دوشنبه, ۱۷ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 6 May, 2024
مجله ویستا

مراحل پس از برداشت و فرآوری


  فرآورده‌هاى اصلى پنبه
پس از برداشت محصول پنبه که به آن وش گفته مى‌شود، در کارخانه‌هاى پنبه پاک‌کنى تبديل به الياف+ پنبه دانه (تخم پنبه) مى‌شود. پس از آن، الياف راهى‌کارخانه‌هاى ريسندگى شده و تبديل به نخ شده و سپس به کارخانه‌هاى بافندگى منتقل مى‌شود و پنبه دانه نيز راهى کارخانه‌هاى روغن‌کشى مى‌گردد.
  فرآوردهاى فرعى پنبه
- لينتر يا کرک‌هائى که سطح دانه را مى‌پوشاند و ۳ تا ۱۹ درصد وزن دانه را در رقم‌هاى گوناگون تشکيل مى‌دهد و از آن نخ، کاغذ، پلاستيک، فيلم، نمد، موکت و وسايل بهداشتى تهيه مى‌شود.
- پوسته که مغز را مى‌پوشاند و ۴۰ تا ۴۵ درصد وزن دانه را تشکيل مى‌دهد و به رنگ قهوه‌اى تيره تا سياه ديده مى‌شود. از پوست دانه خوراک دام، کود، پلاستيک و لاستيک مصنوعى تهيه مى‌شود.
- مغز پنبه دانه که به رنگ سفيد و از روغن و پروتئين تشکيل شده و ۵۰ تا ۵۵ درصد وزن دانه را تشکيل مى‌دهد. از مغز دانه روغن خوراکي، صابون، گليسيرين، اسيدهاى چرب و از تفاله آن کود، خوراک دام و آرد تهيه مى‌کنند.


همچنین مشاهده کنید