جمعه, ۷ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 26 April, 2024
مجله ویستا

عوارض استفاده از مواد مخدر در قسمت های مختلف بدن


عوارض استفاده از مواد مخدر در قسمت های مختلف بدن
مصرف الکل و مواد مخدر علاوه بر تخریب روانی، اثرهای مخرب زیادی بر سلامتی انسان می گذارد و موجب تحلیل رفتن ماهیچه ها ، التهاب، افزایش رسوب چربی و فشار خون می شود.
الکل و مواد مخدر اثرات بدی بر اندام های مختلف بدن و سلامت فرد می گذارد که در گفت و گویی با خانم کوثرخانبابایی از کارشناسان موسسه تغذیه ، سلامت و توسعه آثار مخرب این مواد بر هر یک از اعضای بدن را تشریح کرد. توصیه این کارشناس تغذیه برای انجام اقداماتی جهت بهبود عوارض ناشی از استفاده از مواد مخدر در قسمت های مختلف بدن و بازگرداندن سلامت به فرد مصرف کننده به این شرح است:
● پوست و مو: مواد مخدر باعث تخلیه بدن از مواد مغذی می شوند که برای سلامت و زیبایی پوست و مو مورد نیازند. توصیه های عمومی برای مقابله با آن: مصرف غذاهای غنی از مواد مغذی ، به خصوص غذاهای غنی از ویتامین های C، A پروتئین و روی.
● قلب و عروق: به علت دریافت ضعیف پروتئین در افرادی که الکل و مواد مخدر مصرف می کنند ، ماهیچه ها تحلیل می روند و به موازات التهاب، افزایش رسوب چربی و فشارخون نیز اتفاق می افتد.
کارشناسان تغذیه در این خصوص ، رژیم کم چرب با پروتئین کافی و ورزش منظم را توصیه می کنند.
● کبد: ذخیره اندک ویتامین ها و مینرال ها در افرادی که الکل و مواد مخدر مصرف می کنند موجب ممانعت کبد متورم از تولید صفرا و فیلتراسیون و همچنین کاهش اشتها در این افراد می شود.
▪ توصیه: رژیم غذایی پرکالری و غذاهای با دانسیته بالای مواد مغذی، و مصرف مواد غذایی پرپروتئین با چربی متوسط به همراه مصرف مکمل های ویتامین و مینرال.
● لوزالمعده (پانکراس): تحریک پانکراس در جریان اعتیاد که به تورم این عضو منجر می شود، ممکن است باعث مسدود شدن مسیر ورود آنزیم ها به روده شود که این مساله موجب اختلال در هضم مواد غذایی و بیماری دیابت می شود.
▪ توصیه: مصرف مکرر وعده های غذایی کوچک مغذی.
● کلیه ها: التهاب، عفونتهای مکرر و افزایش دفع آب باعث افزایش اتلاف مواد مغذی می شود.
▪ توصیه: غذاهای غنی از مواد مغذی، غذاهای غنی از پتاسیم و مصرف محدود کافئین.
● سیستم عصبی مرکزی و هیپوتالاموس: الکل و مواد مخدر باعث تحریک کردن، آرام کردن و به خشم آوردن سیستم عصبی شده و بر حافظه و تفکر فرد نیزتاثیر می گذارند. الکل همچنین سلولهای غیر قابل ترمیم مغزی را از بین می برد و در اثر مصرف این مواد، مرکز کنترل اشتها پیام های مغشوشی را به منظور ایجاد احساس سیری ، گرسنگی و تشنگی ارسال می کند.
▪ توصیه: استراحت، مصرف غذاهای غنی از مواد مغذی شامل غذاهای غنی از تریپتوفان و تیروزین، فعالیت بدنی، مصرف مکمل های مولتی ویتامین مینرال و Bکمپلکس.
● غشاء مخاطی: مواد مخدر غشاء های مخاطی نظیر غشاء مری، معده و رکتوم را تحریک می کنند.
▪ توصیه: تغذیه متعادل می تواند به بازسازی این بافت ها کمک کند. مغذی غنی از ویتامین (سبزیجات نارنجی رنگ)، ویتامین Cو دریافت محدود کافئین.
● معده: مواد مخدر و الکل معده را تحریک کرده، خطرایجاد زخم ها را بالا برده و باعث آزردگی معده می شوند.
▪ توصیه: افزایش تعداد دفعات مصرف غذا و محدود کردن مصرف کافئین روده: کاهش یا افزایش سرعت زمان عبور مواد افزایش خطر سوء جذب مواد یا خطرایجاد انواع خاصی از سرطان ها.
▪ توصیه: دریافت بیشتر فیبر، آب، ورزش و محدود کردن کافئین.
● رکتوم: دفع ضعیف یا اسهال، ممکن است به هموروئید(بواسیر) منجر شود.
▪ توصیه: مصرف غذاهای پرفیبر، روتین(یک مینرال)، مصرف آب و داشتن فعالیت بدنی.
● شاخص های خونی: سطح بسیاری از مواد مغذی به واسطه ی مواد مخدر و الکل تحت تاثیر قرار می گیرد.
▪ توصیه: برای این که تست خون نتیجه دقیقی به دست دهد توصیه می شود که تا هفته بعد از ترک انجام شود.
در مورد کلسترول، اگر اندازه گیری به دقت انجام نشود ممکن است نتیجه نرمال به نظر برسد در حالی که واقعا این طور نیست.
نقش رژیم و تغذیه در بهبود افرادی که به الکل و مواد مخدر و داروها اعتیاد دارند: این کارشناس تغذیه می گوید همه افرادی که به دفعات الکل و دارو مصرف می کنند، دچار سوء تغذیه می شوند.
درک اهمیت نقش تغذیه به بهبود این افراد کمک شایانی
می کند. دانستن این که فقط چربی ها به ازای هر گرم، کالری بیشتری نسبت به الکل تولید می کنند، تعجب آور است.
با نوشیدن الکل ، فرد معتاد احساس سیری کرده و مقدار غذای دریافتی اش به شدت کاهش می یابد بنابراین، این رژیم صرفا کالری مورد نیاز این افراد را تامین می کند و از نظر مواد مغذی مورد نیاز، به شدت فقیر است و باعث ایجاد سوء تغذیه می شوند.
معتادان به داروها نیز اثرات مشابهی را تجربه می کنند. الکل و داروها از جذب و شکسته شدن مناسب مواد مغذی و دفع بهینه ی سموم بدن جلوگیری کرده و در نتیجه باعث ایجاد مشکلات بسیاری برای سلامتی فرد معتاد می شوند.
بازگرداندن سلامتی جسمی و روحی فرد معتاد: این کارشناس تغذیه می گوید ماهیت بهبود، تغییر رفتارها وعادات منفی به رفتارها و عادات مثبت است. تغذیه مناسب، استراحت و ورزش مناسب، همگی، نقش مهمی را در ایجاد موفقیت آمیز این تغییرات بازی می کنند. آموختن چگونگی انتخاب غذاهای سالم در رسیدن فرد به یک شیوه زندگی سالم بسیار اهمیت دارد.
به دلیل مسامحه معتادان در رژیم غذایی شان، این افراد اختلالات گوارشی مثل اسهال، یبوست و ناتوانی در هضم مناسب غذا را تجربه می کنند که در کنار همه این موارد بی اشتهایی هم وجود دارد. در نتیجه این افراد برای بازسازی بافتها و اندام های صدمه دیده و بازیافتن عملکرد مناسب سیستمهای مختلف بدن مثل سیستم عصبی و گوارشی ، به غذاهایی نیاز دارند که از نظر مواد مغذی غنی باشند. تغذیه بر روی میل این افراد به داروها و الکل هم تاثیر می گذارد: معتادانی که تازه اعتیاد خود را ترک کرده اند، با میل شدید به داروها و الکل درگیرند. تحقیقات نشان داده است رژیمی که شامل انواع مناسبی از غذاهای پرپروتئین و پر کربوهیدرات باشد می تواند تغییر بسیار بزرگی در هوس شدید این افراد به این مواد ایجاد کند.
این کارشناس تغذیه می گوید غذاها بر رفتار تاثیر می گذارند. به موازات اسیدهای آمینه، کمبود مواد مغذی دیگری مثل اسید فولیک و دیگر ویتامین های گروه Bهم تاثیرات شدید و مهمی دارند. شکر و کافئین می توانند در ایجاد تغییرات رفتاری فرد دخیل باشند، بنابراین دریافت شکر و کافئین در مراحل اولیه ترک، باید محدود شود.
منبع : روزنامه جوان


همچنین مشاهده کنید