شنبه, ۸ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 27 April, 2024
مجله ویستا

انشعابات علم چینه شناسی


▪ چینه نگاری زیستی: در قلمرو این رشته از چینه نگاری ، سن لایه‌ها و چینه‌ها توسط فسیلهای شاخص تعیین و انطباق چینه شناسی صورت می‌گیرد.
▪ پالینوستراتیگرافی: پالینوستراتیگرافی نیز انشعابی از چینه نگاری زیستی است که بر اساس تقسیمات زمانی دانه‌های گروه فسیل بنا شده است.
▪ چینه نگاری سنگی: که مبنای مطالعات چینه شناسی لیتولوژی سنگها و لایه است.
▪ چینه نگاری زمانی: که در آن زمان‌های زمین شناسی و همچنین خواص سنگ شناسی نیز مورد مطالعه قرار می‌گیرد.
▪ چینه نگاری شیمیایی: که مطالعات چینه شناسی بر مبنای شناخت عناصر شیمیایی موجود در سنگها و تغییرات نسبی آنها در زمانهای مختلف با توجه به رخساره‌های مربوطه است.
▪ چینه نگاری مغناطیسی: که تغییرات شدت میدان مغناطیسی زمین و جهت میدان مغناطیسی در ادوار مختلف زمین شناسی در این روش اساس کار است.
▪ چینه نگاری رسوبی: خواص رسوب شناسی طبقات ، توالی آنها و تغییرات رسوبی اساس مطالعه این علم می‌باشد.
▪ چینه نگاری آب و هوایی: از چینه‌ها و لایه‌ها در این روش با توجه به ایزوتوپ O۱۸ به O۱۶ به عنوان شاخص های درجه حرارت و تعیین کننده نوع آب و هوا استفاده می‌شود.
▪ چینه نگاری زلزله‌ای: که در آن امواج زلزله‌ای و انتشار آنها در لایه‌های مختلف زمین مبنای انطباق چینه شناسی قرار می‌گیرد.
▪ چینه نگاری اکتشافی: روشی که در آن با استفاده از چینه شناسی افق‌های مربوط به ذخایر اقتصادی نظیر نفت ، گاز طبیعی و معادن مختلف را کشف می‌نمایند.
▪ چینه نگاری کمی: که مطالعه سکانس‌ها و کمیت آنها ، شمارش لایه‌ای وار را می‌توان در این روش خلاصه نمود.
▪ چینه نگاری اقتصادی: در این روش تعیین سن نسبی افق‌ها و رگه‌های معدنی ، وضع ساختمانی مخازن نفت ، سن نسبی و نوع سنگ پوشش ، سنگ مخزن و غیره مشخص می‌شود. بطور کلی چینه شناسی اقتصادی و اکتشافی هدفهای مشترکی را دنبال می‌نمایند.
▪ چینه نگاری شیمیایی: که مطالعات چینه شناسی بر مبنای شناخت عناصر شیمیایی موجود در سنگها و تغییرات نسبی آنها در زمان‌های مختلف با توجه به رخسارههای مربوط است.
منبع : شبکه رشد


همچنین مشاهده کنید