پنجشنبه, ۱۳ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 2 May, 2024
مجله ویستا

ترکیب و خواص غذائی آفتابگردان


دانه آفتابگردان به‌رنگ‌هاى سفيد و خاکسترى راه‌راه، قهوه‌اي، بنفش‌تيره و سياه ديده مى‌شود. وزن هر دانه آفتابگردان در ارقام گوناگون از ۵ تا ۱۲۰ گرم است. وزن هزار دانه رقم رکورد که در ايران کاشته مى‌شود، نظر به‌شرايط کاشت و داشت از ۵۰ تا ۹۰ گرم نوسان دارد.
درصد پوست در دانه آفتابگردان در رقم‌هاى بومى ۳۵ تا ۵۰ و در رقم‌هاى اصلاح شده حدود ۲۰ تا ۲۵ درصد است.
ميزان روغن دانه آفتابگردان در رقم‌هاى گوناگون ۲۶ تا ۵۰ درصد است، رنگ روغن آفتابگردان زرد روشن و داراى ويتامين‌هاى زياد و ارزش غذائى فراوان است. روغن آفتابگردان مرکب از تعدادى اسيد چرب به‌شرح زير است:
- اسيد اولئيک -Oleic Acid، به مقدار ۳۴ درصد
- اسيد لينولئيک - Linoleic Acid، به مقدار ۶۵ درصد
- اسيد پالميتيک -Palmitic Acid، به مقدار ۶ درصد
- اسيد اِستاريک - Estearic Acid، به مقدار ۴ درصد
دانه خشک آفتابگردان ۱۵ تا ۱۶ درصد پروتئين دارد. پس از روغن‌گيرى از دانه، کنجاله‌اى که باقى مى‌ماند ۱۳ درصد فيبر و ۴۰ درصد پروتئين دارد.


همچنین مشاهده کنید