جمعه, ۳۱ فروردین, ۱۴۰۳ / 19 April, 2024
مجله ویستا

خواص داروئی


كریستف كلمب تخم كاهو را به دنیای جدید برد به‌طوری كه از اوایل قرن پانزدهم میلادی كاهو در هائیتی و باهاما كشت می‌شده است‌. كاهو گیاهی است یكساله كه دارای برگ‌های پهن و دراز و سبز روش می‌باشد و با طعم كمی شیرین‌. انواع مختلف كاهو كه در حال حاضر در آمریكا كشت می‌شود حدود ۱۶ نوع می‌باشد كه در تمام طول سال وجود دارد روی‌هم‌رفته دو دسته كاهو وجود دارد‌:
۱. كاهوی پرورشی و اهلی كه در سالاد استفاده می‌شود كه كاهوی گرد Head Lettuce و كاهوی ایرانی Romano Lettuce از انواع مهم آن است‌.
۲. كاهوی وحشی یا كاهوی خودرو.
كاهوی ایرانی از نظر مواد غذائی از كاهوی گرد بهتر است‌. كاهوی گرد ارزش غذایی چندانی ندارد زیرا دارای مقدار زیادی الیاف است كه تولید گاز و نفخ در معده می‌كند‌.
  تركیبات شیمیائی
كاهو دارای مواد معدنی مانند نیكل‌، كبالت‌، سولفور و مس می‌باشد. مواد شیمیائی كاهو عبارتند از: لاكتوكاروم Lactucarum (‌كه ماده ای است مخدر‌) موم‌، رزین‌، مالیك اسید و سوكسی نیك اسید‌، لاكتوم كاروم خواب آور و مسكن است‌. از لاكتوم كاروم به‌عنوان داروی خواب‌آور و مسكن و نیز در چشم پزشكی برای گشاد كردن مردمك چشم استفاده می‌شود‌. از كاهو همچنین ماده‌ای به‌نام تریداس Thridace گرفته می‌شود كه مسكن و ضد درد است‌. برای تهیه تریداس ساقه كاهو رسیده را تكه تكه كرده و شیره آن را با فشار خارج می‌سازند‌. این شیره را سپس حرارت داده تا در اثر حرارت مواد آلومینی آن منعقد می‌شود در نتیجه مایعی صاف به‌دست می‌آید. این مایع را تحت درجه حرارت كم و در خلاء حرارت داده كه تریداس به‌دست می‌آید‌. این مایع را می‌توان خشك كرد و به‌صورت پودر درآورد‌.
  جدول مواد موجود در صد گرم كاهوی ایرانی
آب ۹۴ گرم
انرژی ۱۸ كالری
پروتئین ۱/۲ گرم
موادنشاسته‌ای ۰/۱ گرم
كلسیم ۶۵ میلی گرم
فسفر ۲۵ میلی گرم
آهن ۱/۵ میلی گرم
چربی ۰/۲ گرم
كلسیم ۱۸ میلی گرم
سدیم ۱۰ میلی گرم
پتاسیم ۲۵۰ میلی گرم
ویتامین آ ۵۰۰ واحد
ویتامین ب ۱ ۰/۵ میلی گرم
ویتامین ب ۲ ۰/۰۸ میلی گرم
ویتامین ب ۳ ۰/۴ میلی گرم
ویتامین ث ۱۰ میلی گرم
ارسنیك ۰/۰۲ میلی گرم
اسید اگزالیك ۰/۰۰۳ میلی گرم
  خواص داروئی
۱. كاهو از نظر طب قدیم ایران سرد و مرطوب است.
۲. كاهو تمیز كننده خون است.
۳. كاهو به‌علت داشتن آهن خونساز است.
۴. ضد تورم است.
۵. كاهو خواب‌آور و آرام بخش است.
۶. كاهو برای ضعف اعصاب مفید است.
۷. كاهو ملین و ادرار‌آور است.
۸. خوردن كاهو برای مالیخولیا مفید است.
۹. كاهو زخم‌های مجاری ادرار و مثانه را درمان می‌كند.
۱۰. اگر كاهو را با سكنجبین و یا سركه بخورند اشتها‌آور است.
۱۱. كاهو اثر ضد تشنج دارد.
۱۲. درد معده را تسكین می‌دهد.
۱۳. كاهو قوای جنسی را تقویت می‌كند.
۱۴. برای برطرف كردن درد سینه كاهو را بپزید و بخورید.
۱۵. زنان شیرده اگر می‌خواهند كه شیرشان زیاد شود باید كاهوی پخته بخورند.
۱۶. ورم غدد لنفاوی را برطرف می‌كند.
ـ خواص تخم كاهو:
۱. تخم كاهو از نظر طب قدیم ایران سرد و خشك است.
۲. تخم كاهو مخرب و خواب‌آور است.
۳. خوردن تخم كاهو زكام را برطرف می‌كند.
۴. تخم كاهو برای درد سینه مفید است.
۵. خوردن تخم كاهو برای دستگاه ادراری نافع است و آنهائی‌كه قطره قطره ادرار می‌كنند باید تخم كاهو بخورند.
  مضرات
اگر در خوردن كاهو افراط نكیند این گیاه به‌هیچ‌وجه مضر نیست زیاده‌روی در خوردن كاهو باعث كم شدن قدرت جنسی‌، فراموشی و كم شدن حافظه، ضعف دید چشم و نفخ شكم می‌شود. برای برطرف كردن این عوارض می‌توان كاهو را با نعناع، كرفس و زیره میل كرد.


همچنین مشاهده کنید