شنبه, ۸ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 27 April, 2024
مجله ویستا

صبح سه شنبه بود


صبح سه شنبه بود
دهمین دوره جام ملت ها در هیروشیما در واقع آخرین دوره ای بود که مسابقات با حضور ۸ تیم برگزار می شد.این رقابت ها در دو گروه ۴ تیمی آغاز شد که در گروه اول ایران، امارات، کره شمالی و ژاپن و در گروه دوم تایلند، قطر، عربستان و چین در مسابقات حاضر بودند.
بنده به اتفاق آقای جهانی مدیر شبکه پیام فعلی در آن زمان به عنوان تنها گزارشگران ورزشی رادیو گزارش مسابقات فوتبال را از طریق شبکه دو رادیو و بعضی مواقع عصر جمعه ها در برنامه ای تحت عنوان عصر جمعه با رادیو پخش می کردیم. در دهمین دوره مسابقات هم تصمیم گرفته شد که مسابقات به صورت زنده از شبکه دو رادیو تقدیم علاقه مندان شود.
اولین دیدار تیم ملی فوتبال ایران با تیم کره شمالی بود که حدوداً ساعت یک بعدازظهر برگزار شد. ابتدا قرار بود آقای جهانی این مسابقه را گزارش کند که این اتفاق افتاد و ایشان گزارش مسابقه را انجام دادند و ایران دو بر صفر کره شمالی را با گل های فرشاد پیوس و قایقران شکست داد.
اما در ادامه مسابقات، دو روز بعد یعنی یکشنبه صبح ساعت ۶ به وقت تهران دیدار ایران با امارات برگزار می شد که خاطرم هست با ذوق و شوقی وصف ناپذیر آماده شدم که این مسابقه را برای شنوندگان گزارش کنم.
لازم به ذکر است در آن زمان هنوز مسابقات فوتبال به صورت زنده از تلویزیون پخش نمی شد و تنها پل ارتباطی مردم با سازمان صدا و سیما رادیو بود و بنده در آن روز همان طور که عرض کردم با خوشحالی گزارش مسابقه را شروع کردم و بی صبرانه در انتظار گل یا گل های زیادی از طرف بروبچه های تیم ملی بودم که متاسفانه این اتفاق نیفتاد و مسابقه با نتیجه صفر، صفر مساوی به اتمام رسید. آن روز از گروه یک گروه ایران تیم های ژاپن و کره شمالی با هم دیدار داشتند که با هم ۱-۱ مساوی کردند و همه چیز به روز پایانی دوره مقدماتی کشیده شد.
در روز آخر اولین بازی در گروه یک بین امارات و کره شمالی برگزار شد که امارات ۲-۱ کره شمالی را شکست داد. بازی بعد که بازی پایانی ایران در دور مقدماتی بود سرنوشت تیم صعودکننده را مشخص می کرد. در بازی با ژاپن می بایست ژاپن ما را شکست بدهد تا یکی از تیم های صعود کننده باشد و ما در برابر ژاپن تنها به یک تساوی نیاز داشتیم اما روز مسابقه و گزارش مسابقه بنا به تصمیم مدیر گروه مان قرار بر این شد یک نیمه از مسابقه را بنده گزارش کنم و یک نیمه دیگر را آقای جهانی و براین اساس نیمه اول مسابقه را بنده گزارش کردم. (زمان بازی صبح سه شنبه ساعت ۸ صبح به وقت تهران بود.) در نیمه اول اتفاق خاصی رخ نداد و مسابقه صفر، صفر به پایان رسید.
اما نیمه دوم؛ نیمه دوم نیمه پر از التهاب و هیجان بود. در همان دقایق اولیه نیمه دوم جمشید شاه محمدی از بازی اخراج شد و مسابقه را ایران ده نفره با ژاپن ادامه داد و در دقیقه ۸۵ مغلوب گل کازو وی شی لیورا شد. و اما اتفاقات مهم بعد از گل دقیقه ۸۵ به وقوع پیوست؛ رفتاری که منجر به اخراج چند بازیکن تیم ملی ایران شد. نادر محمدخانی، مرتضی کرمانی مقدم و فرشاد پیوس به همراه مجتبی محرمی که با محرومیت مواجه شدند.
گزارش این مسابقه با توجه به انتظار مردم از تیم ملی، سراسر التهاب بود و استرس و هیجان. یک لحظه در استودیو رادیو آرام و قرار نداشتیم و فقط و فقط فکر و اندیشه ما این بود که ایران برنده دیدار شود اما این اتفاق نیفتاد و تیم ملی ما بعد از این مسابقه ژاپن را به مقصد ایران ترک کرد.
در آن روز تلفن های رادیو یک لحظه بیکار نبود و مردم سرخورده از شکست با بغض و عصبانیت در تماس تلفنی ناراحتی خود را خالی می کردند. در آن زمان مسابقات به صورت زنده فقط از رادیو پخش می شد و مردم با ما بیشتر طرف حساب بودند. نکته این بود که ساعت برگزاری مسابقه مصادف با زمان کار مردم بود و ایران تقریباً تعطیل شده بود.
نکته جالب گزارش نیمه دوم بود که توسط آقای جهانی انجام شد. در آن نیمه زیاد به آقای جمال شریف داور مسابقه خرده و ایشان را به باد انتقاد گرفت که البته بنا به فرمایش خود آقای جهانی انتقادات ایشان بیشتر مواقع از روی احساس بوده.
در آن روز مهمان برنامه ما آقای محمد مایلی کهن بود و ایشان مسابقه را ارزیابی می کردند. بعد از مسابقه خاطرم هست وقتی از استودیو بیرون آمدم و عازم منزل شدم در بین راه دوستان و آشنایان و آنهایی که بنده را می شناختند من را به سوال گرفتند؛ بازی چطور بود؟ چرا باختیم؟ داور به نفع گرفت؟ ترکیب، ترکیب خوبی نبود؟ و سوال های زیاد دیگری که به هر کدام به شکلی پاسخ می دادم. در واقع ما با گزارش مان جمال الشریف را در ایران مشهور کردیم و او در ایران به شدت مورد غضب مردم ایران قرار گرفت.
بعد از حذف ایران تنها دلخوشی ما حسین خوشخوان داور بین المللی کشورمان بود که در مرحله نیمه نهایی دیدار ژاپن و چین را سوت زد و دروازه بان ژاپنی را اخراج کرد. تنها افتخار ما در این رقابت ها در انتخاب ۱۱ بازیکن برتر آسیا بود که از ایران نام مهدی فنونی زاده به چشم می خورد.
علی اکبر ارمنده گزارشگر مشهور رادیو در دو دهه گذشته است.نام او به خصوص در جریان گزارش جام ملت های آسیا ۱۹۹۲ بر سر زبان ها افتاد.
علی اکبر ارمنده
منبع : روزنامه شرق


همچنین مشاهده کنید