چهارشنبه, ۱۲ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 1 May, 2024
مجله ویستا

تغذیه و فشار خون بالا


تغذیه و فشار خون بالا
Hypertension اصطلاحی پزشکی است که برای بیان بیماری افزایش فشار خون بکار می رود. این بیماری هنگامی ایجاد میشود که فشار خون داخل رگهای خونی افزایش می یابد. قلب و سیستم عصبی و سیستم کلیوی و اندازه مویرگ های خونی مجموعا عواملی هستند که در محاسبه فشار خون دخیل میباشند. در ۹۵% از افرادی که به این بیماری دچار می شوند علت ابتلا کاملا مشخص نیست. دانش پزشکی اگر چه موفق شده است تا این بیماری را تشخیص دهد و درمان نماید اما هنوز علت اصلی ابتلا به این بیماری مشخص نیست.
پزشکان و دانشمندان و محققین برای جلوگیری از ابتلا و همچنین مراقبت بهتر از بیماران مراحل زیر را پیشنهاد می کنند:
▪ راهی برای کاهش دادن استرس هایتان پیدا نمایید. ورزش، ریلاکسیشن(قرار دادن بدن در شرایطی آرام و بی دغدغه و بدون فشار و تنش) و تنفس عمیق راهی خوب برای بدست آوردن و بازیابی انرژی تان و احساس سبکی و راحتی است.
▪ همچنین از نظر رژیم غذایی: غذاهای حاوی نمک مانند گوشتهای کنسروی و فرآوری شده،غذاهای کنسروی و انواع پنیرها و ... نیز برای شما مضرند.
▪ غذاهای رستورانی نیز اکثرا بیش از حد لازم حاوی نمک می باشند و لذا مصرفشان ضرر دارد
▪ اگر در منزلتان غذا می خورید فقط مقدار کمی نمک به غذا اضافه کنید( در صورت امکان اصلا اضافه نکنید) و از مصرف نمک سر سفره نیز خودداری بعمل آورید.
▪ عدم مصرف زیاده از حد نمک می تواند میزان احتباس آب و مایعات را در بدن کاهش داده و در نتیجه حجم خونتان تا حدودی کاهش یافته و از فشار بالای خونتان نیز کاسته خواهد شد.
▪ از مصرف زیاد چربی های اشباع که معمولا در فرآورده های گوشتی و فرآورده های شیری زیاد هستند خودداری نمایید.
● رژیم غذایی کم چربی فشار خون را کاهش میدهد
گزارش New England Journal of Medicine که بر پایه آزمایشات بسیاری که انجام گرفته است تنظیم گردیده است نشان می دهد که رژیم غذایی غنی از کربوهیدرات و سبزیجات و محدود از چربی ها بمیزان چشمگیری ما را در بهبود فشار خون بالا کمک می نماید. همچنین بعضی از آزمایشات به این نتیجه رسیده اند که رژیم غذایی محدود از نمک در مورد بسیاری از افراد تاثیری در بهبود فشار خون ندارد.
بسیاری از افراد چون فکر میکنند که نمک باعث نگهداری بیشتر آب درون بدن می شود لذا محدود کردن آن موجب میگردد که فشار خون بالا تنظیم گردد. افزایش دریافت نمک به سبب افزایش حجم خون موجب می گردد که فشار خون فرد بالا برود. به هر صورت اطلاعات نشان می دهند که محدود کردن دریافت نمک به مقدار کم تاثیری در بهبود فشار خون بالا ندارد و محدودیت زیاد نمک هم ممکن است فشار خون را حتی بیشتر از قبل بالا ببرد. محدودیت بسیار شدید نمک اصلا مفید نیست. میزان مرگ و میر درافرادی که دارای رژیم کم نمک بوده اند بالاست و داروهای کاهش فشار خون نیز باعث کاهش سطح بهره هوشی میشوند. از این گذشته رژیم بسیار محدود از نمک میتواند فشار و کلسترول خون را بالا ببرد و همچنین موجب بروز حملات قلبی بشود. کمبود نمک باعث میشود که کلیه ها و غدد فوق کلیوی مقدار بیشتری از هورمون های رنین و آلدوسترون تولید کنند که این امر موجب افزایش فشار خون میشود.
به عبارت دیگر رژیم غذایی کم چربی و ورزش و کاهش وزن و محدود کردن الکل به همراه مصرف داروهای کاهش فشار خون است که میتواند موجب به کاهش فشار خون گردد.
● راههایی برای کاهش فشار خون
بدلیل مشخص نبودن علت ابتلا به فشار خون در اکثر موارد بیان اینکه چگونه میتوان آنرا بهبود بخشید بسیار مشکل می باشد. اما رعایت نکات زیر سوای تمام علت ها به شما کمک خواهد کرد تا فشار خونتان را بهبود ببخشید.
▪ ورزش:
ورزشهای هوازی میتوانند کمک خوبی برای کاهش وزن و خطر ابتلا به بیماری های قلبی و عروقی باشد. بعنوان مثال راهپیمایی تند و بمدت ۳۵ تا ۴۵ دقیقه در روز می تواند شما را در کاهش فشار خونتان کمک نماید. اگر مشکل قلبی دارید قبل از برنامه ریزی در مورد ورزش کردن و نحوه انجام آن حتمابا پزشک متخصص تان مشورت نمایید.
▪ کاهش وزن:
از دست دادن ۵ کیلوگرم از وزن میتواند فشار خونتان را پایین بیاورد.
▪ کاهش مصرف الکل:
اگر میخواهید فشار خونتان پایین بیاید نباید بیشتر از ۱ اونس الکل در روز بنوشید.
▪ کاهش استرس:
استرس یکی از مهمترین عوامل ایجاد بیماری فشار خون است.
▪ کاهش دریافت سدیم:
نمک میتواند باعث احتباس آب در بدن گردد لذا مصرف آنرا محدود کنید. نمکمصرفی تان نباید از روزانه بیش از ۲۴۰۰ میلی گرم باشد( یعنی تقریبا یک قاشق غذاخوری). عادت کنید که از روی برچسب مواد غذایی پی به میزان سدیم آن ببرید و در صورتیکه مقدار سدیم آن زیاد است مصرفش نکنید. بیشتر از سبزیجات تازه استفاده کنید. مواد جایگزین نمک میتوانند برایتان مفید باشند اما بخاطر داشته باشید که حتما قبل از مصرف آنها با پزشک متخصصتان مشورت کنید.
▪ افزایش دریافت پتاسیم و کلسیم:
تحقیقات نشان داد است که پتاسیم و کلسیم میتوانند موجی کاهش فشار خون شوند.موز یک منبع غنی از پتاسیم و سبزیجات تازه برگ سبز و فرآورده های لبنی بسیار کم چربی و بی چربی منبعی غنی از کلسیم می باشند.
▪ افزایش مصرف میوه ها و سبزی ها:
از مواد غذایی پرچربی و غنی از کلسترول دوری کنید.
▪ مواد مغذی مفید:
تحقیقات اخیر نشان داده است که مواد مغذی زیر میتوانند فشار خون را کاهش دهند:
ـ ویتامینC
ـ منیزیوم
ـ روغن ماهی
▪ رژیم غذایی کم چربی
▪ مدیتیشن
منبع : انجمن درمانگران ایران