دوشنبه, ۱۰ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 29 April, 2024
مجله ویستا

۲۳ ژانویه ۲۰۰۶ ـ جنجال فساد، لیبرالهای کانادا را به زیر کشید


۲۳ ژانویه ۲۰۰۶ ـ جنجال فساد، لیبرالهای کانادا را به زیر کشید
نتایج انتخابات پارلمانی کانادا که ۲۳ ژانویه ۲۰۰۶ برگذار شد تا غروب امروز(۲۴ ژانویه)، جز در مورد سه کرسی اعلام شد و نشان داد که حزب محافظه کار کانادا که ۱۳ سال از قدرت دور بود کرسی های بیشتری به دست آورده است ولی بدون ائتلاف با احزاب کوچکتر نخواهد توانست به تنهایی، دولت تشکیل دهد. بنابراین دولت آینده کانادا هم دولتی در اقلیت خواهد بود و نخواهد توانست جز با جلب نظر بلوک کوبکی های فرانسوی زبان و چپگراها (حزب دمکراتیک نو) لوایح خود را در پارلمان به تصویب برساند. آخرین دولت حزب لیبرال کانادا هم ائتلافی بود که در پی افشاگری روزنامه ها به وجود فساد اداری ـ اقتصادی، با رای عدم اعتماد پارلمان رو به رو شد و ساقط گردید زیرا که همه نمایندگان ائتلاف در پارلمان، حاضر نشدند که دوباره آن را تایید بکنند و انتخابات زودرس انجام شد که نخستین انتخابات کانادا در فصل زمستان پس از گذشت ۲۷ سال بود. «پال مارتین» نخست وزیر قبلی کانادا بعد از ظهر دیروز اعتراف به شکست کرد و از ریاست حزب لیبرال آن کشور کنار رفت. وی یک ثروتمند ۶۷ ساله و صاحب کشتی های تجاری است. یکی از دلایل شکست حزب لیبرال کانادا این بود که نخست وزیر این حزب به وعده هایی که به ملت داده بود عمل نکرده بود و روزنامه ها بارها آن را یادآور شده بودند.
طبق گزارشهایی که تا غروب دیروز واصل شده بود، در انتخابات پریروز کانادا حزب چپگرای نیودمکراتیک ده کرسی تازه به دست آورد و شمار کرسی های خود را به ۲۸ رسانید. بلوک کوبکی ها ۵۰ کرسی، حزب لیبرال ۱۰۳ کرسی، حزب محافظه کار ۱۲۳ کرسی و یک غیر حزبی هم یک کرسی پارلمانی به دست آورد. پارلمان کانادا دارای ۳۰۸ کرسی است که نتایج ۳ کرسی تا غروب دیروز اعلام نشده بود. با وجود سرمای شدید، بیش از ۶۰ درصد از ۲۳ میلیون کانادایی واجد شرایط رای دادن در انتخابات پریروز مشارکت کرده بودند.
در این انتخابات، لیبرالها سی کرسی از دست دادند. تحلیلگران امور انتخابات کانادا گفته اند با این که اکثریت کانادایی ها تمایلات لیبرالیستی دارند، حزب لیبرال را اریکه قدرت به زیر کشیدند تا آن را مجازات کنند که چرا به فساد اداری و سوء مدیریت امکان حیات و رشد داده بود. چند انتخابات اخیر در گوشه و کنار جهان ثابت کرده است که جوامع بشری در قرن ۲۱ فساد دولتی را تحمل نمی کنند. کانادایی ها، برغم این که نامزدهای حزب لیبرال گفته بودند که «استیفن هارپرStephen Harper» رهبر حزب محافظه کار (نخست وزیر آینده) راستگراترین کانادایی است، به دلیل فساد دولتی، به این گوشزد توجه نکردند، یعنی «عاری ازفساد دولتی بودن» برایشان مهمتر از ایدئولوژی بوده است.
هارپر ۴۶ ساله (نخست وزیر آینده کنفدراسیون کانادا) که دارای فوق لیسانس اقتصاد است، کار خود را از کارمندی در شرکتهای نفتی آغاز کرده و در این رشته ادامه داده است. وی نشان داده است که هوادار داشتن مناسبات نزدیکتر با آمریکاست و بعید نیست که محدودیت های مرزی را بپذیرد و کانادا را وارد شبکه سپر دفاع ضد موشکی آمریکا کند و به افغانستان و مناطق نظیر آن نیروی نظامی بیشتری بفرستد و هماهنگی بیشتری با آمریکا در زمینه مسائل جهانی کند. لیبرالها در طول ۱۳ سال عمر دولت خود تا توانسته بودند کانادا را از سیاست های جهانی آمریکا به دور نگهداشته بودند.
منبع : تاریخ ایران و جهان در این روز


همچنین مشاهده کنید