سه شنبه, ۱۱ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 30 April, 2024
مجله ویستا


اعیاد ملی و مذهبی ، استان اصفهان


چگونگی انجام مراسم جشن و سرور در میان پیروان ادیان و اقوام مختلف با باورهای مذهبی و ویژگی‌های قومی درآمیخته است. اما برخی از مراسم دامنه و گسترشی وسیع می‌یابند و فراتر از جریان‌های مذهبی و قومی قرار می‌‌گیرند. مراسم مربوط به جشن‌های نوروز به ویژه در ایران و منطقه‌ قفقاز و آسیای میانه رواج گسترده دارد و با ویژگی‌های محلی در‌آمیخته است.
عید نوروز كه یكی از اعیاد باستانی و ملی ایران به شمار می‌رود، و در گذشته با مراسم و آدابی باشكوه برگزار می‌شد، در حال حاضر نیز با اندك تغییراتی، و به شكلی ساده‌تر، هم‌چنان مرسوم است. ایرانیان در روزگاران پیشین برای شادی، ارزش و احترام ویژه‌ای قائل بودند و آن را صفتی اهورایی می‌دانستند و تقدیس می‌كردند و با برپا داشتن مجالس جشن و سرور، نشاط و شادی را به ارمغان می‌آوردند. چنان‌كه داریوش كبیر و دیگر شهریاران نامدار ایرانی، در سنگ‌نبشته‌های خود،‌ از خداوند یكتایی كه به بشر شادی ارزانی فرموده، سپاسگزاری كرد‌ه‌اند.
برگزاری جشن نوروز، از روزگاران بسی دور تا به امروز، نمودار ذوق سرشار، قریحه شاداب و روح نشاط طلب مردم سرزمین ایران و به تبع آن، اصفهان است كه مانند آن را در میان مردم دیگر كشورها كم‌تر می‌توان یافت. مردم فرهنگ‌دوست و هنرپرور ایرانی، همان‌گونه كه در به وجود آوردن آثار و بدایع شگرف هنری و فرهنگی پیشتاز و ذوق‌پرور بوده‌اند، در انجام مراسم و آیین روز آغاز سال نیز كوشش و تلاش فراوان به كار می‌برده‌اند.
مردم استان اصفهان، جشن نوروز باستانی را با شكوه تمام برگزار می‌كنند. مراسم چهارشنبه‌سوری، استقبال فرا رسیدن بهار،‌ نو كردن محیط خانه و زندگی، دید و بازدیدها، سیزده‌بدر و دیگر مراسم مربوط به جشن نوروز مانند سایر نقاط ایران برگزار می‌شود.
در میان مردم نواحی مختلف استان اصفهان، مانند سایر نقاط ایران، مراسمی ویژه مانند «بخت‌گشایی»، «فالگوش‌نشینی»، «قاشق‌زنی»، «فال گرفتن»، «كوزه شكستن» و «سبزه گره‌زدن» در روز سیزده‌به‌در و دیگر مراسم و آیین‌ها رایج است.
علاوه بر مراسم تحویل سال و جشن نوروز، اعیاد مذهبی نیز باشكوه فراوان برگزار می‌شوند. روز اعیاد قربان، غدیرخم، مبعث، فطر و روزهای تولد ائمه، در سرتاسر استان جشن گرفته می‌شود.


همچنین مشاهده کنید