سه شنبه, ۱۱ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 30 April, 2024
مجله ویستا

پسر ناخلف، منتظر سپر بلا


پسر ناخلف، منتظر سپر بلا
ویندوز ویستا در سالی که گذشت خانواده پراعتبار «ویندوز» را بد‌نام کرد. آخرین عضو خانواده ویندوز و جانشین پرسروصدای XP که مایکروسافت امید زیادی به آن بسته بود نتوانست انتظارات را برآورده سازد، ولی با این وجود با افتادن نام «ویندوز ۷» بر سر زبان‌ها، انتقادات از ویستا تا حدودی فروکش کرد و اهالی فناوری با این ویندوز بخت برگشته با ملایمت بیش‌تری برخورد کردند.
● وقتی پای انتقاد به میان می‌آید، همه به یاد مایکروسافت می‌افتند.
اینکه سومین نسخه از هر محصول مایکروسافت در واقع نخستین محصولی است که درست و حسابی کار می‌کند، به یک جوک معروف تبدیل شده است. اما واکنش‌ها علیه ویندوز ویستا در سال ۲۰۰۸ بی‌سابقه و غافلگیر کننده بود. پس از گذشت یک سال از انتشار ویندوز ویستا، این سیستم‌عامل در سال ۲۰۰۷ به چرخه محصولات مصرف‌کنندگان راه پیدا کرد، اما شرکت‌ها استقبال گرمی از ویستا به عمل نیاوردند و دست به سینه این سیستم‌ عامل نوپا زدند.
این در حالی است که کارکنان و حتی مدیران بسیاری از شرکت‌هایی هم که ویندوز ویستا را به عنوان سیستم عامل امور تجاری خود برگزیدند، خیلی زود صدایشان درآمد. ناسازگاری نرم‌افزاری، ساختار امنیتی پیچیده و دست و پاگیر و دگرگون شدن رابط کاربری بدون مزایای جدید، دلایل عمده بی‌میلی بسیاری از کاربران و کسب‌وکار‌ها نسبت به ویندوز ویستا بوده است. از سوی دیگر آزمایش‌ها نشان می‌دهد ویندوز ویستا در مقایسه با XP منابع بیش‌تری از کامپیوتر را مصرف می‌کند. برای مثال رابط کاربری Aero با وجود ظاهر زیبا، حافظه زیادی اشغال می‌کند. علاوه بر این انتشار سرویس پک ۱ هم دردی را درمان نکرد.
● انتقاد‌ها آغاز می‌شود
با آغاز سال ۲۰۰۸ و پس از گذشت ۱۱ ماه از عمر ویستا در بازار‌های جهانی، یک مبارزه فناورانه با عنوان «XP را نجات دهید» از سوی کاربران آغاز شد.
مایکروسافت در این زمان به دنبال نارضایتی مصرف‌کنندگان از ویستا، تاریخ انقضای ویندوز XP را از ۳۱ دسامبر ۲۰۰۷ تا ۳۰ ژوئن ۲۰۰۸ تمدیدکرد، اما کاربران و اهالی فناوری دوست داشتند ویندوز XP بیش‌تر از اینها عمر کند و این امر در آستانه یک سالگی ویستا هدیه تولد خوبی برای مایکروسافت به حساب نمی‌آمد.
در طول برپایی مبارزه «XP را نجات دهید»، کاربران و کسب‌وکار‌ها به این نکته پی بردندکه نمی‌توانستند پس از تاریخ ۳۰ ژوئن ۲۰۰۸ ویندوز XP را کنار بگذارند و بنابراین دیگر بهانه‌ای برای فرار از ویستا نداشتند.
در ۶ ماه نخست سال ۲۰۰۸، بیش از ۲۱۰ هزار نفر عریضه‌ای را برای طول عمر نامحدود ویندوز XP به امضا رساندند و رسانه‌ها پر از خبر‌ها و گزارش‌هایی از واکنش‌های «ضد ویستایی» شد.
در واقع یک مقاومت جمعی علیه پذیرش ویستا شکل گرفت و در این میان کارشناسان به مایکروسافت پیشنهاد دادند مرکز ویندوز XP را به سال ۲۰۰۹ موکول کند.
اما مایکروسافت با وجود همه فشار‌ها پای ویستا ایستاد و دفاع خود از ویستا را اینگونه توجیه کرد که تحقیقات نشان می‌دهد مردم شیفته رابط کاربری ویستا شده‌اند و همچنین نگرش امنیتی جدید در ویستا ضروری بود و تولید‌کنندگان باید از تکنیک‌های برنامه‌نویسی غیر منسجم دست بکشند.
اما زمانی اعتبار مایکروسافت زیر سوال رفت که خود مدیران غول نرم‌افزاری از ویستا شکایت کردند و تعداد زیادی از کامپیوتر‌هایی که برچسب Capable Vista یا قابلیت پشتیبانی از ویستا را به همراه داشتند، عملا در اجرای این سیستم عامل کم آوردند. از این رو صداقت مایکروسافت و بسیاری از تولید‌کنندگان کامپیوتر‌های خانگی خدشه‌دار شد. یکی از بزرگ‌ترین نتایج استراتژی غلط مایکروسافت در قبال ویستا، دادخوستی علیه مایکروسافت است که همچنان ادامه دارد و نشان می‌دهد در مورد صلاحیت برچسب سازگار با ویستا در داخل مایکروسافت و در میان مدیران این شرکت دو دستگی وجود دارد.
● XP باید بمیرد
در طول جو ضد ویستایی شدید نیمه نخست سال ۲۰۰۸، مایکروسافت مصرانه سر تصمیم خود ایستاد و طبق وعده خود سر زمان مقرر پشتیبانی از XP را متوقف کرد. اما مایکروسافت همچنین گزینه دیگری را پیش پای مصرف‌کنندگان گذاشت که به آنها امکان می‌داد یک نسخه از ویندوز Vista Business یا Vista Professional را خریداری کنند و سپس با استفاده از حق امتیاز آن، سیستم عامل خود را با ویندوز XP جایگزین کنند. مایکروسافت همچنین به اسم فروش ویستا به تولید‌کنندگان کامپیوتر‌های خانگی اجازه داد فروش ویندوز XP را روی سیستم‌های کامپیوتری جدید ادامه دهند. در حال حاضر شرکت‌های HP و Dell به این شکل کامپیوتر‌های خود را به فروش می‌رسانند. قرار بود فروش ویندوز ویستا از طریق جایگزین کردن ویستا با XP تا یکم فوریه ۲۰۰۹ متوقف شود، اما مایکروسافت این تاریخ را تا ۳۰ ژوئن سال آینده میلادی تمدید کرد.
● ویندوز ۷، سپر بلای ویستا
در حالی که پس از گذشت دو سال از عمر ویستا، گسترش این سیستم‌عامل در بازار عمده مصرف همچنان با شک و تردید روبه‌رو است، مایکروسافت صحبت از ویندوز ۷، سیستم‌عامل بعدی خود را آغاز کرد.
ویندوز ۷ که قرار است اوایل سال ۲۰۱۰ وارد بازار شود، در آزمایش‌های اولیه نشان داده است اساسا همان ویندوز ویستا است که رابط کاربری آن کمی تغییر پیدا کرده است. البته استیو بالمر چنین ادعایی را تکذیب می‌کند، اما در عین حال مدعی است ویندوز ۷ در مقایسه با ویستا سیستم‌عامل بسیار بهتری است.
مایکروسافت پشتیبانی خود از ویندوز ویستا را با انتشار سرویس پک ۲ این سیستم‌عامل همچنان ادامه می‌دهد، اما با پایان یافتن سال ۲۰۰۸، از ویستا، به عنوان شکست خورده‌ای یاد می‌شود که همه بی‌صبرانه در انتظار جانشین آن هستند.
ترجمه: نسترن صائبی
منبع : روزنامه فناوران


همچنین مشاهده کنید