شنبه, ۱ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 20 April, 2024
مجله ویستا

مطالعه اثر ضد آیمریایی اسانس گیاه درمنه (Artemisia sieberi) در خرگوش آزمایشگاهی در شرایط In vivo و In vitro


مطالعه اثر ضد آیمریایی اسانس گیاه درمنه (Artemisia sieberi) در خرگوش آزمایشگاهی در شرایط In vivo و In vitro
پسازشناسایی و جمع آوری گیاه درمنه، عصاره آبی A. sieberi به روش کروماتوگرافی لایه نازک (TLC) تهیه گردید و اووسیست های غیر اسپروله مورد نیاز از ۵۹ خرگوش آزمایشگاهی (نژاد سفید نیوزیلندی) جمع آوری شدند. مطالعه اثر رقت های مخالف اسانس الکلی A. sieberi بر اووسیست های اسپروله و غیر اسپروله آیمریای انگل خرگوش آزمایشگاهی در شرایط آزمایشگاهی و داخل بدنی بیانگر بروز اثرات متفاوتی از این رقت ها بود. به طوری که بیشترین و کمترین میزان اثر ضد آیمریایی به ترتیب در رقت ۱ و رقت یک دهم مشاهده گردید. یک رابطه خطی نیز بین میزان اثر کشندگی اسانس برای اووسیست های غیر اسپروله در مقایسه با گروه شاهد وجود داشت (y.x) = ۳۴۶۹۵۷ + %۹۰۵ X.r = %۹۷) (E خورانیدن اووسیست های اسپروله و غیر اسپروله مجاور شده با غلظت پایه اسانس گیاهی به خرگوش و کنترل زمان شروع دفع اووسیست از زمان خورانیدن اووسیست نشان داد که پس از گذشت زمان لازم برای طی شدن چرخه تکاملی انگل، اووسیست تمامی گونه های آیمریا توانستند از بدن خرگوش دفع شوند. این نتیجه بیانگر بی اثر بودن اسانس بر اووسیست و اسپوروزوئایت های انگل در داخل اووسیست بوده و اووسیست به خوبی در برابر رقت های مختلف اسانس مقاومت نموده است.
محمد یخچالی
علیرضا خسروی
منبع : پایگاه اطلاعات علمی


همچنین مشاهده کنید