دوشنبه, ۱۰ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 29 April, 2024
مجله ویستا

بررسی ده ساله تومورهای بدخیم ژرم سل تخمدان کودکان و نوجوانان


بررسی ده ساله تومورهای بدخیم ژرم سل تخمدان کودکان و نوجوانان
● زمینه و اهداف:
تومورهای ژرم سل تخمدان، دو سوم تومورهای تخمدان در دو دهه اول زندگی را تشکیل می دهند. علایم بالینی تومور، ایجاد بزرگی شکم، وجود توده لگنی یا شکمی، درد و اختلالات قاعدگی است. درمان بیماری، جراحی و حذف تومور و در موارد لزوم، شیمی درمانی است. خوشبختانه با درمان های جدید علاوه بر اینکه بدخیمی بطور قابل توجهی علاج می یابد، باروری بیماران هم حفظ می شود. هدف از این مطالعه بررسی ده ساله تومورهای بدخیم ژرم سل تخمدان کودکان و نوجوانان در بیمارستانهای قایم (عج) و امید مشهد است.
● روش بررسی:
این مطالعه بصورت توصیفی در ۲۸ کودک و نوجوان با تومور بدخیم ژرم سل تخمدان در بیمارستانهای قایم (عج) و امید مشهد طی سالهای ۱۳۷۰-۸۰ صورت گرفت.
● یافته ها:
بیست و هشت کودک و نوجوان با تومور بدخیم ژرم سل تخمدان مورد مطالعه قرار گرفتند. شایعترین علایم بیماران عبارت بودند از: توده شکمی و درد. سن متوسط بیماران ۱۲.۷۵ سال بود. درصد تومورهای بدخیم ژرم سل عبارت بودند از: دیس ژرمینوم %۳۹.۳، تراتوم نارس %۲۱.۴، کارسینوم امبریونال %۱۷.۸۹، تومور کیسه زرده %۱۴.۷، کوریوکارسینوم %۳.۵ و تومورهای مخلوط %۳.۳. اندازه گیری تومور مارکرهای آلفافتوپروتئین در %۶۴.۳ بیماران و هورمون گونادوتروپین جفتی در %۵۷.۱ موارد انجام شده بود که در همه موارد تومورهای کوریوکارسینوم هورمون گونادوتروپین مثبت و در تومورهای کیسه زرده آلفافتوپروتیین مثبت بود. محل تومور در %۶۴.۴ در طرف راست بود.
درمان بیماران بصورت جراحی و برداشتن یک تخمدان در %۶۷.۹ بیماران و یا حذف کیست تخمدان (سیستکتومی) در %۷.۱ موارد بود. شیمی درمانی کمکی با رژیم (بلئومایسین - اتوپوساید+ سیس پلاتین) در %۳۵.۷۸ و (سیس پلاتین – وینکریستین - بلئومایسین) در %۳۵ و (وینکریستین – اکتینومایسین - سیکلوفسفاماید) در %۱۰.۷ موارد و بطور متوسط ۴.۱۴ دوره انجام شده بود. میزان بقا بیماران بطور متوسط ۲۳.۶ ماه بود. حداکثر زمان پیگیری ۸۸ ماه بود. در مواردی که بیماران بعد از پایان پی گیری پنج ساله حامله شده بودند، ناهنجاری مادرزادی در هیچکدام از نوزادان آنان دیده نشد.
● نتیجه گیری:
با توجه به بدخیم بودن تومورهای ژرم سل پیش آگهی این بیماران خوب است.
زهره یوسفی
فاطمه همایی
منبع : پایگاه اطلاعات علمی


همچنین مشاهده کنید