دوشنبه, ۱۰ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 29 April, 2024
مجله ویستا

چالش های پیشرو در صنعت تولید کامپیوترهای دستی


چالش های پیشرو در صنعت تولید کامپیوترهای دستی
امروزه محصولات الکترونیکی قابل حمل از قبیل تلفن های همراه، انواع PD A، تلفن هایی که با امواج رادیویی کار می کنند و انواع نوت بوک و نیز تکنولوژی «IT» که برای پشتیبانی از این محصولات به کار گرفته می شود به یکی از مهمترین بخش های تشکیلات سرمایه گذاری در جهان تبدیل شده است.
این بخش به خودی خود پیچیدگی های زیادی دارد و از طرف دیگر مدیریت و نظرات بر آنها و نیز تهیه ملزومات مورد نیاز برای این قطعات بر این پیچیدگی ها افزوده است. مدیران «IT» هر روز با چالش های جدیدی درباره این تکنولوژی ها روبه رو می شوند. چالش هایی که موجب می شوند توسعه و گسترش این محصولات با کندی و محدودیت صورت گیرد. براساس تحقیقی که توسط موسسه تحقیقاتی «jupiter» صورت گرفته بازار کامپیوترهای دستی روز به روز گسترش پیدا می کند اما نه چندان سریع. این موسسه پیش بینی می کند که رشد این بازار از چهارده میلیون در سال ۲۰۰۳ فقط به بیست میلیون در سال ۲۰۰۸ افزایش پیدا کند و برای این رشد نه چندان مناسب دلایل بسیاری ذکر شده است.
یکی از این دلایل، قیمت نسبتاً بالای این کامپیوترها است. مدیران اطلاعاتی کارخانه های سازنده این محصولات به طور مکرر از قیمت تعیین شده برای این کامپیوترهای پرتابل حمایت می کنند. کیت گلنان یکی از این مدیران تصریح می کند که این کامپیوترها برای کمپانی هایی که عملیات فضایی انجام می دهند کاملاً ضروری و لازم هستند.
برای درک توانایی های بالقوه کامپیوترهای دستی لازم است مطالعه ای روی آنها انجام دهیم. این گونه محصولات به ویژه نوت بوک ها از نظر تجاری اثرگذاری بیشتری دارند و نیز بهره وری کارمندان را افزایش می دهند به عنوان مثال در مطالعه ای که توسط موسسه گارتنر صورت گرفت نشان داد که میزان کار مفید اضافی طی هفته از یک ساعت به سه ساعت افزایش یافته است (برای کارهایی مثل چک کردن ای میل در خانه و یا تسریع در انجام کارها حتی در مسیر محل کار و خانه). و این نکته هزینه ای را که کارفرما برای خریداری یک نوت بوک متحمل می شود جبران می کند و بهره وری هر گروه کاری بیست نفره را به طور سالانه به میزان سیصد هزار دلار افزایش می دهد.
تحقیق دیگری نیز توسط موسسه سیگ در سال ۲۰۰۱ روی ۲۰ کمپانی در آمریکای شمالی صورت گرفت و طی آن مشخص شد بهره وری کارکنانی که از شبکه های داخلی بی سیم و کامپیوترهای دستی استفاده می کنند در هفته به میزان ۸ ساعت افزایش یافته است.
البته این محصولات خطرات بالقوه ای نیز دارند. در حالی که روزبه روز بر امکانات و توانایی های آنها افزوده می شود و در هر نوع تشکیلات اقتصادی و سرمایه گذاری اهمیت وجودشان مشخص شده است اما از نظر قابلیت اداره کردن و نکات امنیتی کمبودهای زیادی دارند. مهمترین مشکل این محصولات این است که احتمال گم کردن آنها بسیار زیاد است و این نکته نه تنها باعث از دست دادن یک دارایی شخصی می شود بلکه مهمتر از آن اطلاعات و اسناد داخل این کامپیوترها در معرض دسترسی افرادی با انگیزه های مختلف قرار می گیرد.
مشکل بزرگ دیگری نیز وجود دارد. از زمانی که این کامپیوترها در شبکه های داخلی و جهانی مورد استفاده قرار گرفتند و به تبادل اطلاعات پرداختند خطر آلودگی به ویروس در آنها افزایش یافته است. کامپیوترهای بی سیم موجب می شوند که هزینه خدمات نیز افزایش پیدا کند و در نهایت در صورتی بهره وری کارکنان را افزایش می دهند که با جریان کار و تجارت هماهنگ شود و نیز آخرین نرم افزارهای به روزرسانی در آن نصب شود و دیگر اینکه نیاز به دستورالعمل های کاملاً صحیح بازرگانی و تجاری دارد.
در دنیایی که پردازنده در آن روز به روز قدرتمندتر شده و حافظه های بزرگ تری نیز مورد استفاده قرار می گیرند و استانداردهای شبکه های آزاد تحت حمایت هستند کامپیوترهای دستی روزبه روز به بلوغ بیشتری می رسند و جای خود را در فعالیت های تجاری دنیا به خوبی باز می کنند.
قابلیت ارتباط، امکانات بسیار مناسب و اشغال کردن فضای محدود ویژگی هایی هستند که چشم انداز این صنعت را کاملاً روشن و درخشان می کند. اما چالش های جدیدی نیز به خاطر هماهنگ کردن آن با فعالیت های بازرگانی ایجاد شده است. بدون شک بزرگ ترین آنها اصلاح و توسعه مدیریت این گونه محصولات است. بر طبق مطالعات صورت گرفته توسط موسسه گارتنر کمتر از ۳۰ درصد کامپیوترهای دستی شامل انواع PDA و تلفن های هوشمند موجود در تشکیلات بزرگ اقتصادی در انواع سطوح مدیریتی مورد استفاده قرار می گیرند.
در نتیجه به محصولاتی تبدیل شده اند که توانایی افزایش چشمگیر در بهره وری کارکنان را ندارند و نیز اغلب این کامپیوترها توانایی مقاومت حتی در برابر ملایم ترین آلودگی های ویروسی را ندارند و بر طبق پیش بینی هایی که گارتنر برای امسال صورت داد این نکته مشخص شد که اکثریت سازمان های «IT» همچنان سوءمدیریت خود را در مورد کامپیوترهای دستی ادامه خواهند داد که موجب می شود خطرات بسیار زیادی از نظر امنیتی متوجه این صنعت باشد.
یکی دیگر از فشارهایی که به صنعت کامپیوترهای دستی وارد می شود این است که در محیط کنونی توام با رقابت شدید باید خدمات خود را گسترش دهند و در عین حال هزینه ها کاهش پیدا کنند. سال گذشته بررسی زیادی در این مورد صورت گرفت. کامپیوترهای دستی نمی توانند به خاطر چالش های جدیدی که در محیط سنتی «IT» با آن روبه رو هستند هزینه مالکیت را کاهش دهند. این چالش ها شامل این موارد هستند:
ـ طرح های خدماتی و ایجاد هزینه های اضافی عملیاتی.
ـ استفاده از آنها در محیط خارجی که الزاماً محیط «IT» نیست.
ـ امکانات و توانایی های متنوع بین دو نوع مختلف از این محصولات.
ـ وجود چرخه تکامل و دگرگونی با سرعت بالا.
توانایی و قابلیت اداره کردن کامپیوترهای دستی در فعالیت های بازرگانی کاملاً ضروری است. گزینه هایی چون مدیریت دارایی ها، شناخت ضعف ها، نرم افزارهای به روز شده آنتی ویروس باید اصلاح و به روزرسانی شوند.
اینتل فعالیت هایی را مشخص کرده است تا قابلیت اداره کردن کامپیوترهای دستی بهبود پیدا کند:
▪ ملزومات اصلی و ابتدایی: آماده کردن این ملزومات شامل سیستم عامل، انتخاب برنامه تجاری مناسب و تبادل صحیح اطلاعات در فعالیت های تجاری است.
▪ مدیریت سرمایه: مشخص کردن مکان مناسبی برای کامپیوترهای دستی، فهرست کردن برنامه های نصب شده بر روی آنها و هماهنگی داشتن با اطلاعاتی که کاربر در کامپیوتر وارد می کند و در اختیار داشتن پروفایلی کامل و به روز در مورد سرمایه های محاسبه شده که در فعالیت های تجاری مورد استفاده قرار می گیرند.
▪ مدیریت پیکربندی: نگهداری از شبکه، برنامه ها و نرم افزارهای خاص، تنظیمات سیستم عامل برای اطمینان داشتن از این نکته که سادگی و در حین حال امنیت دستگاه و شبکه به خوبی رعایت شده است.
▪ دانلود و نصب نرم افزارهای مورد نیاز: این کار برای هدایت و رهبری فعالیت های تجاری بسیار حیاتی است.
▪ دریافت نسخه های به روزرسانی شده برنامه های نصب شده: این کار نباید هیچ دردسری برای کاربر ایجاد کند. او باید بتواند حتی در مسیر محل کار خود نیز این کار را انجام دهد.
▪ دریافت نسخه های به روزرسانی شده سیستم عامل.
▪ آگاهی داشتن کامل از برنامه های نصب شده و نیز جمع آوری اطلاعات مورد نیاز و حیاتی.
▪ عیب یابی سیستم: اجازه دادن به متخصصین «IT» برای پیدا کردن ایرادهای سیستم بر طبق الگویی مشخص و تعیین شده.
▪ انطباق: اطمینان داشتن از اینکه کاربر دسترسی کامل به آخرین اطلاعات موجود دارد و می تواند مطابق آن برای انجام معاملات تجاری تصمیم گیری کند.
اینتل به همراه کمپانی های بزرگ کامپیوتر مثل سان، مایکروسافت، HP، IBM و Dell مشغول طراحی برنامه ای بودند تا ضعف ها و کاستی های کامپیوترهای دستی که شامل PDAها و تلفن های همراه و نوت بوک ها می شود را بر طرف کنند و در ضمن اهداف زیر را دنبال می کردند:
▪ ایجاد سیستم عاملی کاملاً مستقل و با توانایی های مدیریتی و امنیتی بسیار بالا برای کامپیوترهای دستی
▪ قابلیت نصب برنامه های مورد نیاز حتی قبل از بوت شدن دستگاه
▪ عیب یابی دستگاه قبل از بوت شدن آن
▪ توانایی به کارگیری این سیستم های عاملی در مقام برنامه های تحت کنترل اینتل
امروزه کامپیوترهای دستی از سیستم عامل هایی چون ویندوز CE، Palm و Symbian نیز استفاده می کنند. این نکته موجب شده است که وابستگی کمتری به سیستم عامل مورد استفاده در اکثر کامپیوترها داشته باشند و البته مسئله مهم و قابل توجه این است که سیستم عامل متفاوت مسلماً مدیریت و کاربری متفاوتی نیز می طلبد و مطمئناً مدیریت امروزی نمی تواند جوابگوی همه ملزومات و نیازهای آن باشد و از طرفی هزینه های «IT» و وظایف آن را نیز افزایش می دهد.
امروزه برای انسان این پیشرفت ها باز هم کافی نیست. اینتل در آرزوی روزی است که کامپیوترهای دستی تنها شامل سخت افزار و نیز دستورالعمل هایی باشند که درRom ذخیره می شود و ویژگی آن نیز انعطاف پذیری، حمایت کامل از برنامه های مدیریتی و امنیت بیشتر است.
اگر این آرزو تحقق یابد باید شاهد نسل جدیدی از محصولات حداقل در تلفن های همراه باشیم. البته تحقیقات مقدماتی نیز در این زمینه در حدود ۴۰۰۰ کالج و دانشگاه آمریکا صورت گرفته و ثابت شده است که با استفاده از کامپیوترهای دستی قدرت یادگیری افزایش می یابد. دانشجویان کامپیوترهای نوت بوک را در همه جا مورد استفاده قرار می دهند چه کتابخانه و چه خوابگاه دانشگاه. انواع PDA نیز اغلب به خاطر بازی های جذاب و سرگرم کننده اش توجه دانشجویان را به خود جلب می کند.
مطمئناً با ورود هر محصول جدیدی از انواع کامپیوترهای دستی دانشجویان و کلاً جوانان نخستین گروهی هستند که آن را مورد استفاده قرار می دهند و مزیت دیگر آن این است که محصول مورد نظر اینتل دیگر نیازی به دستورالعمل ها و برنامه های خاص و سیستم عاملی مشخص برای کامپیوترهای دستی نخواهد داشت و از طرفی به راحتی با نیازهای بازرگانی و تجاری هماهنگ خواهد شد و بخش «IT» نیز با توجه به تجارب و دستاوردهایی که در این سال ها به دست آورده است به راحتی باید بتواند با مشکلاتی که بعضاً ایجاد می شود مقابله کند. هدف اصلی این پروژه این است که بازار این محصولات سبک وزن را رونق بیشتری بخشد و نیز ساختارها و استانداردهای تازه ای ایجاد کند و مهمترین هدف فنی آن هم استفاده آسان و راحت با کامپیوترهای دستی است بدون اینکه هیچ گونه سیستم عامل شخصی وجود داشته باشد. اما نکته بسیار جالب این است که دیگر برای پیشرفت های بشر نمی توان هیچ حد و مرزی قائل شد.مطمئناً روزی خواهد رسید که این ابداعات و نوآوری هایی که هم اکنون آرزوی انسان امروزی است تبدیل به تکنولوژی کهنه و قدیمی خواهد شد.
منبع : مرکز توسعه و تبادل دانش فناوری اطلاعات


همچنین مشاهده کنید