شنبه, ۸ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 27 April, 2024
مجله ویستا

اثر شکنجی یا ریپل مارک


این ساخت در رسوباتی مثل رسوبات ماسه ای که ذرات آن مجزا بوده و قادرند آزادانه در آب یا هوا حرکت کنند، به وجود آید. تشکیل اثر شکنجی ممکن است در اثر جریان (آب و یا باد) و یا در نتیجه امواج در قسمت‌های کم عمق دریا باشد. بدین ترتیب ، این گونه اشکال را می‌توان به دو دسته کلی تقسیم کرد:
● ریپل مارکهای جریانی :
ریپل مارکهای جریانی نسبت به سطح افق نامتقارن اند و نوک آنها نیز تیز نیست. بلکه به حالت گرد می‌باشد. این گونه آثار شکنجی را می‌توان در رسوبات بادی و نیز بعضیرسوبات رودخانه‌ای مشاهده کرد.
● ریپل مارکهای موجی :
اثرات شکنجی در قسمت‌های ساحلی کم عمق و در نتیجه حرکت قرینه آب به وجود می‌آید و به همین دلیل ، به حالت قرینه است. با توجه به اینکه امواج دریا فقط در اعماق کم موثر است، بنابراین ، آثارریپل مارک را فقط در رسوبات ساحلی می‌توان مشاهده کرد و برعکس، وجود این آثار، نشانه عمق کم رسوبگذاری است.
● لایه بندی دانه ترتیبی:
تغییرات تدریجی در ابعاد ذرات تشکیل دهنده لایه، به این نام خوانده می‌شود. در حالت کلی، ذرات درشت معمولا در کف طبقه قرار دارند و هرچه از پایین به بالای طبقه نزدیک شویم، ابعاد ذرات کاهش می‌یابد. بدین ترتیب در حالت کلی ، یک تغییر ناگهانی در ابعاد ذرات دو طبقه مجاور وجود خواهد داشت.
منبع : شبکه رشد


همچنین مشاهده کنید