چهارشنبه, ۵ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 24 April, 2024
مجله ویستا

حقوق مساوی در دنیای سایبر


حقوق مساوی در دنیای سایبر
در طول سه، چهار دهه گذشته اندیشمندان بسیاری بر فرآیند گذار از جامعه صنعتی تاکید کرده اند و اصطلاحات متفاوتی را برای این عبور و تغییر به کار برده اند که نظریه و اصطلاح «دانیل بل» که بر جامعه فراصنعتی وروی آوردن به جامعه اطلاعات تاکید دارد، در این زمینه رواج و طرفداران فراوانی پیدا کرده است. جامعه اطلاعاتی در دهه های اخیر و به ویژه در ۱۰ سال گذشته به صورت یکی از مهم ترین موضوع های مورد توجه متفکران و متخصصان اجتماعی، اقتصادی و سیاسی درآمده و در عرصه روابط بین المللی، مناسبات منطقه ای و صحنه زندگی ملی کشورها نیز جایگاه برجسته ای پیدا کرده است.
«زولت نگی» وزیر فناوری ارتباطات و اطلاعات کشور رومانی به تازگی در یکی از مصاحبه های خود بر لزوم رشد و توسعه همه جانبه جامعه اطلاعاتی در نقاط مختلف جهان تاکید و خاطرنشان ساخت:با این فضا، هرکس می تواند در جامعه سایبر و مجازی به طور مساوی از حقوق و مزایای عرضه شده استفاده کند.
به گفته او اتحادیه اروپا هم اکنون در تلاش است با سرمایه گذاری های فراوان تا سال ۲۰۱۰ جامعه اطلاعاتی و معیارهای تعیین شده برای آن را به صورت کامل در تمامی کشورهای عضو این مرکز راه اندازی کند. در این میان، بخش فناوری ارتباطات و اطلاعات کشور رومانی در مقایسه با دیگر بخش های این کشور طی سال های اخیر بیشترین رشد و توسعه را به خود اختصاص داده که براساس برخی آمارها گفته می شود این فناوری ۲/۲۰ درصد رشد داشته و در مقابل، میزان توسعه تولید ناخالص ملی این کشور تنها هشت درصد بوده است. این ارقام موجب شده است فناوری اطلاعات در کشور رومانی یکی از سریع ترین رشدها را بین کشورهای اروپای شرقی و اروپای مرکزی به خود اختصاص دهد.
وزارت فناوری اطلاعات و ارتباطات رومانی که بخش اصلی فعالیت های خود را در سال ۲۰۰۶ آغاز کرد تصمیم دارد بیشترین اهداف خود را بین سال های ۲۰۰۷ تا ۲۰۰۹ میلادی تحقق بخشد.
طرح توسعه جامعه اطلاعاتی در کشور رومانی که از سوم جولای سال ۲۰۰۳ آغاز شد تا سال ۲۰۰۹ میلادی به اتمام خواهد رسید و براین اساس تمامی شهروندان این کشور خواهند توانست به صورت مساوی از مزایای آنلاین و مجازی بهره مند شوند.
توسعه فناوری اطلاعات و راه اندازی جامعه اطلاعاتی می تواند بخش اقتصادی کشور را به گونه قابل ملاحظه ای در دست بگیرد و نه تنها در بخش داخلی، بلکه در بخش جهانی نیز توسعه همه جانبه اقتصادی را به دنبال داشته باشد. در این میان گفته می شود تطابق بخش تولید کالا با سیاست های تعیین شده برای جامعه اطلاعاتی می تواند ضمن افزایش کمیت و کیفیت محصولات تولید شده، آنها را با قیمت پایین تری به دست مصرف کنندگان برساند.
به اعتقاد «زولت نگی» برای آنکه بتوانیم جامعه اطلاعاتی را در بهترین حالت ممکن راه اندازی کنیم باید سامانه هایی ترتیب دهیم که طی آن تک تک افراد بتوانند رایانه شخصی داشته باشند و به اینترنت متصل شوند. با افزایش نفوذ رایانه های شخصی و اینترنت بین مردم، پشتیبانی از خدمات وابسته به این قبیل فناوری ها مهم ترین مساله ای است که می تواند در این زمینه مفید واقع شود و موفقیت جامعه اطلاعاتی در آینده را تضمین کند.
ایجاد ساختار توانمند جامعه اطلاعاتی برای همگرایی بین فناوری های نوین و ایجاد فضایی رقابتی یکی از بزرگ ترین درگیری هایی است که اعضای اتحادیه اروپا برای توسعه جامعه اطلاعاتی تا سال ۲۰۱۰ با آن مواجه هستند. بر اساس این هدف، یکی از اهداف اصلی که کشورهای عضو این اتحادیه در این زمینه برای خود در نظر گرفته اند،توسعه مستمر فناوری ارتباطات و اطلاعات و دسترسی به جامعه اطلاعاتی توانمند در طول زمان است. مرکز توسعه جامعه اطلاعاتی وابسته به اتحادیه اروپا تاکنون موفق شده است تاثیرات فراوانی را در این زمینه برجا بگذارد و با رشد فناوری ارتباطات و اطلاعات در زمینه های مختلف، میزان تاثیرات آن در زندگی روزمره را بالا برد. این امر موجب شده است شرکت های فعال در حوزه فناوری ارتباطات و اطلاعات بتوانند بازارهای جدید و بهتری را در سطح ملی و بین المللی برای خود بیابند و به کمک ابزارهای الکترونیکی خدمات بهتری را به مصرف کنندگان ارائه دهند. علاوه بر این، مسیر توسعه فناوری اطلاعات و جامعه اطلاعاتی موجب شده است میزان تولید کالاها توسط این شرکت ها افزایش یابد و در کنار این مساله، هزینه تولید کالاها نیز به میزان زیادی پایین آید. این اهداف تنها در صورتی محقق خواهند شد که بازار رقابتی کنونی زیر نظر جامعه اطلاعاتی اداره شود و تمامی فعالان در این محیط خود را با دستاوردهای جدید فناوری ارتباطات و اطلاعات تطابق دهند.
توسعه آتی در زمینه جامعه اطلاعاتی به منظور رسیدن به اهداف جامعه اطلاعاتی اتحادیه اروپا تا سال ۲۰۱۰(طرح بزرگ i۲۰۱۰ اتحادیه اروپا) می تواند نتایج مهمی را به دنبال داشته باشد که از جمله آنها می توان به تاسیس بازارهای جدید برای توسعه محصولاتی با کیفیت بسیار بالا، رشد واحدهای ارتباطاتی با افزایش سرمایه گذاری ها در بخش های خصوصی و دولتی،ایجاد فرصت های جدید برای کارمندان و اختصاص مزایای بیشتر به خود و ... اشاره کرد.
در سطح بین المللی، کمیسیون فناوری اطلاعات اتحادیه اروپا که دفتر مرکزی آن در لیسبون واقع شده است، تاکنون استراتژی های عینی فراوانی را مطرح کرده که هرکدام از آنها می تواند تاثیرات چشمگیر و قابل ملاحظه ای در زمینه های مختلف اقتصادی در کشورهای عضو اتحادیه اروپا برجای بگذارد. با این روند پیش بینی می شود تا سال ۲۰۱۰، رومانی به بزرگ ترین مرکز پویای اطلاعاتی در زمینه اقتصادی در قاره اروپا مطرح شود.
طبق گفته های وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات رومانی و طبق آخرین گزارشی که اتحادیه اروپا در مورد توسعه ICT در این کشور منتشر کرده است، رومانی همچنان می کوشد فعالیت های خود را در بخش مخابرات توسعه بخشد و تفاهمنامه ای را که در سال ۲۰۰۲ به امضا رسانده بود، تکمیل کند. این فرآیند می تواند به کاربران و عموم مردم نشان دهد جامعه اطلاعاتی تا چه اندازه می تواند برای آنها مفید واقع شود و زندگی شخصی و خصوصی آنها را زیر پوشش خود بگیرد.
مرکز قانونگذاری کشور رومانی در زمینه ارتباطات الکترونیکی از حقوق بین المللی و جهانی خدمات آنلاین به عنوان حقوق اصلی کاربران دفاع کرده تا با مصوبه ها و قوانین خود به خوبی بتواند رضایت عمومی را جلب کند. اهدافی که برای جامعه اطلاعاتی و رونق آن در اروپا در نظر گرفته شده است، می تواند بدون در نظر گرفتن محدودیت های جغرافیایی، اینترنت را با سرعتی بالا به دست مردم برساند که در کنار این جریان می توان از خدمات اتصال به خطوط ثابت تلفن، عرضه خدمات گسترده اطلاعاتی و عرضه خدمات تلفنی همه جانبه بهره برد.
وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات رومانی می کوشد با اجرای طرح های مختلف خود و افزایش میزان دسترسی مردم به این قبیل خدمات، زمینه لازم برای رشد و توسعه جامعه اطلاعاتی را فراهم آورد و ظرف مدت کوتاه، شکاف ایجاد شده بین مناطق شهری و روستایی را به حداقل برساند. مهم ترین فعالیتی که دولت رومانی در این زمینه انجام می دهد افزایش آگاهی مردم است زیرا کارشناسان به این نتیجه رسیده اند هرچه میزان آگاهی عمومی در مورد یک موضوع خاص بیشتر شود به همان اندازه احتمال پذیرش آن موضوع از جانب افراد افزایش خواهد یافت. برخی از طرح هایی که تاکنون در این زمینه انجام شده به قرار زیر هستند:
- مرکز خدمات اطلاعاتی برای شهروندان.
- مرکز ارتباطاتی برای بخش های مرکزی و محلی.
- تعمیم روش های آنلاین و اینترنتی با فعالیت های قابل ملاحظه در بخش های میانی اقتصادی.
- سیستم هشداردهنده اضطراری.
- پورتال اجرایی بودجه.
- سیستم بهداشتی الکترونیکی.
- اقتصاد دانایی محور.
- خطوط قدرت ارتباطاتی.
- مراکز مخابراتی پیشرفته.
میثم لطفی
منبع:www.yahoo.com
منبع : روزنامه سرمایه


همچنین مشاهده کنید