شنبه, ۸ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 27 April, 2024
مجله ویستا

حکایت یک تلخی شفابخش


حکایت یک تلخی شفابخش
به نظر می رسد که یکی از دشوارترین لحظه های بچه داری هنگامی است که مادر می خواهد به کودک دلبندش داروی تلخ مزه ای بدهد و یا حتی غذایی که جدید است و کودک طعم آن را نمی پسندد. در این مواقع شما چه می کنید؟ دارو را به زور در حلقش می ریزید یا تهدیدش می کنید که چنانچه هویج و کلمش را نخورد از کارتون خبری نیست!
تاکنون به این موضوع فکر کرده اید که اگر کودکتان دارویش را نمی خورد و سر سفره از خوردن کاهو و کلم و هویج و ... خودداری می کند ممکن است ساختمان فیزیکی بدنش چنین ساخته شده باشد. این نتیجه ای است که به تازگی محققان درباره حس چشایی به آن رسیده اند. آنها بر این باورند که کودکان مزه تلخ دارو را به علت بنیان زیستی اش نمی پذیرند و این مسئله به ساز و کار بدن آنها مرتبط است.
دانشمندان پی برده اند ژنی به نام TAS۲R۳۸ مسئول چشایی است و کودکانی که یک آلل( یکی از یک جفت ژن) از پدر یا مادر خود به ارث می برند، به مزه تلخ حساس اند و در صورتی که یک آلل را از پدر و مادر خود گرفته باشند بسیار به این مزه حساس هستند. محققان می گویند چنانچه بتوان تا حدی جلوی عملکرد این ژن مرتبط به مزه تلخی را گرفت، یکی از گیرنده های تلخی در دهان آنها از کار می افتد و البته سختی کار این جاست که تقریبا ۲۵ گیرنده تلخی در دهان وجود دارد، در حالی که فقط دو گیرنده چشایی به مزه شیرینی اختصاص یافته است. وجود این همه گیرنده به طور تلویحی به ما می گوید هر مزه تلخی را رد کن چون سم است و برایت ضرر دارد. حال تصور کنید وضعیت کودکی را که قرار است یک قاشق شربت تلخ مزه بخورد!
محققان می گویند بچه ها نسبت به بزرگسالان حساسیت بیشتری در دریافت مزه تلخی دارند. بنابراین گرایش آنان به مزه و طعم شوری و شیرینی کاملا قابل درک است اما این ترجیح مزه در بزرگسالی کم کم تغییر می کند. به همین علت ما می توانیم مزه تلخ دارو را تحمل کنیم اما کودک نمی تواند. به این ترتیب راز عدم علاقه اکثریت ما به سبزی ها و گیاهان تره باری نیز کشف شد و این موضوع خود پایه ای برای یافتن راه حل هایی شد که سودمندی این مواد غذایی را به انسان یادآور می شود.
مشکل همچنان باقی است: برای دادن داروی تلخ مزه به کودکان چه باید کرد؟ پزشکان توصیه می کنند تا جایی که می توانید تلخی دارو را با مزه دیگر بپوشانید. نخست از مسئول داروخانه بخواهید دارویی به شما بدهد که مزه قابل قبول تری داشته باشد.بسیاری از کارخانه های تولید دارو با توجه به همین مسئله داروهایی ساخته اند که مزه میوه های مختلف دارد و شیرین است. این داروها را کودکان بیشتر می پسندند. البته مزه دارو نباید خوب و خوشمزه باشد زیرا بچه ها فکر می کنند شکلات و یا شربت است و هر وقت بخواهند می توانند از این شکلات های خوشمزه بخورند. اگر داروخانه چنین داروهایی نداشت می توان با افزودن فرنی، آب میوه و مربا به دارو آن را قابل خوردن کرد. یکی از روش های بسیار موثری که محققان پیشنهاد داده اند خوردن شربت شکلات قبل و پس از دارو است که سبب می شود کودک متوجه تلخی و بدمزگی دارو نشود.
در مورد بی میلی به سبزی ها هم می توان از راه حل های مشابه استفاده کرد، مثلا ماکارونی را با سبزی های پخته آماده کرد. علاوه بر این محققان می گویند بهتر است طعم های مختلف را بارها و بارها به کودک بدهید.
بیشتر والدین اغلب وقتی کودکان یک نوع غذا را نمی خورند آن غذا را بلافاصله در فهرست سیاه برده و دوباره آن را به کودک نمی دهند. محققان توصیه می کنند که لازم است والدین پشتکار داشته و یک غذا را بارها و بارها در زمان های مختلف برای کودک فراهم کنند. این تکرار به عقیده آنها می تواند در پذیرش کودک تاثیر بگذارد. وانگهی محققان بر این باورند که درک مزه سبزیجات در رحم و دوران جنینی شکل می گیرد. بنابراین به مادران باردار و زنان شیرده توصیه می شود غذا و سبزی های گوناگون در این دوران بخورند تا کودکانشان هم طعم ها و مزه های مختلف را بپسندند.
منبع : روزنامه جوان


همچنین مشاهده کنید