دوشنبه, ۱۰ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 29 April, 2024
مجله ویستا

بررسی تاثیر هیدروکلروتیازید بر دردهای شکمی راجعه و مزمن در کودکان دختر مبتلا به هیپرکلسیوری ایدیوپاتیک


بررسی تاثیر هیدروکلروتیازید بر دردهای شکمی راجعه و مزمن در کودکان دختر مبتلا به هیپرکلسیوری ایدیوپاتیک
● مقدمه:
دردهای شکمی مزمن و راجعه یکی از شایع ترین علل مراجعه کودکان به درمانگاه های تخصصی اطفال می باشد که سبب اضطراب والدین و کودک می شود. عامل این دردها در ۲۰ درصد موارد هیپرکلسیوری ایدیوپاتیک می باشد. با توجه به این که هیدروکلروتیازید داروی موثری در درمان هیپرکلسیوری است لذا بر آن شدیم اثر دارو بر کاهش دردهای شکمی مزمن را در کودکان دختر مبتلا به هیپرکلسیوری ایدیوپاتیک بررسی کنیم.
● روش کار:
در این مطالعه کارآزمایی بالینی یک سو کور ۱۰۰ نفر کودک دختر ۱۲- ۵ ساله مبتلا به دردهای مزمن و راجعه شکمی که دچار هیپرکلسیوری ایدیوپاتیک بودند به روش تصادفی به دو گروه کنترل و مورد مداخله تقسیم شدند. در هر دو گروه آموزش های لازم جهت مصرف مایعات فراوان و کاهش نمک غذایی به والدین و اطفال داده شد. در گروه مورد مداخله علاوه بر این آموزش ها هیدروکلروتیازید نیز با دوز واحد روزانه ۱ میلی گرم بر کیلوگرم تجویز شد. گروه کنترل به مدت ۳ ماه پس از شروع رژیم غذایی و گروه مورد مداخله تا ۳ ماه پس از رفع هیپرکلسیوری از لحاظ تعداد حمله های درد شکمی و علایم همراه به طور ماهانه بررسی شدند. سپس نتایج با استفاده از آزمون تی مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
● نتایج:
نتایج مقایسه آماری نشان داد که بین میانگین تعداد دفعات درد در ماه اول ۰.۳۸، ماه دوم ۰.۴ و ماه سوم ۰.۲۶ در گروه مورد مداخله نسبت به میانگین درد در ماه اول ۱.۶۰، در ماه دوم ۱.۹۴ و ماه سوم ۱.۸۴ در گروه کنترل کاهش معنی داری وجود داشت (۰.۰۰۱>p).
● نتیجه گیری:
به نظر می رسد که مصرف هیدروکلروتیازید به عنوان یک داروی کم خطر و ارزان با دوز واحد روزانه می تواند در کاهش دردهای شکمی مزمن و راجعه کودکان مبتلا به هیپرکلسیوری ایدیوپاتیک مؤثر باشد.
پارسا یوسفی چایجان
علی سیروس
فاطمه دره
شادی پیراسته
منبع : پایگاه اطلاعات علمی


همچنین مشاهده کنید