یکشنبه, ۹ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 28 April, 2024
مجله ویستا

عملکرد قلب در تالاسمی اینترمدیا


عملکرد قلب در تالاسمی اینترمدیا
بتاتالاسمی اینترمدیا نوعی از تالاسمی بتا است که علائم کلینیکی آن حد واسط بین تالاسمی ماژور و ناقلان بدون علامت است. علت اصلی مرگ زودرس دراین بیماران عوارض قلبی ناشی از هموسیدروز است. از آنجائی که بررسی در مورد درگیری قلب در این بیماران در کشور انجام نشده است و بررسی‌های انجام شده در دنیا نیز در این مورد اندک است، پژوهش حاضر عملکرد قلب را در این بیماران با روش اکوکاردیوگرافی مورد بررسی قرار می‌دهد.
این بررسی‌ به صورت مورد شاهد روی ۲۲ بیمار مبتلا به تالاسمی اینترمدیا با محدوده‌ی سنی ۸ تا ۲۵ ماهگی از دی ماه ۸۶ لغایت تیرماه ۸۷ در بیمارستان حضرت علی اصغر(ع) زاهدان انجام گرفته است. بیماران مورد بررسی در معاینه‌ی فیزیکی، گرافی‌های قفسه‌ی سینه و نوار قلب مشکلی نداشته و در اکوکاردیوگرافی نیز علائم نارسایی قلب را نشان نداده‌اند. بیماران از نظر سن و جنس یا گروه شاهد همگن بودند. در اکوکاردیوگرافی نیز پارامترهای مورد نیاز اندازه‌گیری شد و با گروه شاهد مقایسه شد. اطلاعات به دست آمده با میانگین انحراف معیار توصیف شد و آنالیز داده‌ها با استفاده از آزمون T-test مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
یافته‌های این پژوهش نشان داد که میانگین سن در گروه بیمار ۸/۵+۵۰/۱۶ سال و در گروه کنترل ۹/۲+۰۷/۱۶ سال بود. میانگین وزن در گروه بیمار ۳۶/۱۱+۶۵/۳۵ کیلوگرم و در گروه شاهد ۸۴/۵+۰۱/۵۴ کیلوگرم بود (P=۰/۰۱). میانگین قد در گروه بیمار ۸/۱۷+۸۸/۱۳۷ سانتیمتر و در گروه شاهد ۵۲/۱۳+۶/۱۵۲ سانتیمتر بود (P=۰/۰۰۰۱). میانگینLVMI شاخص توده‌ی عضلانی بطن چپ (در گروه بیمار ۸۶/۴۰+۰۵/۱۱۰ و در گروه شاهد ۰۱/۲۲+۵۲/۷۶ گرم بر سانتیمتر مربع بود (P=۰/۰۰۰۱). میانگین شاخص عملکرد بطن چپ (MPI) در گروه بیمار ۱۴/۰+۶۱/۰ و در گروه شاهد ۰۶/۰+۴۰/۰ بود (P=۰/۰۰۰۱). نسبت PEP/ET آئورت در گروه بیمار ۰۳/۰+۳۶/۰ و در گروه شاهد ۰۴/۰+۳۴/۰ بود (P=۰/۰۰۹). میانگین ضخامت سپتوم بین بطن‌ها در دیاستول در گروه بیمار ۷۶/۱+۳۹/۷ و در گروه شاهد ۰۲/۱+۴۴/۶ میلیمتر بود (P=۰/۰۰۲). میانگین ضخامت دیواره‌ی خلفی بطن چپ در دیاستول در گروه بیمار ۴/۱+۶۱/۴ و در گروه شاهد ۳/۹۹+۰/۴۹ میلیمتر بود (P=۰/۰۰۱). میانگین ضخامت سپتوم بین بطن‌ها در سیستول در گروه بیمار ۵۲/۲+۸۷/۱۰ در گروه شاهد ۳۲/۱+۸۴/۹ میلیمتر بود (P=۰/۰۱).میانگین ضخامت دیوار خلقی در سیستول در گروه بیمار ۵۰/۱±۷۲/۴ و در گروه شاهد ۴۸/۰+۱۳/۴ میلیمتر بود (P=۰/۰۰۳). میانگین کسر جهشی (EF) در گروه بیمار ۱۲/۷±۵۹/۶۱ و در گروه شاهد ۶۵/۱۴+۶/۶۳ درصد بود (P=۰/۰۱۹). میانگین Fractional shorthening در گروه بیمار ۳۳/۶۸+۵/۲۶ و در گروه شاهد ۹۴/۴+۱۷/۳۶ بود (P=۰/۰۴) میانگین ICT بطن چپ در گروه بیمار ۷۸/۱۸+۶۸/۴۳ و در گروه شاهد ۱۳/۱۱+۱۰/۲۸ میلی ثانیه بود (P=۰/۰۰۰۱) میانگین IRT بطن چپ در گروه بیمار ۴۹/۱۶+۰۹/۱۱۰ و در گروه شاهد ۳۴/۱۵+۲۵/۹۶ میلی ثانیه بود (P=۰/۰۰۰۱).میانگین شاخص عملکرد (MPI) بطن راست در گروه بیمار ۱۳/۰+۰/۶۳ و در گروه شاهد ۸/۰+۵۲/۰ بود (P=۰/۰۰۰۱).میانگین IRT بطن راست در گروه بیمار ۱۳۱/۱۳+۲۰/۹۲ و در گروه شاهد ۹۷/۱۲+۰۲/۱۰۷ میلی‌ثانیه بود (P=۰/۰۰۰۱). بقیه‌ی پارامترهای اکویی در گروه بیمار وگروه شاهد از نظر آماری معنی‌دار نبود (P>۰/۰۵).
یافته‌های این پژوهش نشان داد که عملکرد سیستولیک و دیاستولیک قلب در بیماران مبتلا به تالاسمی اینترمدیا نسبت به گروه شاهد دچار اختلال می‌گردد از این میان MPI، IVRT، ES و EF به طور زودتر درگیری قلب را در مبتلایان نسبت به سایر پارامترها نشان می دهند.

دکتر نورمحمد نوری
دکتر مجید نادری
دکتر علی خواجه
دکتر محمدعلی مرادی
منبع : هفته نامه پزشکی امروز


همچنین مشاهده کنید