سه شنبه, ۴ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 23 April, 2024
مجله ویستا

بیماری‌های قلبی - عروقی (Diet, cholesterol - restricted, fat - controlled)


رژيم پيشنهاد شدهٔ برنامه‌هاى آموزش کلسترول از سوى انستيتوى ملى بهداشت آمريکا به‌عنوان درمان اوليه جهت پائين آوردن کلسترول و LDL براى بيمارى قلبى عروقى براى گروه سنى نوجوانان و کودکان بالاى ۲ سال. اين رژيم يک برنامهٔ دو مرحله‌اى است. رژيم مرحله اول براى سه ماه پى گرفته مى‌شود و اگر هيچ کاهش قابل توجهى در کلسترول خون به چشم نخورد، مرحله دوم رژيم شروع مى‌شود. در رژيم مرحله يک، کلسترول به ۳۰۰ ميلى‌گرم در روز يا کمتر محدود مى‌شود و لازم است چربى اشباع به کمتر از ۱۰% و چربى‌هاى غيراشباع پلى تا ۱۰% برسد و باقى‌مانده کالرى چربى از اسيدهاى چرب منو به ۱۵% برسد. در رژيم مرحله دو، کلسترول به ۲۰۰ ميلى‌گرم در روز يا کمتر و چربى‌هاى اشباع به کمتر از ۷% کل کالرى محدود مى‌شود. دريافت پروتئين در حدود ۱۲ تا ۱۵% کل کالرى است. رژيم مرحله يک با محدود کردن دريافت گوشت، ماهى و ماکيان به دو سروينگ متوسط در روز (۲ تا ۳ اونس در هر سروينگ) تکميل مى‌شود و دريافت تخم‌مرغ (يعنى زردهٔ تخم‌مرغ) به سه عدد در هفته محدود مى‌شود و هم‌چنين دريافت گوشت‌هاى احشائى (جگر، قلوه، طحال و دل) به‌عنوان جايگزين تخم‌مرغ به ۶۰ گرم محدود مى‌شود. هم‌چنين از طريق پاک کردن چربى‌هاى گوشت و استفاده از تنها برش‌هاى بى‌چرب گوشت و شير کم‌چرب و محصولات لبنى کم‌چرب؛ دريافت چربى نيز محدود مى‌شود. لازم است تنها از روغن‌هاى مايع گياهى غنى از MUFA و PUFA نظير ذرت، پنبه دانه، دانه سويا، گلزا، کانولا و روغن زيتون استفاده گرديده و از مصرف غذاهاى آماده تجارى حاوى تخم‌مرغ، شير کامل و چربى‌هاى اشباع پرهيز شود.
هم‌چنين لازم است غذاهاى غنى از کلسترول نظير ماهى roe، خاويار و مغز از رژيم کنار گذاشته شود. در رژيم مرحله دو لازم است زردهٔ تخم‌مرغ حذف شود و ماهى و ماکيان (گوشت سفيد بدون پوست) با گوشت قرمز جايگزين شود و تنها از کم‌چرب‌ترين برش‌هاى گوشت، شير بدون چربى و محصولات بدون چربى استفاده شود. لازم است در رژيم غذائى منابع خوب فيبر محلول نظير جو دوسر، بقولات، جو، لوبياى خشک،پکتين، پسيليوم يا دانه اسپرزه و صمغ‌گوار به‌خاطر اثرات پائين‌آورندگى کلسترول گنجانيده شود. فعاليت بدني، کنترل وزن و حفظ وزن مطلوب بسيار مهم است.
  رژيم محدود از سديم (Diet, sodium - restricted)
رژيمى است که در آن محتوى سديم به سطح مخصوصى که ممکن از محدوديت ملايم تا شديد در نوسان باشد، محدود مى‌شود. محدوديت سديم عمدتاً براى ريشه‌کني، کنترل و پيشگيرى از ادم همراه با نارسائى احتقانى قلب، سيروز کبد، نفريت، نفروزيس، توکسمى باردارى و درمان با هورمون آدرنوکورتيکوتيروپين استفاده مى‌شود. اين محدوديت هم‌چنين در درمان برخى موارد هيپرتانسيون حساس به سديم نيز مفيد است. ميانگين محتوى سديم رژيم افراد آمريکائى در حدود ۳ تا ۶ گرم (۵/۷ تا ۱۵ گرم نمک طعام) در روز مى‌باشد. سديم رژيم غذائى دو منبع دارد: يکى سديمى که به‌طور طبيعى در غذاها وجود دارد و ديگرى سديمى که طى عمل پخت و فرآورى به غذا اضافه شده است. ۴۰% وزن نمک طعام سديم مى‌باشد و يک قاشق غذاخورى نمک حاوى تقريباً ۲۰۰۰ ميلى‌گرم سديم (mEq ۸۷) مى‌باشد. غذاها از نظر محتوى سديم طبيعى آن بسيار فرق مى‌کنند. در کل، غذاهاى حيوانى منابع نسبتاً غنى سديم بوده و غذاهاى گياهى معمولاً سديم کمى دارند. بيشتر سديم اضافه شده به غذا ناشى از نمک طعام سر سفره و گلوتامات منوسديم مى‌باشد.
اشکال ديگر سديم که معمولاً در فرآورى غذاها استفاده مى‌شوند عبارتند از بيکربنات سديم، بنزوات سديم، هيدروکسيد سديم. به‌علاوه در برخى از داروها و هم‌چنين آب سديم وجود دارد. خواندن برچسب روى غذاها و بسته‌بندى‌ها مهم است. در ايالات‌متحده، سديم اضافه شده در طى فرآورى غذا، ۷۵% سديم رژيم غذائى را تأمين مى‌نمايد و ۱۵% در طى پخت و هنگام صرف غذا اضافه مى‌شود و ۱۰% باقى‌مانده هم مربوط به سديمى است که به‌طور طبيعى در غذاها وجود دارد. برآورد تقريبى حداقل نياز به سديم برابر ۵/۰ گرم در روز مى‌باشد. يک رژيم معمول آمريکائى حاوى تقريباً ۳ تا ۶ گرم سديم (۵/۷ تا ۱۵ گرم نمک طعام) در روز مى‌باشد. شوراى ملى تحقيقات، محدود کردن دريافت نمک را تا سقف ۶ گرم در روز (۲۴۰۰ ميلى‌گرم سديم) پيشنهاد کرده است. هدف ملى رژيمى عبارت از دريافت کمتر از ۵ گرم نمک در روز مى‌باشد و انجمن قلب آمريکا و ساير آژانس‌ها دريافت کمتر از ۳ گرم در روز را پيشنهاد مى‌نمايند.


همچنین مشاهده کنید