جمعه, ۷ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 26 April, 2024
مجله ویستا

مقایسه اثر بخشی دو دهان شویه ایرشای ضد عفونی کننده و ضد پلاک با کلرهگزیدین بر روی فلور میکروبی دهان


مقایسه اثر بخشی دو دهان شویه ایرشای ضد عفونی کننده و ضد پلاک با کلرهگزیدین بر روی فلور میکروبی دهان
● زمینه و هدف:
کاربرد دهان شویه ها جهت کنترل پلاک و جلوگیری از تجمع آن بر روی دندان و سطوح لثه ایی مجاور جایگاه ویژه ای دارد. در این مطالعه به مقایسه تاثیرات دهان شویه کلرهگزیدین (CHX) و ایرشا ضد عفونی کننده و ایرشا ضد پلاک بر روی میکروارگانیسم های مهم هوازی که عامل تشکیل پلاک و بیماریهای پریودنتال و پوسیدگی پرداخته شده است.
● روش بررسی:
در این مطالعه آزمایشگاهی اثر بخشی دهان شویه های تولید ایران، شامل: ایرشا (Irsha) سبز رنگ (ضد پلاک و جرم دندان) و ایرشا زرد رنگ (ضد عفونی کننده) و کلرهگزیدین ۰.۲% (CHX) بر روی تعدادی از میکروب های هوازی فلور دهان مورد بررسی قرار گرفت. آزمایشات به روش انتشار (Diffusion) انجام شد. یعنی پس از جداسازی میکروب ها و قرار دادن هر یک از آنها در محیط رشد اختصاصی خود Blood agar) و یا(Muler hintone آنها را آنکوبه کرده و پس از آنکه هر یک از محیطهای رشد، پر از باکتری شده و هیچ فضای خالی باقی نماند، دیسک های کاغذی به قطر شش میلی متر که آغشته به یک نوع دهان شویه بود را به تعداد چهار بار در محیط رشد، برای هر یک از میکروب ها قرار داده و بعد از ۲۴-۴۸ ساعت اقدام به اندازه گیری قطر هاله عدم رشد (Inhibition zone) شد. این عمل برای هر یک از دهان شویه ها و هر یک از میکروب ها انجام گردید. داده های جمع آوری شده تحت برنامه SPSS نسخه دهم مورد تجزیه و تحلیل آماری قرار گرفت و آزمون مورد استفاده برای مقایسه گروههاOne-way ANOVA و برای مقایسه های دو به دویی Tukey HSD بود.
● یافته ها:
بر اساس نتایج بدست آمده از این مطالعه ایرشا ضد پلاک در کنترل عفونتها و یا کلنی هایی که به صورت غالب و به ترتیب اثر گذاری بر لاکتوباسیلوس (Lactobacillus) و نیسریا (Neisseria)، اس. سالیواریوس (S. salivarius)، اس. ویریدانس (S. viridans) و اس. موتانس ((S. mutans تشکیل شده، مفید واقع شده و بر دیگر باکتری ها بی اثر است. ایرشا ضد عفونی کننده بر هوازی های مورد نظر بی اثر می باشد.
● کلرهگزیدین:
در کنترل عفونتهای پیچیده متشکل از تمامی هوازیهای مورد مطالعه موثر بوده اما بیشترین اثر را بر لاکتوباسیلوس اس اپیدرمیدیس اعمال کرده و بعد از آن، به ترتیب اثر، بر اس اورئوس، سی دیفترویید، بروندیموناس، اس نیسیریا، اس سالیواریوس، اس موتانس، پی اوروجینوسا و در نهایت اس. ویریدانس اثرات خوب تا متوسطی اعمال می کند.
● نتیجه گیری:
کلرهگزیدین در این غلظت در مقایسه با دهان شویه های رایج مورد مطالعه در این مطالعه به غیر از چند مورد خاص عامل ضد میکروبی بسیار قویتری بوده و طیف جامعتری از میکروب ها را تحت تاثیر قرار می دهد.
بهزاد هوشمند
رسول یوسفی
زهرا خاموردی
منبع : پایگاه اطلاعات علمی


همچنین مشاهده کنید