یکشنبه, ۹ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 28 April, 2024
مجله ویستا

مبدا تقویم‌ ایرانیان‌


مبدا تقویم‌ ایرانیان‌
تا قبل‌ از دوره‌ هخامنشیان‌، هیچ‌ سندی‌ مبنی‌ بر وجود تقویم‌ و شیوه‌ شمارش‌ و برآورد روزها در دست‌ نیست‌ اما از زمان‌ هخامنشیان‌ به‌ بعد دو نوع‌ تقویم‌ به‌ وجود آمد.
تقویم‌ اول‌ كه‌ در كتیبه‌های‌ پرسپولیس‌ یافت‌ شد، تقویمی‌ خورشیدی‌ و شامل‌ ۱۲ ماه‌ بود كه‌ به‌ احتمال‌ زیاد از پاییز شروع‌ می‌شد و سال‌ كبیسه‌ را هم‌ در بر داشت‌. اما تقویم‌ دوم‌ كه‌ تقویمی‌ اوستایی‌ بود، مبدا تقویم‌ كنونی‌ ایرانیان‌ به‌ شمار می‌رود.
در ایران‌ باستان‌، ماهها به‌ شیوه‌یی‌ متفاوت‌ مورد استفاده‌ قرار می‌گرفتند؛ بطوری‌ كه‌ هفته‌ وجود نداشت‌ و به‌ جای‌ آن‌ هر ماه‌ به‌ ۳۰ روز تقسیم‌ می‌شد و هر كدام‌ از ماه‌ها نام‌ ویژه‌یی‌ داشتند.
در تقویم‌ اوستایی‌ هر سال‌ شامل‌ ۳۶۵ روز بود كه‌ از ۱۲ ماه‌ ۳۰ روزه‌ تشكیل‌ می‌شد. ۵ روز باقیمانده‌ هم‌ پنجه‌ نام‌ داشت‌.
در آن‌ زمان‌، تاجگذاری‌ پادشاهان‌ را به‌ عنوان‌ مبدا تقویم‌ در نظر گرفته‌ بودند. چنانچه‌ همزمان‌ با دوره‌ پارت‌ها (اشكانیان‌) مبدا تقویم‌ تغییر یافت‌ اما با روی‌ كار آمدن‌ سلسله‌ ساسانیان‌، بار دیگر تقویم‌ عصر هخامنشیان‌ مورد استفاده‌ قرار گرفت‌.
در زمان‌ عباسیان‌، از آنجایی‌ كه‌ خلفای‌ عباسی‌ سال‌ كبیسه‌ را مورد محاسبه‌ قرار نمی‌دادند، هر سال‌ زمان‌ عید نوروز تغییر می‌كرد. بنابراین‌ آنها تصمیم‌ گرفتند در شمارش‌ روزها و سال‌ها، سال‌ كبیسه‌ را نیز محاسبه‌ كنند و از اینجا بود كه‌ تقویم‌ متوكلی‌ و تاریخ‌ معتضدی‌ به‌ وجود آمد.

مهلا ابراهیمی‌
منبع : روزنامه اعتماد


همچنین مشاهده کنید