائی و دارو
- قانون فضا
- آموزش قضائی
- کنترل تسلیحات
- وسائل ارتباطات بین المللی
- مواد مخدر
- سربازان مزدور
- تراکم کار دادگاهها . ( راجع به این موضوع سمیناری در کنفرانس مانیلا بوسیله انجمن جهانی قضات تشکیل داده خواهد شد ) .
در نامه رئیس مرکز خاطر نشان شده است که اعضائی که تاکنون از آنها دعوت نشده است که مطالبی درباره موضوعاتی که درکنفرانس مانیلا مطرح خواهد شد ، بنویسند ، میتوانند مقالاتی که از ده صفحه تجاوز نکند درباره اینگونه مسائل بنویسند و قبل از اول ژوئیه ۱۹۷۷ به مرکز ارسال دارند . نویسندگان می توانند این مقالات را به زبان مادری خود بنویسند . کمیته مخصوصی از کارشناسان برای رسیدگی به این مقالات انتخاب گردیده است. کمیته مذکور مقالاتی را درخور طرح در کنفرانس مانیلا تشخیص دهد، تکثیر و بین اعضای کنفرانس توزیع خواهد کرد .
دکتر هادی خراسانی
منبع : قوه قضاییه دادستانی کل کشور


همچنین مشاهده کنید