پنجشنبه, ۱۳ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 2 May, 2024
مجله ویستا

ساردین


نام انگلیسی : Red-eye round herring
نام علمی : Etrumeus teres
نام محلی :
خانواده : Clupeidae
کد : CLupei.E.t.۵
مشخصات :
● مشخصات مورفولوژی
▪ فرم و رنگ بدن: بدن کشیده،مقطع عرضی آن تقریبا استوانه‌ای ،شکم گرد و صاف و فاقد تیغه‌های پولکی است. رنگ بدن در پشت سبزـآبی و بدن آن نقره‌ای است.
▪ باله‌ها: باله پشتی دارای۱۸-۱۵شعاع نرم و باله مخرجی ۸-۷ شعاع نرم، باله سینه‌ای ۱۶-۱۳ شعاع نرم و باله شکمی ۷ شعاع نرم دارد. یک باله پشتی در وسط ناحیه پشت در مقابل باله‌های شکمی دارد، قاعده باله مخرجی طویل‌تر از پایه باله پشتی است و باله‌های سینه‌ای در انتها نوک تیز و باله دمی دو شاخه دارد و اکثر باله‌ها فقط از شعاعهای نرم تشکیل شده‌اند.
▪ فلس: تعداد فلسها بر روی خط جانبی ۵۸-۵۲ فلس است.فلسها سیکلوئیدی ،نازک و سست است و یکسری فلسهای ریز کم و بیش واضع در لبه تیز شکم دارد و فاقد خط جانبی است.
▪ دندان: دهان انتهایی،با فکهای غیر قابل ارتجاع و به وسیله پیش فکیهای کوتاه و فکیهای طویل محدود شده است.
▪ طول: بیشینه درازی آن ۲۵سانتیمتر و طول استاندارد آن در حدود ۵/۶ سانتیمتر است.
▪ سایر مشخصات: خارها و شعاعهای آبششی ۱۵-۱۲ عدد است.دهانه‌های آبششی وسیع و خارهای آبششی باریک ،دراز و متعدد است. تصفیه آبششی خیلی ظریف و پرده‌های آبششی از هم جدا و بدون قطعه رابط است.کسیه شنا بوسیله زوائد قدامی با معده و گوش داخلی و به وسیله زوائد خلفی با مخرج ارتباط پیدا می‌کند. زائده خلفی ممکن است به صورت زائده کوری در آید.
● مشخصات بیولوژی
▪ مکان زندگی: ماهیان پلاژیکی کوچک معمولا در آبهای سطحی و ساحلی به صورت گله‌های بزرگ در حال مهاجرت یافت می‌شوند. این مهاجرتها فصلی و تبعیت از درجه حرارت دارد. بعضی از انواع آنها در آب شیرین زندگی می‌کنند.
▪ تغذیه: از لحاظ غذایی پلانکتون خوار و علفخوار است.
▪ پراکنش: سراسر خلیج فارس و دریای عمان، دریاهای گرمسیری و نیمه گرمسیری و معتدله دنیا، موزامبیک، دوربان،شمال آتلانتیک، ژاپن، استرالیا، دریای سرخ و مدیترانه
▪ تولیدمثل: جزء ماهیان تخمگذار و تخمهای آنها پلاژیک است.دوره تخم ریزی آنها ۲ تا ۳ ماه و در نمونه‌های بالغ عموما یک ساله است.
▪ ارزش اقتصادی: از نظر تجاری در زنجیره غذایی اهمیت زیادی دارند ،زیرا علاوه بر انسان برای ماهیها درنده مثل تونها و همچنین پرندگان ماهیخوار غذایی به شمار می‌آید.
▪ روش صید: ترال، تور پایه چوبی
منبع : مرکز آموزش عالی میرزا کوچک خان گیلان