شنبه, ۱۵ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 4 May, 2024
مجله ویستا

طرح بوش برای بی ثباتی لبنان


طرح بوش برای بی ثباتی لبنان
دخالت‌های مستمر سفیر آمریکا در امور داخلی لبنان ، سفرهای دیوید ولش دستیار وزیر امور خارجه آمریکا به این کشور طی یک هفته و سرانجام توصیه جرج بوش به گروه ‪ ۱۴‬ مارس درباره انتخاب رییس جمهوری لبنان می‌تواند اوضاع سیاسی شکننده این کشور را به هم ریزد.
دخالت‌های آمریکا در امور لبنان از تابستان سال ‪ ۱۳۸۳‬با تلاش مشترک فرانسه برای تصویب قطعنامه ‪ ۱۵۵۹‬که به خروج ارتش سوریه از لبنان منجر شد شدت گرفت و اوضاع این کشور را دگرگون کرد.
آتش تحولات جدید لبنان با ترور رفیق حریری نخست وزیر سابق لبنان در بهمن ماه سال ‪ ۱۳۸۴‬شعله‌ور شد و واشنگتن به‌همراه اسراییل در تلاشی مشترک و البته با کمک فرانسه و استفاده ابزاری از " سازمان ملل و شورای امنیت " توانست با تشکیل کمیته بین‌المللی تحقیق برای بررسی این ترور ابتدا جوی ضد سوری در لبنان ایجاد کند و سپس با فراهم کردن زمینه ، تحولات بعدی لبنان را رقم بزند.
اگر به اهداف و روند این تحولات توجه شود مشخص خواهد شد که تمامی آنها در راستای منافع صهیونیستها و قرار دادن لبنان به عنوان دروازه ورود برای اجرای طرح مطرود "خاورمیانه نوین" است.
با گذشت بیش از دو سال و نیم از تشکیل کمیته بین‌المللی تحقیق و تعویض چند رییس این کمیته هنوز این نهاد به کار خود پایان نداده و اعلام کرده که ممکن است روند تحقیقات بازهم ادامه یابد.
طولانی شدن کار این دادگاه و غربی بودن روسا و تیم‌های تحقیقات و بررسی این کمیته ، تعیین محل آزمایش نمونه‌ها در کشورهای غربی ، نقش نداشتن هیچ کشور اسلامی و یا عربی درآن و مسایل دیگر،همگی می‌تواند این ظن را قوی سازد که این کمیته و روند کارهای آن تنها سرپوشی برای اجرای نقشه‌های آمریکا ، اسراییل و برخی کشورهای غربی در منطقه خاورمیانه و لبنان است.
اهداف این نقشه‌ها در همان قطعنامه ‪ ۱۵۵۹‬مشخص است : - خروج ارتش‌های خارجی از لبنان که منظور همان ارتش سوریه است چون غیر از سوریه هیچ کشور دیگری در لبنان نیروی نظامی نداشته است.
- خلع سلاح گروههای شبه نظامی که هرچند در آن نامی از هیچ گروهی برده نشده اما پرواضح است که منظور تدوین‌کنندگان این بند از قطعنامه مذکور خلع سلاح گروههای فلسطینی و حزب‌الله است که همواره در مقابل اسراییل و تجاوزهای بی حساب آن ایستادگی کرده‌اند.
- استقرار ارتش لبنان در مرزهای جنوبی لبنان و هم مرز با سرزمین‌های اشغالی
- انتخاب آزاد رییس جمهوری لبنان بر مبنای قانون اساسی اجرای بندهای اول تا سوم این قطعنامه بطور دقیق تحقق همان آرزو و آمال‌های رژیم صهیونیستی بوده است تا لبنان از خط مقدم جبهه عربی در برابر تجاوزهای اسراییل خارج شود و خاطر صهیونیستها از مرزهای شمالی خود آسوده شود.
یکی از اهداف به راه‌اندازی جنگ ‪ ۳۳‬روزه رژیم صهیونیستی علیه لبنان در سال گذشته نیز در واقع نابودی توان حزب‌الله در رویارویی با اسراییل بود که رژیم صهیونیستی در تحقق آن ناکام ماند.
حتی به راه‌اندازی درگیری مشکوک و رمزآلود گروه سلفی فتح‌الاسلام با ارتش لبنان در اردوگاه فلسطینی نهرالبارد در تابستان گذشته نیز توانست جای پای سلاحهاوتجهیزات آمریکایی برای اجرای اهداف این کشور در لبنان را تحت عنوان "کمک‌های نظامی آمریکا به دولت سنیوره برای مبارزه با تروریسم" باز کند.
اما اینک با بالا گرفتن اختلافات گروههای داخلی لبنان و تضعیف گروه متمایل به غرب و آمریکا (‪ ۱۴‬مارس) در این کشور، واشنگتن سرمایه‌گذاری عظیم دو سه ساله اخیر خود را در لبنان در خطر می‌بیند.
بر همین اساس جفری فیلتمن سفیر آمریکا در لبنان طی ماههای گذشته و در آستانه برگزاری انتخابات ریاست جمهوری رایزنی‌های گسترده‌ای را باسران گروه ‪ ۱۴‬مارس داشته و خواسته‌های آمریکا از آنان را بخوبی به آنان انتقال داده است.
اظهارات و مواضع مداخله‌جویانه فیلمتن در این مدت به شدت از سوی شخصیتهای ملی ، مذهبی و سیاسی لبنان مورد اعتراض قرار گرفته است.
دو سفر اخیر دیوید ولش دستیار کاندولیزا رایس وزیر امور خارجه آمریکا به لبنان در کمتر از یک هفته نیز بر پیچیدگی‌های اوضاع لبنان افزوده است به ویژه آنکه اظهارات وی در خصوص انتخابات ریاست جمهوری افکار عمومی صحنه سیاسی لبنان را بیش از پیش نسبت به سیاستهای آمریکا تحریک کرده است.
ولش ضمن مقصر دانستن نبیه بری رییس مجلس در برگزار نشدن نشست نمایندگان برای انتخاب رییس جمهوری اعلام کرده کشورش از هر نوع تصمیم ضروری گروه ‪۱۴‬ مارس برای انتخاب رییس جمهوری بعدی لبنان حمایت خواهد کرد.
هنوز سفر دوم ولش به لبنان پایان نیافته بود که رسانه‌های لبنانی روز پنجشنبه اعلام کردند جرج بوش رییس جمهوری آمریکا گفته است گروه ‪ ۱۴‬مارس می‌تواند رییس جمهوری بعدی لبنان را به جای استفاده از روش دو سوم آرا که قانون و عرف گذشته لبنان با آن موافق بوده با حد نصاب "نصف به علاوه یک" آرای نمایندگان مجلس انتخاب کند.
پس از این توصیه رییس جمهوری آمریکا سمیر جعجع رییس حزب نیروهای لبنانی اعلام کرد در صورت برگزارنشدن نشست روز شنبه مجلس برای انتخاب رییس جمهوری بعدی لبنان گروه ‪ ۱۴‬مارس گام‌های بعدی را برای برگزاری انتخابات برخواهد داشت.
جعجع افزود گروه ‪ ۱۴‬مارس استراتژی خروج از حالت کنونی و جلوگیری از ادامه خالی ماندن پست ریاست جمهوری را وضع کرده و در حال بررسی آن است.
رییس حزب نیروهای لبنانی افزود: پس از روز شنبه دیگر گفت وگو با گروه ‪۸‬ مارس فایده‌ای نخواهدداشت بلکه گفت وگوها باید پس از انتخابات رییس جمهوری و در کاخ بعبدا انجام شود.
این عضو ارشد گروه ‪ ۱۴‬مارس همچنین تاکید کرد : تلاش می‌کنیم با کمک دوستان لبنان از طریق شورای امنیت ، اتخاذ مواضع سیاسی و از طریق نفوذ آمریکا بر بسیاری از کشورها و طرف‌های خارجی که عامل تعطیلی انتخابات ریاست جمهوری لبنان هستند فشار وارد شود.
نشان دادن چراغ سبز رییس جمهوری آمریکا به گروه ‪ ۱۴‬مارس برای انتخاب رییس جمهوری با حد نصاب نصف به علاوه یک آرای نمایندگان در حالی مطرح شده است که این گزینه را مخالفان دولت به شدت رد کرده و به دلیل عواقب خطرناک آن حتی سران گروه ‪ ۱۴‬مارس نیز با وجود میل خود در این زمینه ، از استفاده از این گزینه منصرف شده‌اند.
در واکنش به اظهارات مداخله جویانه بوش ، شیخ نعیم قاسم معاون دبیرکل حزب‌الله ضمن محکوم کردن این مواضع ، تاکید کرد که بوش بداند لبنان مقاوم ، آزاد و مستقل تن به طرح‌های اسراییل و آمریکا نخواهد داد.
معاون دبیرکل حزب‌الله افزود لبنان بهای سنگینی را به علت دخالت‌های آمریکا و اسراییل پرداخته و آمریکا هیچ گاه دوست لبنان نبوده و فقط برای تامین امنیت اسراییل و طرح خاورمیانه‌ای خود تلاش کرده است.
معاون دبیرکل حزب‌الله گفت سران گروه ‪ ۱۴‬مارس با رد درخواست آمریکا برای یک بار هم که شده اثبات کنند که وابسته به کاخ سفید نبوده و مشارکت و توافق را قبول دارند.
در همین پیوند "میشل موسی" نماینده و عضو فراکسیون "توسعه و آزادسازی " در مجلس لبنان نیز گفته است ، سخنان "جرج بوش" رییس جمهوری آمریکا به خاطر به هم ریختن اوضاع لبنان و بالا بردن سقف خواسته‌های گروه حاکم لبنان مطرح شده که همواره مورد حمایت آمریکا قرار داشته است.
وی گفت، سخنان بوش، پیام واضحی برای افرایش بحران لبنان و انتخاب نشدن رییس جمهوری بعدی این کشور است.
موسی اشاره کرده که آمریکایی‌ها نقش فرانسه در منطقه را نیز از بین بردند.
موضع مداخله جویانه رییس جمهوری آمریکا در شرایطی مطرح می‌شودکه به دلیل حساسیت وضع سیاسی لبنان ، هیچ کشوری به خود اجازه دخالت در امور این کشور را نمی‌دهد و تنها سران سیاسی آن را به تفاهم دعوت می‌کنند.
آمریکا طی دو سال اخیر ضمن فراهم آوردن زمینه برای خروج ارتش سوریه از لبنان با هدف آسوده کردن خاطر رژیم صهیونیستی از جبهه لبنان ، سیاست خلع سلاح حزب‌الله و فلسطینی‌ها را در این کشور دنبال کرده و به موازات آن از دولت فواد سنیوره که گروه ‪ ۸‬مارس آن را غیر قانونی اعلام کرده‌اند حمایت کرده است.
بر همین اساس تعیین تکلیف برای گروه ‪ ۱۴‬مارس از سوی رییس جمهوری آمریکا می‌تواند تاثیرات مخرب و خطرناکی را بر نشست بعدی نمایندگان مجلس برجای گذارد.
حسن فتحعلی
منبع : خبرگزاری جمهوری اسلامی ـ ایرنا