جمعه, ۱۰ فروردین, ۱۴۰۳ / 29 March, 2024
مجله ویستا

شیوع TTV در اهداکنندگان خون اهواز با استفاده از Semi-nested PCR


شیوع TTV در اهداکنندگان خون اهواز با استفاده از Semi-nested PCR
● سابقه و هدف
بروز عوامل عفونی جدید احتمال انتقال عفونت از طریق خون را افزایش داده و بالا بردن ایمنی خون را تهدید می‌نماید. علیرغم وجود روش‌های جدید تشخیص هپاتیت، هنوز برخی از موارد هپاتیت ناشناخته است. در سال ۱۹۹۷ ویروس DNA دار جدیـدی از فـرد مبتلا به هپاتیت پس از انتقال خون( Non-A-G ) جداسازی شد که امروزه به نام ‏ TTV معروف است. این ویروس حلقوی تک رشته‌ای بدون پوشش و مقاوم به فرآیندهای ویروس کشی، اولین سیرکو ویروس انسانی بوده و دارای شیوع جهانی است. ویروس در ایجاد هپاتیت و آنمی آپلاستیک، نقش دارد.
مطالعه حاضر با هدف تعیین میزان شیوع ویروس TT در اهداکنندگان سالم خون شهر اهواز و راه‌اندازی روش مولکولی PCR - N۲۲ جهت مطالعات بعدی ویروس انجام شد.
● مواد وروش‌ها
مطالعه انجام شده از نوع توصیفی بود و جامعه مورد مطالعه، اهداکنندگان خون از نظر هپاتیت A-C و HIV در سال ۱۳۸۲ در شهر اهواز بودند. ۲۵۳ اهداکننده خون که آزمون‌های سرولوژیک هپاتیت‌های A-C و HIV-Ab آن‌ها منفی بود، از نظر وجود TTV DNA در پلاسما به روش PCR و با استفاده از آغازگرهای Okamoto مورد مطالعه قرار گرفتند. یافته‌ها توسط آزمون‌های کای‌ دو( Chi- square ) و دقیق فیشر و نرم‌افزار آماری ۵/۱۱ SPSS مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.
● یافته‌ها
مطابق یافته‌های این تحقیق شیوع TTV در میان اهداکنندگان خون اهواز در سال ۱۳۸۲، ۷/۲۳%(۲۵۳/۶۰) بود و تفاوت معنی‌داری میان شیوع ویروس و متغیرهای زمینه‌ای یافت نشد.
● نتیجه گیری
نتایج این تحقیق در مقایسه با کشورهای همسایه، شیوع یکسان TTV را نشان می‌دهد ولی در مقایسه با شیوع TTV در بیماران تالاسمی که هم‌زمان با این مطالعه انجام شده، تفاوت معنی‌دار است(۷/۵۶%). این امر اهمیت انتقال خون را در گسترش ویروس نشان می‌دهد.
نویسندگان: محمدعلی جلالی‌فر ، دکتر طاهره زندیه، دکتر سید جلال امام، دکتر حمید گله‌داری، دکتر علی‌اکبر پورفتح‌اله، مهناز بابا احمدی
کارشناس ارشد هماتولوژی و بانک خون مرکز تحقیقات سازمان انتقال خون ایران و پایگاه منطقه‌ای آموزشی اهواز - اهواز ـ امانیه ـ خیابان فلسطین - کد۱پستی: ۳۳۳۷۱-۶۱۳۳۶
منبع : فصلنامه پژوهشی خون


همچنین مشاهده کنید