دوشنبه, ۱۰ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 29 April, 2024
مجله ویستا

برگی از تاریخ (۷ تیر) (۲)


برگی از تاریخ (۷ تیر) (۲)
● معاهده برلین
۲۲۹ سال پیش درچنین روزی در سال ۱۷۷۸میلادی ، معاهده تاریخی برلین در پایان كنگره‏ای به همین نام میان نمایندگان روسیه ، آلمان ، فرانسه ، انگلیس و اتریش به امضاء رسید . كنگره برلین به خواست بسیمارك صدر اعظم وقت آلمان تشكیل شد و نتایج قابل ملاحظه‏ای برای آن كشور بدنبال داشت . با این معاهده به قدرت سیاسی و نظامی آلمان به اوج خود رسید . همچنین تأثیر این معاهده در جنگهای جهانی اول و دوم بسیار عمیق و در خور توجه داشت .
● استقلال پرو
۱۸۳ سال پیش درچنین روزی در سال ۱۸۲۴میلادی ، کشور پرو به استقلال دست یافت . این سرزمین از اوایل قرن شانزدهم میلادی به تصرف اسپانیا درآمد و تا سال ۱۸۲۱میلادی بخشی از امپراتوری اسپانیا بود . استعمارگران اسپانیایی استثمار مردم پرو و غارت منابع طبیعی این سرزمین را تا یك قرن بعد ادامه دادند و همین امر انقلاب آزادیخواهانه مردم پرو را شدت بخشید . سرانجام در جریان مبارزات خوزه سان مارتین و سیمون بولیوار رهبران جنبش های انقلابی آمریكای جنوبی ، پرو مستقل و از حكومت جمهوری برخوردار شد . این كشور با مساحتی حدود یك میلیون و سیصد هزار كیلومتر مربع در آمریكای جنوبی واقع و با اكوادور ، كلمبیا ، برزیل ، شیلی و بولیوی هم مرز است .
پرو علاوه بر این که به عنوان مهد امپراطوری اینکا شناخته می شود، وطن تعدادی از گروه های نژادی آمریندیانی/ بومی می باشد. از این رو کشوری است با پشتوانه ای تاریخی و فرهنگی.
● زادروز پل بروكا ، جراح فرانسوی
۱۸۳ سال پیش در چنین روزی در سال ۱۸۲۴ میلادی ، پل بروكا ، جراح فرانسوی ، به دنیا آمد . بروکا محل كنترل سخن گفتن را در مغز به دست آورد. او همچنین کشف کرد که استفاده از دست غالب در شخص، بر عكس تقسیم بندی مغزی او برای زبان است. یعنی ویژگی كاری زبان یك شخص راست دست ، در نیمكره چپ است .
● زادروز حاج میرزا جواد سلطان القرایی
۱۰۹ سال پیش درچنین روزی در سال۱۳۱۹هجری قمری ، حاج میرزا جواد سلطان القرایی خوشنویس مشهور قرن ۱۴هجری قمری درمحله شتربان تبریز درخانواده ای روحانی چشم به جهان گشود. وی پس ازتحصیل درحوزه طالبیّه تبریزدر۲۲سالگی به مقام اجتهاد رسید. او هیچگاه ازآموختن بازنایستاد و دردوران اختناق رضاخانی هرگز ازلباس روحانیت جدا نشد. این عالم روحانی به مكه، استانبول، بیروت، دمشق و نجف اشرف سفرهای بسیاری كرد و به تحقیق و تتبع و استنساخ كتب خطی و چاپی پرداخت. مرحوم حاج میرزا جواد سلطان القرایی خط نستعلیق را بسیار زیبا می نوشت. او سرانجام در۲۷ رجب سال ۱۴۱۸قمری برابر با ۷ آذرماه سال ۱۳۷۶خورشیدی بدرود حیات گفت.
● قیام ستارخان سردار ملی
۹۹ سال پیش درچنین روزی در سال ۱۲۸۷ هجری شمسی ، قیام ستارخان سردار ملی علیه استبداد محمد علیشاه و خاندان سلطنتی آغاز شد . مردم تبریز در این قیام شركت فعال داشتند و در كنار ستارخان مجاهدتهای بسیار كردند . ستارخان همچنین رهبری مجاهدینی را به عهده داشت كه با عین الدوله به مبارزه برخاسته بودند . وی در این قیام عزم و ایمان بسیار از خود نشان داد و پس از فتح تهران و خلع ید محمد علیشاه با پیروزی وارد تهران شد و قوای استبدادی شاه قاجار را مضمحل نمود .
● ترور ولی‏عهد اتریش - مجارستان در سارایوو و ایجاد بهانه برای شروع جنگ جهانی اول
۹۳ سال پیش در چنین روزی در سال ۱۹۱۴ میلادی ، ولی‏عهد اتریش - مجارستان در سارایوو ترور شد و این موضوع بهانه ای برای آغاز جنگ خانمان برانداز جهانی اول شد .
از نیمه دوم قرن نوزدهم، اگرچه جنگ‏های پراكنده‏ای در سطح جهان میان كشورهای مختلف ادامه داشت، اما تولید و انباشت سلاح، سازماندهی ارتش‏ها، شكل‏گیری قدرت‏های افزون‏خواه و عقاید و افكار توسعه‏طلبانه باعث شد تا در دوره صلح مسلح، جهان در انتظار فاجعه‏ای جهانی قرار بگیرد این فاجعه با حادثه‏ای به ظاهر كم اهمیت آغاز شد.
در ۲۸ ژوئن ۱۹۱۴م فرانتِس فردینانْدْ، ولی‏عهد اتریش و همسرش توسط یك دانشجوی صرب در جریان سفر این دو به شهر سارایوو ترور و به قتل رسیدند. به دنبال این حادثه، دولت اتریش خواستار دخالت مستقیم در بازجویی و سایر مراحل پرونده این قتل شد. دولت صربستان از توطئه قتل ولی‏عهد اتریش اطلاع نداشت ولی متهم به شركت در این توطئه شد و دولت اتریش ضمن آمادگی برای یك تهاجم نظامی به صربستان، روز ۲۳ ژوئیه ۱۹۱۴م اولتیماتوم شدید اللحنی به دولت صربستان فرستاد.
صربستان برای جلوگیری از وقوع جنگ، قسمت اعظم شرایطی را كه اتریش در اولتیماتوم خود عنوان كرده بود پذیرفت ولی اتریش كه قصد تصرف صربستان و دفع خطر نهضت‏های اسلاوْهای جنوبی را داشت پاسخ صربستان را قانع كننده تشخیص نداد. به همین بهانه، اتریش یك ماه بعد از ترور ولی‏عهد و ۵ روز پس از اولتیماتوم، در ۲۸ ژوئیه ۱۹۱۴م به‏صربستان حمله كرد و از ماه اوت همان سال، با حمایت آلمان از اتریش و حمله ارتش آلمان به بلژیك، جنگ جهانی اول، رسماً آغاز شد.
● تصرف شهر سئول
۵۷ سال پیش در چنین روزی در سال ۱۹۵۰ میلادی ، شهر سئول پایتخت كره جنوبی در سومین روز جنگ كره به تصرف نیروهای كره شمالی در آمد. تقسیم شبه جزیره كره در سال ۱۹۴۵ كه از متصرفات ژاپن بود به خواست آمریكا و شوروی صورت گرفته بود كه هنوز به همین صورت باقی مانده است و آتشی است در زیر خاكستر. از تحولات ۶۰ ساله گذشته چنین بر می آید كه قدرت های وقت، به سود خود می دانند كه این آتش خاموش نشود.
پیش از این در ۲۵ ژوئن ۱۹۵۰ به خاطر اتحاد مجدد، كره شمالی به كره جنوبی حمله ور شده بود . در ۲۷ ژوئن شورای امنیت سازمان ملل تصویب كرد كه اعضای این سازمان جهت مقابله با حمله كره شمالی به كمك كره جنوبی بشتابند. بدنبال این تصمیم ، آمریكا و ۱۵ كشور دیگر نیروهای نظامی خود را برای شركت در جنگ اعزام داشتند. در روز ۲۸ ژوئن ، سئول بدست نیروهای كره شمالی افتاد. روز ۱۵ سپتامبر نیروهای آمریكایی طی حمله ای شهر سئول را اشغال كردند و با ادامه تعرض نیروهای سازمال ملل روز دهم اكتبر شهر پیونگیانگ پایتخت كره شمالی به دست آنان افتاد.
● شهادت آیت الله دکتر بهشتی و ۷۲تن از یاوران وی و روز قوه قضائیه
۲۶ سال پیش در چنین روزی در سال ۱۳۶۰شمسی ، دفتر مركزی حزب جمهوری اسلامی كه محل گردهمایی بسیاری از شخصیت های سرشناس كشوری بود به وسیله بمب منفجر گردید؛ و بیش از ۷۲ تن از چهره های انقلابی نمایندگان مجلس، اعضای هیئت دولت و اعضای حزب جمهوری اسلامی بدست منافقان کوردل به طرزی فجیع به شهادت رسیدند .
این حادثه یكی از دردناكترین حوادث دوران انقلاب اسلامی به شمار می رود که در آن ، جمهوری اسلامی ایران تعدادی از یاران باوفای خود را در سرنوشت سازترین دوران از دست داد . در این حادثه دردناك و غیرانسانی شخصیتهای مؤثر انقلاب اسلامی كه در رأس آنان شهید دكترسید محمد حسینی بهشتی قرارداشت، به درجه رفیع شهادت نائل آمدند .
یک روز پس از سوء قصد به جان حضرت آیت الله خامنه ای در ششم تیر ماه ۱۳۶۰، در ساعت ۲۰ و ۳۰ دقیقهٔ شامگاه روز یکشنبه هفتم تیر ماه ۱۳۶۰، جلسه ای در سالن اجتماعات دفتر مرکزی حزب جمهوری اسلامی واقع در سرچشمه تهران برگزار شد. افراد حاضر در جلسه نمایندگان مجلس، و برخی از اعضای هیات دولت و... بودند و بحث روز درباره تورم بود، اما عده ای از اعضاء خواستند که درباره انتخابات ریاست جمهوری نیز صحبت شود. شهید بهشتی جملاتش را با این عنوان آغاز کرد: «ما بار دیگر نباید اجازه دهیم استعمارگران برای ما مهره سازی کنند و سرنوشت مردم ما را به بازی بگیرند و .....» این آخرین کلمات آن بزرگوار بود که از لبانِ حقگوی ایشان بیرون تراوید.
ناگهان انفجاری مهیب روی داد و در کمتر از ثانیه ای، از سالن اجتماعات حزب جهموری اسلامی جز تلی از خاک، چیزی نماند. فاجعه انفجار دفتر مرکزی حزب جمهوری اسلامی درتهران و شهادت مظلومانه هفتاد و دو تن از برجستگان و نیروهای لایق و کارآمد انقلاب و در رأس آنها شهید مظلوم آیت الله بهشتی از سوی سازمان جهنمی منافقین، عکس العمل استکبار جهانی و عوامل داخلی آنها در قبال برکناری بنی صدر خائن و حذف ضد انقلاب از صحنه سیاسی کشور توسط مسئوولین نظام اسلامی بود. عوامل این جنایت بزرگ معتقد بودند که در اثر کشتار مسئوولان عالی رتبه، اوضاع کشور بهم می ریزد و انقلاب اسلامی از بین خواهد رفت ولی به کوری چشم دشمنان، انقلاب ما پایدارتر شد و هیچگونه تزلزلی در ارکان نظام به وجود نیامد. در انفجار دفتر مرکزی حزب جمهوری اسلامی علاوه بر آیت الله بهشتی، تعداد زیادی از وزرای کابینه و نیز نمایندگان مجلس شورای اسلامی به شهادت رسیدند. حضرت امام خمینی (ره) پس از این حادثه فرمودند: «ملت ایران در این واقعه، ۷۲ نفر به عدد شهدای کربلا را از دست داد. بهشتی خاری در چشم دشمنان اسلام بود.»
جملاتی از شهید بهشتی: « ما شیفتگان خدمتیم نه تشنگان قدرت » ، « ما راست قامتان جاودانه تاریخ خواهیم ماند »همچنین به همین مناسبت ، همه ساله این روز تحت عنوان روز قوه قضائیه گرامی داشته می شود و دستگاه قضایی در مقام میراث ‌دار شهید مظلوم دكتر بهشتی (اولین رییس قوه قضاییه جمهوری اسلامی ایران) و دنباله‌رو افكار و برنامه‌های توسعه محور و عدالت گستر ایشان، این روز را تحت عنوان روز بزرگداشت قوه قضائیه گرامی می‌دارد.
اجرای عدالت یکی از آرمان‏ها و آرزوهای دیرین جامعه ‏بشری است. در جمهوری اسلامی این وظیفه‏ خطیر بر عهده قوه قضائیه گذاشته شده است که قوه‏ ای مستقل و پشتیبان حقوق فردی و اجتماعی و مسئول تحقق بخسیدن به عدالت و عهده‏ دار و ظایف زیر است :
رسیدگی و صدور حکم در مورد تظلمات، تعدیات، شکایات، حل‏ و فصل دعاوی و رفع خصومات و اخذ تصمیم و اقدام لازم در آن قسمت از امور حسبیه، که قانون معین می‏کند ، احیای حقوق عامه و گسترش عدل آزادی‏های مشروع ، نظارت برحسن اجرای قوانین ، کشف جرم و تعقیب مجازات و تعزیر مجرمین و اجرای حدود و مقررات مدون جزائی اسلام ، اقدام مناسب برای پیشگیری از وقوع جرم و اصلاح مجرمین.
منابع:
۱- روزنامک
۲- صداوسیما
۳- مهر
۴ - irib
۵- مبلغ
۶- ویکی پدیا
۷- تقویم شیعه
۸- ایرانگار
۹- مشعل
۱۰- سایت زندگی
۱۱- تبیان
منبع : تاریخ ایران و جهان در این روز


همچنین مشاهده کنید