یکشنبه, ۹ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 28 April, 2024
مجله ویستا


گذری بر طبیعت جذاب چشمه ها و سرابهادر استان مرکزی


گذری بر طبیعت جذاب چشمه  ها و سرابهادر استان مرکزی
استان مركزی در قلب ایران و در امتداد منطقه خوش آب و هوای دامنه زاگرس با طبیعت سرسبز و زیبا و چشم اندازهای بكر گردشگران را به خود فرا می خواند.
وجودچشمه های آب معدنی با خواص درمانی، سرابها و سرچشمه های پرآب و حاشیه سرسبزآنها كه با لطافت هوای بهاری وموسیقیای آب و پرنده همراه است لحظات پرخاطره ای برای هموطنانی است كه به این مناطق سفر می كنند.در شمال شرقی محلات در دامنه ارتفاعات كوه خورزن مجموعه ای از چشمه های آبگرم معدنی باآبدهی بالا خودنمایی می كند كه از اعماق زمین بامتوسط حرارت ۵۰درجه سانتیگراد می جوشد.
این آبها همراه با گازهای گوگردی است كه خواص متعدد درمانی دارد و هر ساله جمع كثیری از هموطنان برای بهره مندی از تركیبات سولفاته كلسیك و ازته آن كه برای درمان بیماریهای نقرس، كبدی، كلیوی، صفراوی، دستگاه گوارش و امراض پوستی مفید است به این منطقه سفر می كنند.راه دسترسی به این مجموعه از جاده اصلی محلات به سمت دودهك است كه در مسیر آن دو جاذبه تاریخی كاروانسراهای دودهك و مجموعه تاریخی آتشكده خورهه قرار دارد.
سرچشمه محلات نیز در شمال این شهر و دردامنه رشته كوه هفتادقله با تفرجگاه مصفا و آبنماهای زیبا محیطی مناسب برای مسافران است.
این مجموعه مجهز به امكانات اقامتگاهی، استراحت، رستوران، كافی شاپ ، سفره خانه سنتی، شهربازی، مراكز تولید و فروش گل و گیاه زینتی و مكانهای ویژه نصب چادر برای گردشگران است. وجود درختان چنار تنومند ، صخره های طبیعی تراشیده پلكانی در كنار آبنماهای زیبا محیطی آرام و دلنشین را برای علاقمندان به طبیعت در سرچشمه محلات ایجاد كرده است.
سرچشمه «بلاغ حك» در شمال غربی شهرستان شازند در دامنع جنوبی رشته كوه راسوند نیز از دیگر مناظر دیدنی آبی استان مركزی است.این سرچشمه آب بسیار خنك و گوارایی دارد كه از دل كوه بلاغ حك بیرون آمده و با متوسط آبدهی ۳۰۰ لیتر در ثانیه به عنوان منبع آبی باغات كشاورزی روستاهای حك بالا و تحت محل محسوب می شود.
این چشمه از مكانهای اسطوره ای در قصه های ایرانی است و مردمان این منطقه معتقدند كه كیخسرو قبل از اینكه به غار معروف كیخسرو در آن نزدیكی پناهنده شود جسم خود را در این چشمه شستشو و پاك كرده است.چشمه «اسكان» در دامنه كوه لجور در شمال شرق شازند با متوسط آبدهی ۲۰۰ لیتر در ثانیه از دیگر منابع آبی زیبا با چشم اندازهای طبیعی است كه در مسیر آن تفرجگاههای پنجه علی، رودخانه شرا و پل دو آب قرار دارد.سراب «رضاآباد» در دامنه ارتفاعات ویل آب و در منطقه ییلاقی رضاآباد شهرستان خمین از دیگر جاذبه های استان مركزی است كه در سراسر شكاف صخره و ارتفاعات بالای چشمه پوشیده از بوته های گون و گلهای وحشی است.
شقایق وحشی ، لاله های واژگون، بوته های سوسن و سنبل در بهار نشاطی خاص در این منطقه ایجاد كرده و رویش خزه و جلبك در مسیر جریان آب چشمه دیدنی است.برای دسترسی به این تفرجگاه زیبا باید از جاده خمین به الیگودرز در فرعی نور و نصرآباد به سمت قلعه آشنا رفت. چشمه «دوخواهران» در شمال شرقی شهر آستانه و در دامنه كوه دوخواهران در رشته راسوند نیز از دیگر گردشگاههای زیبای استان مركزی است.
در این چشمه دو تونل غارمانند وجود دارد كه به اعتقاد مردم منطقه دو تن از نوادگان امام علی (ع) برای امان از شر دشمنان در این غارها پناه گرفتند و از خدا تقاضای غیبت كردند.این چشمه در اذهان مردم بومی منطقه مقدس است و وجود درختان كهن چنار، صنوبر، بید و گردو در حاشیه این رود محیطی جذاب آفریده است كه در امتداد با دشت سبز آستانه كامل می‌شود.
چشمه «عمارت» درجنوب شرقی دشت شازند در دامنه كوه برآفتاب و كوه رازان با آبدهی متوسط ۸۰۰لیتر در ثانیه یكی از سرچشمه های اصلی رودخانه قره چای است كه جلوه های طبیعی مسیر آن دیدنی است.
در دهانه چشمه حوضچه طبیعی به شكل تالاب ایجاد شده كه در حاشیه آن منازل مسكونی است.این سرچشمه دارای چندین دهانه خروج آب از زیر صخره است كه بر روی یكی از این دهانه ها مسجد باب الحوایج بنا شده است. برای دسترسی به این منطقه خوش آب و هوا باید جاده شازند به سمت قدمگاه را طی كرد و به روستای عمارت رسید.چشمه «عباس آباد» شازند نیز در دامنه رشته كوه راسوند در جنوب دشت شازند قرار دارد.
این چشمه در ضلع شرقی شهر شازند واقع شده و به سوی روستای عباس آباد و اكبرآباد جریان دارد.این تفرجگاه طبیعی از نظر چشم اندازهای زیبا و بكر كم نظیر است و می تواند بستری مناسب برای گذران ایام فراغت باشد.
منبع : روزنامه ابرار


همچنین مشاهده کنید