جمعه, ۷ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 26 April, 2024
مجله ویستا

بررسی اثرات سبزی شاهی (تره تیزک) بر روی چربی های خون


بررسی اثرات سبزی شاهی (تره تیزک) بر روی چربی های خون
● سابقه و هدف:
با توجه به شیوع آترواسکلروز و نقش شناخته شده هیپرلپیدمی در ایجاد آن، هم چنین وجود گزارش هایی مبنی بر تاثیر بعضی سبزی ها بر کاهش چربی های خون، این تحقیق به منظور تعیین تاثیر سبزی تره تیزک بر چربی های خون، در کارکنان دانشکده پیرا پزشکی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی انجام گرفت.
● مواد و روش ها:
تحقیق به روش کارآزمایی بالینی از نوع Cross-over بر روی ۳۵ نفر با تری گلیسرید کمتر از ۴۰۰ میلی گرم در دسی لیتر صورت پذیرفت. نمونه ها به طور تصادفی به گروه های مورد و شاهد تقسیم شدند. گروه مورد روزانه ۵۰ گرم سبزی شاهی دریافت کرده و گروه شاهد سبزی دریافت نکردند. بعد از ۳ هفته میزان لیپیدهای سرم اندازه گیری شد. پس از یک هفته استراحت جای افراد گروه مورد و شاهد تعویض و مراحل قبل تکرار شد. تغییرات لیپیدها در داخل گروه با آزمون t مزدوج و بین دو گروه با آزمون t مورد قضاوت آماری قرار گرفت.
● یافته ها:
۳۵ نفر مورد بررسی قرار گرفتند، سطح سرمی لیپیدها در ابتدای تحقیق در گروه های مورد مطالعه مشابه بود. در پایان مطالعه میزان کلسترول در گروه مورد (۲۹±۱۷۰ میلی گرم در دسی لیتر) به طور معنی داری کمتر از میزان کلسترول در گروه شاهد (±۲۸ ۲۰۱میلی گرم در دسی لیتر) گزارش شد (P<۰.۰۱). تفاوت معنی داری در سطح سرمی تری گلیسرید و لیپو پروتئین با دانسیته بالا (HDL-C) بین گروه شاهد و مورد مشاهده نشد.
در پایان مطالعه میزان لیپو پروتئین با دانسیته پایین (LDL-C) در گروه شاهد ۱۳۹±۳۳ میلی گرم در دسی لیتر و در گروه مورد ۱۰۹.۵±۳۱ بود که تفاوت بین دو گروه از نظر آماری معنی دار بود (P<۰.۰۰۱). این تغییرات در داخل گروه ها نیز به لحاظ آماری معنی دار بود (P<۰.۰۰۰۱).
● نتیجه گیری و توصیه ها:
مصرف سبزی شاهی موجب بهبود وضعیت لیپیدهای سرم می گردد. مطالعات آینده نگر گسترده تری را جهت تعیین تاثیر آن در کاهش خطر ابتلا به آترواسکلروز پیشنهاد می نماید.
عبدالرحیم یکرنگیان
نوشابه پژهان
ناصر ولایی
ملیحه پامروارید
منبع : پایگاه اطلاعات علمی


همچنین مشاهده کنید