کربوهيدراتهاى ساده (قندها) شامل مونوساکاريدها (تک قندىها) و دىساکاريدها (دو قندىها) مىباشد. در حالىکه به کربوهيدراتهاى پيچيده، پلىساکاريدها (نشاسته و فيبرهاى غذائي) اطلاق مىشود. ترکيبات ديگر، مثل سوربيتول و گزيليتول از کربوهيدراتها مشتق مىشوند و در مواد غذائى و بدن وجود دارند.
فيبرهاى غذائي: بخشى از گياه هستند که در لوله گوارش انسان هضم نمىشوند. اين فيبرها اغلب حجم - Bulk ناميده مىشوند. فيبرهاى غذائى شامل:
- فيبرهاى غيرمحلول در آب و فيبرهاى ساختمانى گياهان
- فيبرهاى محلول در آب و فيبرهائى که ماهيت چسبندگى به جاى رشتهاى بودن دارند، مىباشد جدول (فيبرهاى غذائي: منابع غذائى و عملکرد). به استثناء ليگنين که بخش چوبى گياه است و کربوهيدرات نمىباشد، فيبرهاى غذائى کربوهيدراتهاى پيچيدهاى هستند که ماهيت فيزيکي، ساختمان و عملکردهاى گوناگون در لوله گوارش دارند. فيبرهاى غذائى به دليل غيرقابل هضم بودن، هيچ ماده مغذى به بدن نمىرسانند. بعضى فيبرها مثل همىسلولز و فيبرهاى محلول در آب توسط باکترىهاى روده تا حدودى تخمير مىشوند و مقادير کمى کالرى توليد مىکنند.
جدول طبقهبندى کربوهيدراتها
طبقهبندى
نمونه
برخى منابع غذائي
تکقندىها
گلوگز (دکستروز، قند انگور، قند ذرت، قند خون)
ميوهها و سبزىها، عصاره، ذرت، عسل
فروکتوز (لوولوز، قند ميوه)
ميوهها و سبزىها، عصاره، ذرت، عسل
گالاکتوز
فقط از هيدروليز لاکتوز حاصل مىشود.
دوقندىها
سوکروز
نيشکر، چغندر، شيره افرا، به مقدار کمى در ميوهها و سبزىها موجود است
مالتوز
از به حالت مالت درآمدن غلات، هيدروليز اسيدى نشاسته بهدست مىآيد