دوشنبه, ۱۷ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 6 May, 2024
مجله ویستا

سازگاری و ناسازگاری غذاها


سازگارى و ناسازگارى غذاها يک نکتهٔ قابل توجه و حقيقت مسلّم است که اکثر افراد به‌صورت خيلى ساده و بى‌اهميت به آن مى‌نگرند و به راحتى از کنار آن مى‌گذرند در صورتى که به تجربه ثابت شده است که مخلوط نامناسب غذاها با يکديگر و عدم رعايت ترکيب صحيح آنها در رژيم غذائى موجب ناراحتى و عوارضى در دستگاه گوارشى و اختلال در سيستم اعصاب مى‌گردد.
ما خود ناظر افرادى بوده‌ايم که سال‌ها از اختلالات هضم مانند نفخ، درد و پيچ شکم، اسهال، خارش بدن و غيره رنج مى‌برده و تصور مى‌کرده‌اند که اين امر نتيجهٔ عکس‌العمل بدن آنها نسبت به غذاهاى خام است غافل از اينکه عکس‌العملى در بين نبوده و تمام ناراحتى آنها ناشى از ناسازگارى مواد گوناگونى بوده است که مى‌خورده‌اند و وقتى ترکيب غذاى آنها اصلاح گرديده است از آن ناراحتى‌ها رهائى يافته‌اند.
به عقيدهٔ ما اگر رعايت سازگارى غذاها بشود و همراه با عمل جويدن مراعات گردد هيچ‌گونه اختلالات گوارشى يا ناراحتى‌هاى ديگر نخواهد بود. نبايد تصور شود که از اين و يا از آن مواد خود را محروم سازيم بلکه مقصود اين است که مواد ناسازگار را باهم در يک وعده نخوريم و آنها را در وعده‌هاى مختلف مصرف کنيم، در رابطه با اين موضوع پروفسور نيکولا کاپو يکى از متخصصين پرهيز و معالجهٔ امراض با غذاها که طرفدار غذاهاى سالم و طبيعى است و بيش از سى سال در اسپانيا مشغول مداواى بيمارى با رژيم‌هاى غذائى بوده و بيش از هفتاد جلد کتاب دربارهٔ تجارت خود نوشته و منتشر کرده است دربارهٔ سازگارى و ناسازگارى‌ غذاها بهترين سخن را گفته و در اينجا نکاتى از آنها را که روزانه خام‌گياهخواران با آنها سروکار دارند يادآور مى‌شويم:
سازگارى و ناسازگارى غذاها با يکديگر موضوعى است که از قديم بشر به حکم تجربه و غريزهٔ طبيعى به آن پى برده است و امروز با بررسى‌هاى علمى در آزمايشگاه‌هاى جديد صحت اين موضوع ثابت شده و مدلل گرديده است که آنچه در زير زمين به‌وجود مى‌آيد مانند هويج، ترب، شلغم، پياز، سيب‌زميني، چغندر و غيره و آنچه در روى زمين پيدا مى‌شود يعنى ميوه‌جات و سبزيجاتى از قبيل هندوانه، خربزه، کاهو، خيار و گوجه‌فرنگي، شاهي، جعفرى و غيره داراى خاصيت مانيتيسم هستند و با محصولات درختى مانند سيب، گلابي، ليمو، هلو، انگور، پرتقال، انار و غيره که در بالاى زمين به‌وجود مى‌آيند و داراى خاصيت الکتريکى مى‌باشند جز در چند مورد باهم سازگار نيستند و اگر اين هر دو را با يکديگر مخلوط کنيم و بخوريم توليد سوء هضم مى‌کند و يک مادهٔ شيميائى تازه‌اى را به‌وجود مى‌آورد که بعد از گذشتن از کبد با خون مخلوط مى‌شود و از اين اختلاط يک نوع مسمويت مزمن و غيرقابل اجتناب پيدا مى‌شود و در بيشتر موارد باعث اختلالات دردناک دستگاه هاضمه، اسهال، نفخ و گاز شکم که اغلب منجر به فتق شکم، قولنج، جوش، ورم امعاء سردردهاى يک‌طرفه (ميگرن)، درد کليه، آنژين، آپانديسيت، آلرژى و غيره مى‌شود.
باز هم براى روشن شدن ذهن خوانندگان يادآورى مى‌کنيم که در مورد سازگارى و ناسازگارى غذاها با يکديگر موارد استثناء وجود دارد مثلاً سيب درختى با اينکه بر روى درخت مى‌رويد با سبزى‌ها، و غلاتى مثل گندم، ذرت، برنج همچنين ميوه‌هائى مثل خربزه و هندوانه به خوبى سازگار است و مى‌توانيم آنها را در يک وعده باهم مصرف نمائيم ولى از طرف ديگر ميوه‌هاى روغن‌دار مثل بادام، فندق، گردو با ميوه‌هاى شيرين درختى ناسازگار است اما با ميوه‌هاى زمينى يعنى سبزى‌ها سازگار مى‌باشد.
کاپو در بخش ديگرى از کتاب خود مى‌نويسد:
علت تخميرهاى (۵/۴ بيمارى‌ها تخمير غذا در رودها‌ است - فيزيولوژى گايتون) خطرناک، عفونت روده‌ها، امراض و دردهاى سخت شکم و کبد، مسموميت خون و انواع سردردها و تحريکات عصبى همه ناشى از ناسازگارى غذا مى‌باشد بنابراين هر کس بايد بداند که چه غذاهائى با يکديگر خوب ترکيب مى‌شود و سازگار است و برعکس چه موادى هنگام ترکيب با يکديگر ناسازگار است زيرا سازگارى غذاها با يکديگر براى حفظ تندرستى و معالجهٔ امراض با غذا از اصول ثابت و مهمى است که مى‌توان آن را کليد شفا و تندرستى دانست. مرکز تمام بيمارى‌هاى بدن دستگاه هاضمه است که به‌علت ترکيبات ناسازگار غذاها پيدا مى‌شود. ما بايد رژيم غذائى را اصلاح کنيم تا انسان سالم و تندرست گردد و ديگر بيمارى‌ها بر او هجوم نياورند انسان ساختهٔ غذائى است که صرف مى‌کند و غذاى او ساختهٔ فکرش مى‌باشد.
بد نيست بدانيد که ليمو با چه غذاهائى سازگار و با چه غذاهائى ناسازگار است:
ليمو با غلات و حبوباتى از قبيل گندم، برنج، لوبيا، نخود، عدس، باقلا، لپه، ارزن و همچنين با ميوه‌جاتى از قبيل سيب درختي، موز، انجير، خرما و ميوه‌هاى شيرين، گوجه‌فرنگي، سيب‌زمينى و بلوط نمى‌سازد.
ولى با روغن‌هاى مايع نباتى و ميوه‌هاى روغن‌دار از قبيل گردو، بادام، فندوق، بادام زمينى (پسته شام)، ميوهٔٔ زيتون، نارگيل و همچنين سبزيجاتى مانند هويج، سالاد کاهو، تره‌فرنگي، پياز، چغندر، گل کلم، کلم، کلم قمري، کلم دکمه‌اي، آنديو، سير، شلغم، بادنجان، فلفل، رازيانه، مارچوبه، نعناع و انواع کدوها مى‌سازد.
نان با چه غذائى سازگار است؟ (خام‌گياهخواران مى‌توانند از جوانهٔ گندم به‌جاى نان استفاده نمايند). با سبزى‌هاى خوردنى و کاهو و ميوه‌هاى تازه از قبيل پرتقال، نارنگي، هندوانه، خربزه، انگور، هلو، گيلاس، آلبالو، ازگيل، توت، خرمالو، انجير، آناناس، انجير خشک، آلو، انبه سازگار است.
کاهو با اين خوراکى‌ها سازگارى دارد:
ليمو، سير، گوجه‌فرنگي، ترب، کرفس، هويج رنده شده، چغندر قرمز، شاهي، رازيانه، آرتيشو، گل کلم، شنگ، خيار، تره‌فرنگي، بادنجان و روغن‌هاى نباتى مايع و ميوهٔ نارگيل، گردو و زيتون مى‌سازد.
سيب‌زمينى:
با کاهو، کرفس، هويج، چغندر، ترب، کلم، گوجه‌فرنگي، سبزى و گل کلم و ميوه‌جاتى از قبيل پرتقال، انگور، آناناس، زردآلو، ميوه‌هاى شيرين، ميوه‌هاى روغن‌دار، گلابي، سيب درختى و روغن‌هاى مايع مى‌سازد اما با برنج، لپه، لوبيا، ذرت، باقلا، عدس و ميوه‌هاى کال و ترش و ليمو، نان (جوانهٔ گندم) و بلوط نمى‌سازد.
گوجه‌فرنگى با اين غذاها مى‌سازد:
با تمام سبزى‌ها و ميوه‌هاى روغن‌دار و روغن‌هاى نباتى مايع و نان (جوانهٔ گندم)، آرتيشو، موز، بادنجان، چغندر، هويج، گردو، لپه و لوبيا.
به چند نمونه از سازگارى و ناسازگارى غذاها که در کتاب دکتر ريمون باربو که از پزشکان پيرو طبيعت مى‌باشد توجه فرمائيد:
اگر دستورهائى که در مورد ترکيب اغذيه در زير ذکر مى‌کنيم خيلى پيچيده (منظور اين است که اجراء آن ممکن است کمى دشوار به‌نظر آيد) به‌نظر مى‌رسد نبايد اين‌طور نتيجه گرفت که اجراء آن خيلى مشکل است حقيقت اين است که پيروى و عمل به آن ساده و آسان مى‌باشد فقط بايد به‌تدريج به آن عمل کرد.
- در يک وعدهٔ غذا مواد پروتئين و نشاسته‌اى را باهم مصرف نکنيد (مواد نشاسته‌اى مانند سيب‌زمينى و غلات مانند گندم و حبوبات مانند نخود، لوبيا، عدس و غيره را نبايد با دانه‌هاى روغنى مانند پسته، بادام، گردو و غيره را باهم بخوريد.)
- ميوه‌هاى شيرين و مواد نشاسته‌اى را باهم مخلوط نکنيد و در يک وعده آنها را مصرف ننمائيد.
- ميوه‌هاى ترش و شيرين را براى خوردن باهم مخلوط نکنيد.
- ميوه‌هاى ترش با مواد پروتئينى به‌استثناء گردو ترکيب ناسازگارى دارد.
- غذاهاى شيرين را با مواد نشاسته‌اى نخوريد که اين موضوع خيلى مهم است.
- خربزه و طالبى را به تنهائى بخوريد.
- فقط يک نوع از مواد نشاسته‌اى را در يک وعده غذا مصرف کنيد.
- در يک وعده غذا بيش از يک غذاى پروتئين‌دار مصرف ننمائيد.
- با مواد نشاسته‌اي، سبزى‌هاى سبز مصرف بشود.
- با گردو و بادام ميوه‌هاى ترش يا سبزى‌هاى سبز را بخوريد.
- اصولاً رجحان دارد که در يک وعده غذاى سبزى و ميوه باهم مصرف نگردد. اگر غذاها خوب باهم ترکيب شوند عمل هضم آن آسان است و اين کار به تحليل غذا در بدن کمک مى‌کند. در يک وعده غذا نبايد غذاهاى گوناگون را به مقدار زيادى مصرف شود مخصوصاً کسانى که هضم مشکلى دارند و غذا را به سختى تحليل مى‌برند بايد از اين کار دورى جويند.
تمام غذاها داراى طبيعت يکسان نيستند و همه در يک زمان هضم نمى‌شوند و قواعد طبيعى براى ترکيب اغذيه وجود دارد که اگر افراد بخواهند و مايل باشند و از آن پيروى کنند نتايج نيکوئى حاصل خواهند کرد. اگر مواد مختلف باهم ترکيب شوند و در مزاج مصرف‌کننده توليد گاز کند و يا موجب آروغ زدن شود و يا در شکم احساس درد گردد و يا حال تهوع دست دهد علت اين اختلالات و عوارض اختلاط نامناسب غذاها است (خوب بخوريد و جوان بمانيد - خلاصه‌اى از صفحات ۱۵۸ الى ۱۶۰ با اندک تغييرى).


همچنین مشاهده کنید