چهارشنبه, ۱۹ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 8 May, 2024


میگنا - مهارت خود مراقبتی در بیماری مزمن ریه
۱۴۰۳/۰۲/۰۸ / سایت میگنا / اجتماعی

میگنا - مهارت خود مراقبتی در بیماری مزمن ریه

تغذیه سالم خوب و داشتن تحرک کافی و مناسب مثل ورزش به صورت مستمر در طول هفته دو ابزار خود مراقبتی مهم هستند که می توانید وقتی مبتلا به بیماری مزمن ریه هستین ، برای داشتن احساس بهتر و زندگی سالم تر از آنها استفاده کنید.

مهارت خود مراقبتی در بیماری مزمن ریهدکتر طاهره کیایی، متخصص روانشناسی سلامتتغذیه سالم خوب و داشتن تحرک کافی و مناسب مثل ورزش به صورت مستمر در طول هفته دو ابزار خود مراقبتی مهم هستند که می توانید وقتی مبتلا به بیماری مزمن ریه هستین ، برای داشتن احساس بهتر و زندگی سالم تر از آنها استفاده کنید. تغذیه سالم خوب و داشتن تحرک کافی و مناسب مثل ورزش به صورت مستمر در طول هفته دو ابزار خود مراقبتی مهم هستند که می توانید وقتی مبتلا به بیماری مزمن ریه هستین ، برای داشتن احساس بهتر و زندگی سالم تر از آنها استفاده کنید. توانایی افراد، خانواده‌ها و جوامع برای ارتقای سلامت، پیشگیری از بیماری، حفظ سلامت، و مقابله با بیماری و ناتوانی با یا بدون حمایت یک ارائه‌دهنده مراقبت‌های بهداشتی را خود مراقبتی میگویند


دکتر طاهره کیایی در ادامه این مطلب اضافه میکند ورزش کردن و داشتن تحرک مناسب و کافی از جمله ساده ترین و مفید ترین روش های بهبود کیفیت زندگی و همچنین افزایش توانایی در زندگی افراد مبتلا به بیماری مزمن ریه می باشد.

فعالیت و ورزش مناسب عضلات را تقویت می کند ، خلق را بهبود می بخشد ، سطح انرژی و کارآمدی قلب و ریه را بهبود و افزایش می دهد.

اما نکته مهم اینجاست که داشتن تحرک، فعالیت و ورزش لزوما آسیب ناشی از بیماری به ریه را بهبود نمی دهد اما می تواند توانایی شما را برای عملکرد در زمینه موانع ناشی از بیماری ریه را بهبود ببخشد .

یکی از نکاتی که باید به آن توجه بیشتری داشته باشین زمانی است که ورزش را شروع می کنید ، بسیار مهم است که شروع ورزش از سطح پایین باشد مثل پیاده روی آهسته در زمان کوتاه ، وقتی به این نتیجه رسیدید که با تنگی نفس کمتر فعالیت بیشتر داشته باشید آن وقت می توانید به تدریج و آرام آرام سطح عملکردتان را بالا ببرید .


چند توصیه در مورد ورزش و فعالیت برای بیمارانی که به بیماری مزمن ریه مبتلا هستند :

✅️ افراد مبتلا به آسم : احتمالا زمان ورزش و فعالیت و تحرک زیاد دچار سرفه ، یا خس خس سینه شوند ، اگر این مسئله پیش آمد با پزشک متخصص صحبت کنید تا در صورت نیاز اسپری تسریع کننده قبل از شروع ورزش استفاده کنید (با تجویز متخصص).

✅️تنگی نفس خفیف در حین فعالیت ورزشی امری طبیعی است اما اگر پس از کمی فعالیت ورزشی دچار تنگی نفس شدید شدید ، پزشک می تواند داروهای شما را تغییر بدهد و این ممکن است زمان بیشتری نیاز باشد تا شما به نقطه امنی برای آرامش خود برسید.

✅️ مدت زمان بیشتری را صرف گرم و سرد کردن بدن برای آماده سازی فعالیت ورزشی کنید، این روش بهتر است جزئی از نرمش های از جمله تنفس با لب های بسته و تنفس دیافراگمی یا شکمی باشد.

✅️به تنفستان توجه کنید . مطمئن شوید که تنفس عمیق و آهسته انجام می شود و هنگام باز دم از تنفس با لب های بسته استفاده کنید و باز دم را دو الی سه بار بیشتر از عمل دم انجام دهید .

✅️یادتان باشد تمرین های دست زودتر از تمرین های پا موجب تنگی نفس و افزایش ضربان قلب می شوند.

✅️شنا کردن یک فعالیت ورزشی مفید برای افراد مبتلا به بیماری مزمن ریه است.

✅️ورزش‌های قدرتی ، ورزش‌های سبک ،وزنه برداری سبک و قایق رانی بخصوص برای کسانی که به دلیل مصرف دارو یا سایر علل ضعیف یا کم توان شده اند، مفید است.

✅️اگر ترس دارید که دچار تنگی نفس شوید ، ورزش ممکن است برایتان نگران کننده باشد ، هر فردی انتظار طبیعی افزایش ضربان قلب و افزایش تعداد تنفس حتی قبل از شروع ورزش تجربه می کند ، تنفس با لبهای بسته و تنفس دیافراگمی به آرمیدگی و آرامش شما کمک می کند.


نکته: هر ورزش ترکیبی از فعالیت های بدنی را که دوست دارید مثل دوچرخه سواری، باغبانی، پیاده روی ، انتخاب و امتحان کنید .

✅️مهمترین مسئله داشتن استمرار در انجام دادن فعالیت ورزشی است .

بنابر همین گزارش از میگنا رسانه سلامت روان ایران بیماری های مزمن ریوی گروهی از بیماری ها هستند که جریان هوا را مسدود کرده و تنفس را دشوار می کنند. دو بیماری مزمن ریوی که بیشتر رایج هستند عبارتند از:

1. برونشیت مزمن یا آمفیزم . این بیماری باعث انسداد تهویه ریوی و مشکلات تنفسی می شود که با گذشت زمان بدتر می شود علت اصلی برونشیت میتواند قرار گرفتن طولانی مدت در معرض گازهای تحریک کننده یا ذرات معلق است و یا دود سیگار است علائم این بیماری عبارتند از تنگی نفس، سرفه مزمن، تولید مخاط، و خس خس سینه.

2.آسم یک بیماری مزمن است که راه های هوایی و مجاری ریه را تحت تاثیر قرار می دهد و باعث حملات مکرر تنگی نفس و خس خس سینه به دلیل تنگ شدن مجاری تنفسی می شود علائم آسم می تواند از نظر شدت و فراوانی متفاوت باشد و ممکن است در طول فعالیت بدنی یا در شب بدتر شود.[ آسم شایع ترین بیماری مزمن در بین کودکان است.

سیگار کشیدن، آلودگی هوا، آلرژی ها، و مخاطرات در مشاغل خاص که با آلودگی های شیمایی  سرکار ودارند میتوانند سلامتی دستگاه تنفسی را بخطر بیندازند .